Heel Holland Bakt 2018: 'Ouwe Meuk'

Heel Holland Bakt 2018: 'Ouwe Meuk'

Geschreven door Sebastiaan Boers

Het is zondagavond en dus tijd voor Heel Holland Bakt. De strijd in de tent is nu echt voelbaar. Nu gaat de bak strijd echt beginnen. André van Duin maakte eerst het thema bekend. Het thema van deze eerste échte aflevering was: Fintisch, oftewel ouwe meuk. Ik kreeg meteen een 'Tussen Kunst & Kitsch' gevoel. Maar Frits Sissing bleef ver weg van de tent.

De eerste opdracht was een oud gerecht in een nieuw jasje steken. Deze opdracht nam Hanneke wel heel letterlijk. Zij had tijdens de opdracht haar jasje gewoon nog aan! Kon ze de kapstok niet vinden? Of had ze het gewoon koud? Opvallend was het in ieder geval wel. De sfeer tijdens de eerste opdracht was nog best gemoedelijk. De bakkers hielpen elkaar zelfs af en toe. Dus van een strijd was nog niets te bekennen. 

Ook was er één chaotische bakker in de tent. Dan heb ik het natuurlijk over Liesbeth. Wat een kletskous is dat zeg. Robert vond dat zij erg rommelig aan het werk was. Nou die mening deel ik wel met hem. Anna was erg zenuwachtig. Dat snap ik wel, je staat wel even in dé tent van Heel Holland Bakt. Je wilt je toch graag bewijzen en niet als eerste afvallen.

Ik heb na deze eerste opdracht ook al één favoriet; Nicole. Nicole is iemand die heel vrolijk overkomt. Volgens mij kan zij nog wel eens ver gaan komen. Zij kwam totaal niet zenuwachtig over en werkte heel netjes. Hier konden andere bakkers (lees Liesbeth) nog veel van leren.

Nadat er twee uur gebakken was, vond de jury het tijd om alles te proeven en beoordelen. Iedereen deed op zijn eigen manier zijn best. Alleen één van de Kimmen deed iets verkeerd. Zij gebruikte volgens Janny de verkeerde kleur. Zwart paste niet helemaal bij het gerecht. Zelf schrok deze Kim nogal van dit commentaar. Anna, Cas en Nicole kregen de beste commentaren van de juryleden.

De technische opdracht bestond uit vier appelbollen. Ja, appelbollen. Dat zijn hele bijzondere appelbollen met een laagje bladerdeeg eromheen. Deze opdracht werd blind gejureerd, dus Janny en Robèrt moesten de tent uit. Daarna konden de bakkers aan de slag. Er werd af en toe een beetje gespiekt. Want ja, hoe maak je nu die appelbollen?

Hanneke, die haar jasje nu wel uit had, deed maar wat. Ze vond het wel spannend worden nu. Anne voelde de concurrentie om haar heen. Dus besloot ze maar te fluisteren. Want stel je voor dat iemand meeluistert? Volgens Cas moeten de appelbollen er vooral 'ingekakt' uitzien. Dit komt mede door het bladerdeeg. Of Cas ook de waarheid sprak?

De tien keer vier appelbollen zagen er niet allemaal even smakelijk uit. Vooral het bladerdeeg was niet altijd even gaar. Het bijbehorende sausje was ook niet bij iedereen even goed gelukt. Bij sommige bakkers zaten er heel veel klontjes in. Maroeska wist de appelbollen als beste te maken. Dus zij had een streepje voor. De slechtste appelbollen waren gemaakt door Ahmed. Hij zat hierdoor een beetje in de gevarenzone.

Op de tweede dag was het tijd voor het spektakelstuk. De bakkers moesten een adventskalender maken. Een adventskalender is een speciale kalender waarbij je aftelt tot aan kerst. In totaal kregen de bakker drie(!) uur de tijd voor deze opdracht. Iedereen ging meteen vol aan de slag. Vooral Liesbeth wilde haar best gaan doen. Want zij vreesde voor een exit uit de tent.

Opnieuw liet Hanneke van zich horen. Zij had niets met adventskalenders. Maar Hanneke, zulke dingen moet je niet op televisie zeggen. Niet zo negatief doen, beetje meer positiviteit zou je niet weerstaan. Vincent ging juist voor het zware werk. Hij besloot whiskey in te zetten in de bonbons. Vooral Janny had hier wel oren naar. Maar tijdens het proeven nam André juist een bonbonnetje meer.

Liesbeth was een beetje aan het stoken. Zij had meer ruimte nodig en gebruikte zelfs de oven van Hanneke. Die vond het op haar beurt prima. Maar is dit wel helemaal de bedoeling? Blijf lekker op je eigen stuk Liesbeth. Bij Maroeska ging het slecht. Niet slecht, maar dramatisch! Haar adventskalender stortte als een kaartenhuis in elkaar. De dagen kwamen samen tot één soort ding. Zelf baalde ze hier enorm van. Maar dat snap ik wel, voor iemand die denkt dat ze al gewonnen heeft. Een goede straf, dat dan wel weer.

Het dorp van Kim één vond ik zelf heel leuk gemaakt. Ook de adventskalender van Anna vond ik heel leuk gelukt. Zij had een soort boom gemaakt en allerlei koekjes erin gehangen. Over creativiteit gesproken; Anna kan ook zomaar eens ver gaan komen. Maar ik blijf achter Nicole staan hoor. Haar creatie was lekker bros. Die heeft ze maar mooi weer binnen.

Nadat alle tien de adventskalenders beoordeeld werden, werd het tijd. Wie zou er meesterbakker van de week worden? Die eer ging naar Nicole! Geheel terecht al zag ik het zelf. Zelf was Nicole er ook heel blij mee. Maar na vreugde was er ook een beetje verdriet. Ahmed moest als eerste de tent verlaten. Zelf vond ik meer dat Maroeska de tent had mogen verlaten. Want haar spektakelstuk is compleet mislukt!

Al met al was dit een hele gezellige eerste aflevering. De tien bakkers heb ik een beetje leren kennen. Nicole is echt mijn favoriet, gevolgd door Anna. Maroeska en Hanneke vind ik twee bijzondere types. Hanneke wil nog wel onderdeel van de groep zijn. Maar Maroeska doet het liever alleen en wil niets weten. Het is een wedstrijd, maar een beetje interactie kan geen kwaad? Misschien gaat het volgende week wel iets beter?

Morgen is de Ahmed te gast bij André in Smaakt Naar Meer. Daar zal hij onder andere vertellen over zijn ervaring in de tent. Hij krijgt ook nog de kans om een baksel nog een keer te maken. Of deze herkansing gaat lukken is morgenavond om 22.10 uur te zien bij Max op NPO 1.

Heel Holland Bakt is iedere zondagavond om 20.20 uur te zien bij Max op NPO 1.

Tot volgende week!

Foto: Roland J Reinders