Bed and Breakfast: Knippertje naast je bed?!

Bed and Breakfast: Knippertje naast je bed?!

Geschreven door Sebastiaan Boers

Het is maandag én dus tijd voor Bed and Breakfast. Dit keer werden de Bed and Breakfast van Tiny en Roemer, Roelanda en Jos en Iris en Albert beoordeeld. Twee van de drie bevinden zich in Friesland; in Harlingen en Leeuwarden. Maar als eerste werd er afgereisd naar Roden, wat in Drenthe ligt. Hier stond de Bed and Breakfast van Tiny en Roemer.

Op mij komt Tiny over als een soort nieuwslezeres. Niet een nieuwslezeres van de NOS of RTL Nieuws, maar van RTV Drenthe. Zij regelt alles en haar man, Roemer, ondersteunt. Op welke wijze hij invulling aan zijn functie geeft, is niet helemaal duidelijk. Gelukkig zitten zij beiden wel op één lijn. Sinds de komst van Roemer is het niveau wel omhoog gegaan, aldus Tiny. 

Iris en Albert kwamen een kijkje nemen. Meteen viel mij op dat Iris een soort gordijn als jas aan had. Het kan ook best zijn dat het modern was. Het was voor haar dan ook geen straf om bij Tiny en Riemer op bezoek te gaan. Maar wat is het dan wel? Die vraag hield mij de hele uitzending bezig. Nog altijd is die vraag onbeantwoord. Ik weet niet goed hoe ik daar mee om kan gaan. Ik zal proberen om het los te laten.

Voor Albert is het knippertje naast het bed heel fijn. Gelukkig heeft Iris ook nog iets op te merken. Zo wil zij graag kastruimte voor haar spulletjes. Ze slaapt maar één nacht, maar ze wil toch kastruimte. Nu wordt de kastruimte vooral opgevuld door lakens, dekens en andere spullen voor de slaapkamer. Best een functionele manier om je spullen op te bergen.

Het uitje van Tiny en Riemer wordt verzorgd door een natuurgids. Hij vertelde onder andere over de boomklever. Dit blijkt een vogeltje te zijn. Ook hebben vogels geen handjes. Dit is totaal nieuwe informatie! Zo leer je ook nog dingen bij Bed and Breakfast. Daar kan ik enorm van genieten. Waar leer je ander nog zulke nuttige informatie?

Na de overnachting kregen Tiny en Riemer feedback. Zo viel Roelanda over de gordijnen in de kamer. Die bleken niet goed te sluiten. Daarnaast hielden deze gordijnen geen licht tegen, waardoor het niet donker werd op de kamer. Iris had hele andere problemen. Zij miste echt kastruimte voor haar spulletjes. Maar gelukkig ging Tiny hier iets mee doen.

In Leeuwarden staat de Bed and Breakfast van Roelanda en Jos. Wanneer Iris de Bed and Breakfast ziet, vindt zij alles, maar dan ook echt alles, leuk én enig. Ook vond ze af en toe dingen heerlijk. Dus die hadden Roelanda en Jos in de pocket. Tiny wilde geen krakend bed. Wanneer dit wel zo zou zijn dan zou Riemer wel even gaan 'mosteren'. Een totaal nieuw werkwoord. Wederom een leermoment, voor mij als kijker.

Het uitje van Roelanda en Jos bestond uit een boottocht door Leeuwarden. Die eindige in een gevangenis, een raar uitje. Tiny moest even tot zichzelf komen. Of dit te maken had met het bezoekje aan de gevangenis, is niet helemaal duidelijk. Gelukkig sliep iedereen onder het dak van Roelanda en Jos. Een hele opluchting voor de vier gasten.

Tijdens het ontbijt ontbrak de suiker voor de aardbeitjes. Er waren wel suikerklontjes, maar geen losse suiker. Volgens mij was dit een moeilijk puntje voor Roelanda. Want zij besteedde wel heel veel aandacht voor het ontbijt. Riemer vond de ventilatie juist een dingetje. Die miste hij vooral in de badkamer. Maar die was wel aanwezig, aldus Jos.

De derde en laatste Bed and Breakfast die beoordeeld werd, staat in Harlingen. Albert en Iris hebben geen taakverdeling. Zij doen maar wat, tenminste die indruk had ik. Maar het blijkt dat de twee het prima voor elkaar hebben. 'Trek alles maar open' aldus Iris tegen Tiny en Riemer. Want het ontbijt is iets wat de gasten zelf mogen klaarmaken.

Jos en Roelanda vonden de tegels in de badkamer heel mooi. Die kleuren leken zij ook te kunnen gebruiken. Dus wat wat betreft voelde ik wel een klik. Maar er was ook een lichte paniek. Het brood bleek op te zijn en moest dus gekocht gaan worden. Volgens mij hebben de vier gasten het niet gemerkt. Tenzij de gasten de aflevering ook gezien hebben. Maar dat is altijd achteraf hé?

Na de nacht werd het tijd voor een beoordeling. Riemer miste vooral een televisie op de kamer. Maar volgens Iris was dit een bewuste keuze. Nu moet ik zeggen dat het wel een gedurfde keuze is. Want een slaapkamer zonder televisie is bijna uniek te noemen! Ook Jos had hier een opmerking over. Gelukkig kwam Tiny nog met een andere tip; een betere herkenning van het trapje. Die is nu een beetje te onduidelijk.

Na alles tips voor elkaar kwamen Roelanda en Jos als winnaar uit de bus. Zij kregen het meeste geld voor de overnachting. Hiermee komt er een einde aan de vierde aflevering van het huidige seizoen. Ik vond het vooral een leerzame aflevering. Ik heb toch weer twee dingen 'geleerd'. Ik kan dit enorm waarderen.

Even een huishoudelijke mededeling! Volgende week is er geen Bed and Breakfast! Maar op maandag 3 december is aflevering vijf te zien bij Max op NPO 1. Dus graag tot over twee weken! 

Bed and Breakfast is iedere maandagavond om 21.15 uur te zien bij Max op NPO 1.

Foto: Max