Cover of Gecoverd: Blondie vs One Direction

Cover of Gecoverd: Blondie vs One Direction

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

In de muzikale rubriek Cover of Gecoverd neemt Sebastiaan twee varianten van één nummer onder de loep. Het nummer is hetzelfde, maar wordt door verschillende artiesten gezongen. Wanneer is een cover geslaagd? En welke is beter: De cover of het gecoverde nummer?

Zangeres Blondie heeft veel hits op haar naam staan. One Way Or Another is daar een mooi voorbeeld van. Het rockachtige nummer past goed bij haar. Het is echt een typisch nummer voor Blondie. Wanneer je aan Blondie denkt, denk je vrijwel meteen aan dit nummer van haar. Haar muziek is inspiratie voor veel artiesten geweest. 

Blondie - One Way Or Another:

Want de jongens van One Direction besloten het nummer ook uit te brengen. Zij wilden met de single geld ophalen voor een goed doel. Hun versie was helemaal opgefrist. Toch was het wel even wennen om het nummer te horen. Dat neemt niet weg dat het nummer slecht is. In zekere zin hebben de jongens van One Direction er een hit mee gescoord. 

Ze hebben een nieuwe doelgroep aangesproken met hun versie. Het doel om geld in te zamelen voor een goed doel vind ik bovendien heel erg goed. Hierdoor ben ik anders gaan kijken naar deze cover. Dat telt zeker mee in het eindoordeel. Normaal zou ik voor de versie van Blondie gaan. Haar versie is natuurlijk beter dan die van One Direction. 

One Direction - One Way Or Another:

Blondie heeft het als eerste uitgebracht. Haar stemgeluid past simpelweg bij het nummer. Toch hebben de jongens van One Direction er een eigen versie van weten te maken. Dat is ook heel veel waard. Het was in de tijd dat de boyband nog uit vijf leden bestond. Niet veel later bleven er nog maar vier leden over. Zayn besloot om de boyband te verlaten en startte een solocarrière.

Inmiddels hebben meer leden een solocarrière opgebouwd. Vooral Niall doet het erg goed. Hij scoorde in Nederland meerde hits, die nog altijd op de radio te horen zijn. Of de boyband ooit nog weer bij elkaar komt, is nog maar de vraag. Wellicht nemen ze dan wel weer een cover op. 

Even terug naar One Way Or Another. Zowel de cover als de gecoverde spreekt mij erg aan. De gecoverde omdat het natuurlijk origineel is. Dat nummer is gewoon goed zoals het is. Daar hoef je niets aan te veranderen. Maar de versie van One Direction is ook heel goed. Vooral met het goede doel in het achterhoofd. Dat weegt zeker mee bij de einduitslag. 

Maar waar ga ik dan uiteindelijk voor? Ik moet een keuze maken tussen de cover en de gecoverde. Als ik alles bij elkaar optel kom ik toch op Blondie uit. Haar versie raakt mij toch meer dan de versie van One Direction. Dat neemt niet weg dat de versie van de jongens slecht is. Ze hebben het uitgebracht om geld op te halen voor een goed doel. Ze hebben niet het idee gehad om er echt een hit mee te scoren. 

Cover: Vier sterren
Gecoverde: Vijf sterren