Bed and Breakfast: Seizoenssamenvatting

Bed and Breakfast: Seizoenssamenvatting

Geschreven door Sebastiaan Boers

Het huidige seizoen van Bed and Breakfast zit er (helaas) op. Vanavond zendt Max herhalingen uit van vorige seizoenen. Die zijn natuurlijk niet minder leuk om te kijken. Sommige afleveringen blijven je bij en andere ook weer niet. In het huidige seizoen vielen mij een aantal dingen op. Tijd om de zes afleveringen nog even kort samen te vatten. Alhoewel? Kort? Ik doe mijn best om het 'kort' te houden.

Aflevering één gaat alweer terug naar 29 oktober. In de eerste aflevering vielen mij Mark en Eveline erg op. Vooral de aanwezigheid van Eveline baadde mij zorgen. Haar lach was bovendien behoorlijk angstaanjagend. Zij was een kleurrijk type, vond ze vooral zelf. De Bed and Breakfast van Wim en Rita was, volgens Eveline, behoorlijk kleurloos. Nu was dat misschien wel waar, maar het kan ook anders gebracht worden.

Maarten en Sandra hadden hun Bed and Breakfast omgetoverd tot tuincentrum. Het leek wel alsof je in een Intratuin op bezoek was. Het zag er best gemoedelijk uit. Totdat, ja daar komt ze weer, Eveline haar mening gaf. Volgens haar waren er teveel ramen aanwezig. Het is ook nooit goed hé? Maar dit soort dingen maakt Bed and Breakfast wel weer een plezier om naar te kijken hé?

Eveline kreeg zelf ook een 'kritiek' puntje van Rita. In haar Bed and Breakfast was geen douchematje aanwezig. Nou dat moet je niet tegen Eveline zeggen hoor. Zij is iemand die wel kritiek mag uiten, maar incasseren ho maar! Stiekem vind ik Eveline wel een leuk mens, leuk karakter ook wel. Stiekem.

In aflevering twee draaide het vooral om Gijs en Emmy. Vooral Emmy was iemand die bijzonder opviel. Zij sprak met de andere koppels; Sandra en Rodger en Arjan en Kees alsof het kleine kinderen waren. Dat leek misschien heel schattig en lief. Maar de koppels vonden het alles behalve schattig en lief volgens mij.

Emmy heeft drie dingen waar ze van houdt. Mannen, handdoeken én verkleinwoordjes. Werkelijk alles wat verkleinbaar is, zei ze. Broodjes, handdoekjes, eitjes van de kipjes. De één houdt ervan en de ander niet. Jullie mogen zelf maar invullen waar ik van houd.

Arjan en Kees hadden een kast van een huis. Werkelijk een huis! Daar keken de andere koppels wel even van op. Dit hadden zij niet verwacht volgens mij. Emmy moest wel even aan het dekbed voelen hoor. Want dat was wel een bepaalde tik van haar. Zij hield er ook van om goede dekbedden te hebben. Gelukkig hadden Arjan en Kees de juiste dekbedden geregeld. Een hele zorg minder voor Emmy.

Emmy zou Emmy niet zijn als zij niet een tip had voor de mannen. Zij miste tissues op haar kamer. Ja, tissues. Ik bedoel, die heb je ook echt nodig in een Bed and Breakfast. Arjan en Kees hoorden het allemaal aan, maar gingen er toch niets mee doen. Ik mag hopen voor de mannen dat Emmy de aflevering niet teruggekeken heeft.

In aflevering drie stond Anja vooral centraal. Zij vormde samen met Pierre een koppel. Maar ze voerde vooral alleen het woord. Het leek wel een beetje alsof Pierre voor spek en bonen meedeed. De andere koppels waren Margereth en Bert en moeder Marion en zoon Benjamin. Ook die hadden moeite om uit de schaduw van Anja te kruipen. Misschien was dit wel één van de opvallendste vrouwen van dit seizoen hoor.

Moeder en zoon sliepen overigens in één bed samen. Hier keek ik wel even van op. Ik bedoel, een volwassen zoon zou niet meer bij zijn moeder in bed moeten slapen. Maar of ze het nu wilden of niet, er was geen andere optie. De twee hadden er overigens geen moeite mee. Dus dan zal ik het er ook verder maar bij laten. Benjamin had trouwens wel iets met spiegels. Dit werd vooral zichtbaar in de Bed and Breakfast van Margereth en Bert. Toen was hij helemaal in zijn element.

Deze aflevering werd overigens gewonnen door Anja. Ik noem haar nu bewust weer alleen. Want ze denkt zelf dat ze alles alleen regelt. Tenminste zo kwam ze op mij over. Misschien dat Pierre haar achter de schermen helpt. Of ze wilde, puur voor de camera's, even laten zien hoe goed ze wel niet bezig is geweest. Nou Anja, je hebt het prima gedaan hoor.

De vierde aflevering stond in het teken van Tiny en Roemer. Vooral Tiny viel mij bijzonder op. Zij leek wel op een NOS nieuwslezeres. Het is dat ik wist dat het geen 20.00 uur was, maar anders? Roelanda en Jos en Iris en Albert mochten bij Tiny en Roemer blijven slapen.

Ik heb vooral iets geleerd van deze vierde aflevering. Tijdens het uitje van Tiny en Roemer gingen ze allemaal een wandeling maken in het bos. Hierbij bekeken zij een boomklever. Dat is een soort vogel. Nou, een boomklever is gewoon een vogel. Wisten jullie dat? Ik niet hoor. Dus ik heb mooi iets opgestoken van deze aflevering.

Iris ging helemaal los in de Bed and Breakfast van Roelanda en Jos. Werkelijk alles vond ze leuk. Maar echt alles was gewoon leuk. Ik kon niets vinden wat Iris niet leuk vond. Zelfs vond ik dat wel, dan nog vond Iris het leuk. Dat weet ik gewoon zeker. Roelanda kreeg tijdens het ontbijt een kritiekpuntje. Er was geen losse suiker voor de aardbeien! Maar echt... wel suikerklontjes, maar geen losse suiker. Ik viel bijna van mijn stoel. Wat een drama, er was geen losse suiker.

De vijfde aflevering stond in het teken van Ben en Anita. Hun Bed and Breakfast leek wel een beetje op een poppenhuisje. De ingang was wat aan de kleine kant. Dit vielen de andere koppels; Peter en Miranda en Hans en Janet ook op. Janet was vooral blij dat haar kamer met haar kleding matcht. Maar het lachen verging Janet al heel snel hoor.

Het uitje van Ben en Anita was alles behalve prettig. De schoenen van Janet werden helemaal vies. Het regende ook nog eens. Dus viel het uitje een beetje in het water. Het ontbijt viel gelukkig wel goed in de smaak. Alhoewel Anita ook in verkleinwoordjes ging praten. Ach, in een Bed and Breakfast mag dat ook wel. Als je er maar niet langer dan één dagje blijft is er niets aan het handje.

De Bed and Breakfast van Peter en Miranda was heel speciaal. Zij hadden een oud bankgebouw omgetoverd tot hun Bed and Breakfast. Alles van de oude bank bleek nog aanwezig te zijn. Voor de andere koppels was dit een hele bijzondere ervaring. Het zag er allemaal heel netjes en verzorgd uit. Vooral de geur sprak Anita aan. Die bleek heel fris te zijn. Misschien heeft Miranda wel net schoongemaakt?

Hans en Janet zijn echt stripfiguur fans. Dit zag je vooral aan hun kleding. Hun Bed and Breakfast bestond vooral uit grote luiken. Die zorgden ervoor dat de kamers goed donker bleven. Beide koppels vonden het een fijne plek om de nacht door te brengen. Maar helaas was er ook iets op te merken. De föhn hing aan de binnenkant van de badkamerdeur. Nee, dat kan natuurlijk niet. Ga je even schamen Janet!

De zesde en laatste aflevering van het huidige seizoen stond in het teken van Nel en Rem. Zij waren wel dé hoofdpersonen in deze aflevering hoor. Het waren hele gezellige mensen, echt heel normaal. Alleen was daar Marjon en haar man Wout. Vooral Marjon had iets wat mij niet aanstond. Zij vond het dekbed te netjes om onder te slapen! Nou zeg. Wat maakt dat nu uit?

Gelukkig waren daar ook nog Anja en Tom. Die hadden vrij weinig om over te klagen. Tijdens het uitje ging het bijna een beetje mis. Rem had een fluisterboot gehuurd. Alleen deed hij de naam geen eer aan. Hij schreeuwde op de boot naar zijn gasten. Die waren daar niet helemaal van gediend, wat ik ook wel kan snappen. Maar ja, het idee was leuk. Aan de uitwerking kan gewerkt worden?

De Bed and Breakfast van Anja en Tom bestond vooral uit regels. Nog voor de begroeting begon Anja over de regels rond de badkamer. Want die moest gedeeld worden. Het is maar even dat je het weet. Ik voel de reactie van Marjon al aankomen. En ja hoor, mevrouw had meteen haar commentaar. Ze hield niet van woonwijken. Mevrouw is eerder een eiland hopper. Ook prima, maar ja, je geeft je niet voor niets op voor Bed and Breakfast.

Nel en Marjon stonden 'gezellig' samen voor de spiegel in de badkamer. Voor het eerst leek Marjon een gewoon mens. Ze deelde zonder moeite de badkamer met Anja. Ik stond hier wel even van te kijken. Marjon is niet iemand die dingen wilde delen. Maar vergissen is menselijk moet ik maar denken.

Tijdens de overnachting bij Marjon en Wout merkte Tom iets op. Hij rook in de badkamer een soort schimmellucht. Iets wat in principe snel te verhelpen is. Helaas was Marjon kritiek niet gewend. Wat ze deed er een beetje luchtig over. Nou, dat bedoelde Wout ook. Maar dan figuurlijk en niet letterlijk.

Ik moet zeggen dat ik dit seizoen meer van Bed and Breakfast ben gaan houden. Voor het eerst schreef ik over iedere aflevering een blog. Wat viel mij allemaal op? Welke tips gaven de koppels elkaar? Welke types vielen mij allemaal op? Ik probeerde alles te verwerken in een korte blog. Maar kort zijn de blogs niet geworden. Deze seizoenssamenvatting is ook iets aan de lange kant geworden. Het is bijna zelfstandige blog geworden. 

Helaas zitten de blogs, net als het seizoen, er op. Maar niet getreurd; Bed and Breakfast gaat door, met herhalingen. Dus gewoon nog een keer genieten van oude aflevering. Ik vind het niet erg. Overigens komen er nog genoeg blogs aan. Wat te denken aan de Heel Holland Bakt blogs? Van het nieuwe seizoen van Bed and Breakfast zullen vast weer nieuwe blogs verschijnen. 

Tot volgend seizoen?!

Bed and Breakfast is iedere maandagavond om 21.15 uur te zien bij Max op NPO 1.

Foto: Max.