Expeditie Robinson 2018: De samensmelting!

Expeditie Robinson 2018: De samensmelting!

Geschreven door John Holdorp

Het zat er aan te komen, iedereen wil erbij zijn maar er is niet voor iedereen plaats in de samensmelting.  Maar wat er gebeurd is voor de samensmelting, de irritaties, de getoonde kracht of zwakte, alles kan een rol spelen om straks te bepalen wie dan de strijd moet verlaten. Bestaande verbonden sneuvelen snel als men met mensen uit de andere groep een klik krijgt.

Op het kamp van de onbekenden  blijkt men wantrouwig te zijn t.o.v. Ozzy omdat hij van de stemafspraak afgeweken is. Maar voor de rest tonen de beelden weinig bijzonders totdat Nienke een brief vind. Zowel de bekenden als onbekenden worden samen gebracht voor de samensmelting en het samensmeltingsdiner. 11 mensen staan op het strand en krijgen te horen dat er voor een van hen geen plaats is in de samensmelting.

Degene die als laatste in de proef eindigt valt af. Voor de anderen is er voordeel te halen. De winnaar krijgt 4 extra stemmen voor de eilandraad en mag na het samensmeltingsdiner naar winnaarseiland waar hij of zij zijn positie moet verdedigen. Voor alle anderen die niet de eerste en de laatste worden zijn er ook extra stemmen te verdienen. De nummers 2,3 en 4 krijgen 3 extra stemmen, de nummers 5,6 en 7 krijgen 2 extra stemmen en de laatste 3 krijgen 1 extra stem.

De proef is simpel, met een bamboebuis moet water verzameld worden dat lopend over een evenwichtsbalk en omhoogklimmend  in een net moet worden bewaard om in een buis gegoten te worden. Als er voldoende water inzit komt je naam omhoog en valt op de grond. Dan een stukje rennen en je naam ophangen en klaar is kees. Simpel toch?

Simpel ja, behalve als je niet in de gaten hebt dat de buis twee openingen heeft en je als een gek heen en weer draaft en klimt en maar geen water in de buis krijgt. Zoals dit bij Gregory gebeurde. Hij was zo suf om dit niet te merken en heeft volgens zeggen zeker 10 keer heen en weer gevlogen om te eindigen zonder water. Simpel tenzij je het evenwichtsgevoel hebt van een dronken tor zoals Nienke die steeds van de evenwichtsbalk afviel. Toen Nienke een keer over de evenwichtsbalk was met een koker water gleed Gregory uit, viel tegen haar aan en weg was haar water.

Het ging echter ook goed bij sommige deelnemers, met name bij Robin die als eerste eindigde, 4 extra stemmen kreeg en later naar winnaarseiland mag. Loiza als tweede en Jody als derde scoorden allemaal 3 stemmen gevolgd door Ozzy ook 3 stemmen, Stijn, Dominique en Jan die allen 2 stemmen haalden. Daarna kwamen Steven en Laurie die 1 stem haalden en toen waren er nog 2, Gregory die waarschijnlijk verder was gekomen als hij had opgelet en Nienke. De strijd was spannend maar uiteindelijk werd Gregory de laatste die een stem haalde en valt Nienke dus af.

Maar niet getreurd, Nienke mag terug naar Duivelseiland om na ook een lekkere maaltijd en een paar wijntjes tegen Johnny te strijden voor de laatste plaats in de samensmelting. Ook nu een simpele proef, ’s nachts in een hangmat gaan liggen, een metalen bal boven een kom vasthouden en wakker blijven. Wie als eerste in slaap valt en dus zijn bal in de kom laat vallen verliest. Maar het duurde uren en uren! Na 5 uur gaf Nicolette aan dat het zwaarder gemaakt werd. De bal mocht nu alleen nog maar met 2 vingers vastgehouden worden terwijl de hele arm buiten de hangmat moest steken. Ook dit ontaarde in een heroïsche strijd, die uiteindelijk door Nienke werd gewonnen.

In de samensmelting zitten dus:

 1. Robin, duidelijk een sterke speler maar als hij de strijd op winnaarseiland verliest een goede kandidaat om meteen door de anderen weggestemd te worden omdat hij zo sterk is. Maar hij heeft de meeste stemmen die hem kunnen redden.
 2. Loiza, een van de sterkere en meest volhardende dames. Goed aanwezig en nog niet echt negatief opgevallen. Kan dus misschien o ver komen.
 3. Jody, ook een zeer sterke kandidaat, een mogelijk winnaar als hij het slim speelt.
 4. Ozzy, het buitenbeentje in de groep van de onbekenden die met het afwijken van de stemafspraak misschien zijn eigen doodvonnis heeft geketend.
 5. Stijn, een kleine, goedlachse sterke en fanatieke dame. Kan in potentie de finale halen.
 6. Dominique, voor mij de onopvallendste van deze deelnemers. Duidelijk niet de sterkste, maar kan hierdoor mee glippen als sterkere spelers weggestemd worden en net zoals Soundos toch ineens de finale halen.
 7. Jan, niet de jongste maar hij geeft niet op en kwam hier toch behoorlijk goed voor de dag.
 8. Steven, groot en sterk, maar begon slordig aan de proef waardoor hij veel water verspeelde. Zal zichzelf veilig moeten spelen door individuele proeven te gaan winnen.
 9. Laurie, in mijn ogen de fysiek zwakste van de dames, ik verwachtte dan ook dat zij af zou vallen, maar de sluwste in het gekonkel en zal tonen met iedereen mee te gaan in een verbond als zij denkt het daardoor te redden. Kan als zij haar oud kampgenoten laatv allen wel direct weggestemd worden in een eilandraad want ik zie haar net als Dominique geen proef winnen.
 10. Gregory die voor een ex-topsporter tegen viel in zijn eerste individuele proef en beslist sterker voor de dag moet gaan komen.
 11. Nienke de kampioen van het terugkeren in de expeditie. Kan heel diep gaan zoals ze in de strijd tegen Johnny heeft bewezen en kan hierdoor nog ver gaan komen.