Cover of Gecoverd?!: Winter Wonderland

Cover of Gecoverd?!: Winter Wonderland

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

In de muzikale rubriek Cover of Gecoverd?! neemt Sebastiaan twee varianten van één nummer onder de loep. Het nummer is hetzelfde, maar wordt door verschillende artiesten gezongen. Wanneer is een cover geslaagd? En welke is beter: De cover of het gecoverde nummer?

Op Tweede Kerstdag staat ook de tweede editie van Cover of Gecoverd in het teken van een kerstnummer, namelijk Winter Wonderland. Dit nummer ken ik vooral van de band Eurythmics. Zij scoorden er in de jaren '80 een grote hit mee. Nu is ook aan alles te horen dat het om een jaren '80 nummer gaat en laat ik nou een grote van jaren '80 muziek zijn.

Gecoverd: Dean Martin

Ik dacht altijd dat het nummer Winter Wonderland van de band Eurythmics was, maar het was Dean Martin die het nummer uitbracht. Zijn versie is heel anders dan die van Eurythmics. Aan alles hoor je dat dit een vrij oud nummer is. Het is bijna een beetje saai te noemen. Maar in die tijd zal het ongetwijfeld een groot succes zijn geweest.

Deze versie is dan in 2018 niet heel vaak op de radio te horen. Ik kende, heel eerlijk, deze versie niet eens. De versie van Eurythmics is veel meer van deze tijd is. Misschien komt het ook wel doordat in de jaren '80 veel goede kerstnummers zijn gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan Wham! en aan Band Aid. Sebastiaan durf wel te zeggen dat Winter Wonderland ook wel tot de kerstklassiekers mag horen.

Dean Martin - Winter Wonderland:

Cover: Eurythmics

Het nummer Winter Wonderland van de band Eurythmics is vooral een gezellig kerstnummer. Zeker de stemmen van Eurythmics zorgen bij mij meteen voor heerlijk een kerstgevoel. Dit is voor mij dé beste uitvoering van dit kerstnummer en in het begin dacht ik dat Eurythmics dit nummer geschreven hadden. Dus in dit geval zeg ik hardop dat de cover beter is dan het origineel.

Eurythmics - Winter Wonderland:

Conclusie:

Winter Wonderland gaat over een gezellige wandeling in een winter landschap. Iets wat tegenwoordig maar zelden voorkomt. Toch zorgt Winter Wonderland voor een gezellig gevoel, zeker met de kerstdagen. Echt een nummer die op een dag als vandaag, Tweede Kerstdag, niet mag ontbreken.

Overigens heeft Michael Bublé Winter Wonderland ook gecoverd. Zijn versie lijkt een beetje op de versie van Dean. Dus die versie vind ik ook niet heel fijn. De stem van Michael is natuurlijk prachtig, maar bij dit kerstnummer niet. Het is, net als de versie van Dean, een beetje saai. Geef mij dan toch maar Eurythmics en hun versie. Daar word ik dan juist weer vrolijk van.

Hiermee is voor mij duidelijk dat de gecoverde versie het wint van het origineel. Bij sommige nummers is het origineel mooier dan de gecoverde versie. Zoals bij de editie van gisteren, Eerste Kerstdag. Toen stond Last Christmas centraal. Natuurlijk vind ik de versie van Wham! de beste versie van dit nummer. Op Oudejaarsavond is er weer een speciale versie van Cover of Gecoverd?! Welk nummer dan centraal staat, lees je dan. 

Foto: Screenshots YouTube / Bewerking door Showbizznetwork.nl