Cover of Gecoverd: Billy Joel vs Westlife

Cover of Gecoverd: Billy Joel vs Westlife

Geschreven door Sebastiaan Boers

In de muzikale rubriek Cover of Gecoverd neemt Sebastiaan twee varianten van één nummer onder de loep. Het nummer is hetzelfde, maar wordt door verschillende artiesten gezongen. Wanneer is een cover geslaagd? En welke is beter: De cover of het gecoverde nummer?

In de linkerhoek van de ring staat zanger Billy Joel. In de jaren ’80 veroverde hij de hitlijsten met zijn single Uptown Girl. Een heel vrolijk en uptempo nummer die lekker in het gehoor ligt. Je hoort meteen dat het een nummer van de jaren ’80 is. Ik heb een zwak voor muziek uit de jaren ’80. Dus eigenlijk heeft Billy een streepje voor. 

Billy Joel - Uptown Girl:

Jaren later werd zijn nummer echter gecoverd. De mannen van Westlife besloten op het nummer uit te brengen. Ik moet zeggen dat de versie van de vijf mannen mij bevalt. Het is meer uptempo en er zit meer ritme in. Tenminste daar lijkt het een beetje op. De mannen hebben voor hun videoclip hulp gekregen van Claudia Schiffer. Daar moet ik altijd nog aan denken bij de versie van Westlife.

Alleen dan nu de taak te beslissen welke versie beter is. Dat vind ik een lastige vraag. Want beide versies hebben iets speciaals. Je zou kunnen zeggen dat het makkelijk was van Westlife om een nummer te coveren. Het is wellicht ook makkelijk gedaan. Toch vind ik de versie van Westlife wel heel hip gemaakt. 

Het jaren ’80 gevoel is compleet verdampt door de mannen van Westlife. In de tijd van Uptown Girl waren zij enorm populair. Dus de cover heeft er zeker toe bijgedragen dat de fans nog gekker op ze werden. Stiekem behoorde ik tot hun fans. Ik vond bijna alles nummers van Westlife mooi. Totdat ik erachter kwam dat Uptown Girl een cover bleek te zijn. 

Westlife - Uptown Girl:

Als ik de twee versies naast elkaar leg, ga ik toch voor de versie van Westlife. Deze versie heeft mij net even meer geraakt van de versie van Billy. Dat neemt niet weg dat zijn versie heel mooi is. Nogmaals, ik ben groot fan van muziek uit de jaren ’80. Alleen bij Uptown Girl valt de melodie een klein beetje tegen. Het is als het ware te langzaam. 

Dus mijn voorkeur gaat uit naar Westlife. De band ging helaas uit elkaar, maar zijn sinds kort weer samen. Zij hebben alweer nieuwe muziek uitgebracht waar ik stiekem vrolijk van wordt. Wel zijn de mannen nu met zijn vieren. Zanger Brain McFadden verliet in 2004 de band en ging solo verder. Westlife met vier mannen vind ik helemaal prima. Als ze maar goede muziek blijven maken vind ik het goed.

Cover: vijf sterren
Gecoverde: vier sterren