Cover of Gecoverd: Black vs Katie Melua

Cover of Gecoverd: Black vs Katie Melua

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

In de muzikale rubriek Cover of Gecoverd neemt Sebastiaan twee varianten van één nummer onder de loep. Het nummer is hetzelfde, maar wordt door verschillende artiesten gezongen. Wanneer is een cover geslaagd? En welke is beter: De cover of het gecoverde nummer?

De Britse zanger Colin Vearncombe bracht in 1987 het nummer Wonderful Life uit. Het prachtige nummer had alles in zich om uit te groeien tot een hit. Onder zijn artiestennaam Black veroverde hij de hitlijsten. Alles aan het nummer klopt gewoon. Echt een parel uit de jaren ’80. De stem van Black past heel goed bij het nummer. Vervolgens een goede melodie erbij en een hit is geboren. Je zou haast denken dat niemand aan dit nummer mag komen.

Black - Wonderful Life:

Toch is er iemand die het heeft gedaan. Zangeres Katie Melua bracht ruim vijf jaar geleden haar versie uit. Haar versie klinkt heel anders. Ik moet zeggen dat het mij positief verrast heeft. Haar stem is heel erg mooi om naar te luisteren. Je verwacht niet dat Katie een nummer uit de jaren ’80 in een nieuw jasje stopt. 

Je hoort echt het eigen geluid van Katie. Maar is het wel de moeite waard om naar deze cover te luisteren? Daar kan ik een eenvoudig antwoord opgeven: ja! De versie van Katie is zeker de moeite waard om naar te luisteren. Het is een prachtige versie geworden. Het is van een jaren ’80 nummer veranderd in een hedendaags popliedje met gitaar invloeden. 

Katie Melua - Wonderful Life:

Dat neemt niet weg dat de versie van Black, de gecoverde in dit geval, prachtig is en blijft. Als Black het dan toch moet opnemen tegen Katie, dan gaat de overwinning met gemak naar Black. Zijn versie is gewoon bijzonder te noemen. Je hoort gewoon overduidelijk de jaren ’80 invloeden. Dat maakt het voor mij persoonlijk een prachtig nummer. 

Nummers uit de jaren ’80 zijn prachtig. Het is niet eenvoudig om daar een ‘nieuwe’ versie van te maken. Toch is het voor veel artiesten een goede inspiratiebron. Dat is wel overduidelijk geworden. In eerdere edities van Cover of Gecoverd las je dat meerdere artiesten de muziek uit die tijd gebruikten om er zelf succes mee te behalen. De één lukt het beter dan de ander. 

Ik vind het wel gedurfd van Katie om juist dit nummer te coveren. Haar eigen muziekstijl is wel wat anders dan Black. Zo begon ze heel onschuldig bij het grote publiek met Nine Million Bicycles. Het mierzoete nummer was niet van de radiozenders af te slaan. Dat bleek een beetje de muziekstijl te worden.

Maar niets is minder waar. Een aantal jaar kwam ze met het nummer The Flood. Het begon heel erg rustig, maar later pakte ze ineens uit. Ineens waren de Nine Million Bicycles verdwenen. Haar muziekstijl werd een beetje ruiger. Ik weet niet of dat wel helemaal de bedoeling was. Maar een keer wat anders proberen is natuurlijk nooit verkeerd.  

Cover: Vier sterren
Gecoverde: Vijf sterren