GTST Jaaroverzicht 2018

GTST Jaaroverzicht 2018

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

Het jaar 2018 is bijna afgelopen. Dus is het de hoogste tijd om het jaar weer eens goed door te nemen. Zo verscheen er zaterdag het recensie jaaroverzicht van 2018. Nu is het tijd voor het GTST jaaroverzicht. Er is dit jaar behoorlijk veel gebeurd. Bijna teveel om op te noemen. Probeer dat maar eens samen te vatten... 

In het begin van 2018 werd er een moord gepleegd. Het ging om Jan Maes, een man die niet geliefd was in Meerdijk. Vooral Zoë (Anouk Maas) had veel last van hem. Hij hield haar compleet in zijn macht. Omdat Zoë geld nodig had voor haar studie, moest zij doen wat hij wilde. Maar in die koude januari avond ging het gruwelijk mis. Het kwam tot een handgemeen, waardoor Jan in het water viel. 

Lange tijd leek het erop alsof Zoë Jan heeft vermoord. Ze neemt Aysen (Dilan Yurdakul) hierover in vertrouwen. Zij wil niet dat Zoë naar de politie stapt. Niemand weet dat er een stille getuige was van het hele voorval. Lana (Faye Bezemer) heeft alles gezien wat er die avond is gebeurd. Alleen durft ze er met niemand over te praten. Langzaam maar zeker ontspoort Lana compleet.

Haar moeder Sjors (Melissa Drost) zit met haar handen in het haar. Wat moet ze toch aan met haar opstandige puberdochter. Zij heeft niet in de gaten hoe slecht Lana zich voelt. Ondertussen probeerde Sjors haar gevoelens voor Amir (Alkan Çöklü) te onderdrukken. De twee draaiden al een geruime tijd om elkaar heen. Amir probeerde zijn gevoelens te blokkeren. Hij dacht nog altijd aan zijn vermiste vrouw, Farah (Zahra Lfil).

Ondertussen is het moordonderzoek nog in volle gang. Er komen steeds meer verdachten in beeld. Zo is Bing (Everon Jackson Hooi) één van de verdachten. Hij bleek op de avond van de moord op de boot te zijn geweest. Hij wordt dan ook meerde malen verhoord. Uiteindelijk krijgt hij een valse alibi van Loes (Beaudil Elzenga). Hierdoor komt Bing op vrije voeten.

Loes probeerde iemand anders te laten opdraaien voor de moord. Zij heeft haar zinnen op Anton (Joep Sertons) gezet. Zij steelt de tennispas van Anton en laat deze achter bij de haven. Meteen wordt Anton de nieuwe hoofdverdachte. Hij komt dan ook in voorarrest en beland bijna in de gevangenis. Iedereen denkt echt dat hij Jan heeft vermoord. Sjoerd (Guido Spek) verbreekt al het contact met zijn vader.

Maar heeft Anton de moord ook echt gepleegd? Zoë heeft moeite om haar geheim voor zich te houden. Maar Aysen zet haar onder druk. Niemand mag weten wat er die avond is gebeurd. Er zijn geen getuigen dus moet het stil blijven. Aysen wil een eigen onderzoek starten en komt bij Bing uit. Zij verdenkt hem van de moord op Jan. Maar kan zij bewijzen vinden? Die blijken nog vrij lastig te vinden.

Eindelijk lijkt het erop alsof Sjors en Amir de liefde een kans willen geven. Maar op een romantische avond krijgt Amir onverwacht bezoek. Zijn vermiste vrouw staat ineens voor zijn neus. Hij weet niet wat hij moet doen. Ineens is Farah terug in zijn leven. Sjors trekt conclusies en verlaat het huis van Amir. Zij weet zich even geen raad meer. Amir hoort bij Farah.

De liefde tussen Amir en Farah is sterk. De twee zijn nog altijd gek op elkaar. Ze willen dolgraag opnieuw met elkaar trouwen. Vlak nadat de twee opnieuw het ja-woord gezegd hebben, gebeurd er iets gruwelijks. Farah wilde een selfie maken van alle gasten. Dus besloot zij om op een balkon in de kerk te gaan staan. Zij verloor ineens haar evenwicht en viel van het balkon.

Met een doffe klap viel Farah naar beneden. Daar bleef zij roerloos liggen. Amir is volledig in paniek; is Farah overleden? Na de val werd Farah meteen opgenomen in het ziekenhuis. Daar werd zij hersendood verklaard. Korte tijd later is Farah in het bijzijn van Amir overleden. De begrafenis van Farah was heel emotioneel voor Amir. Opnieuw moest hij afscheid nemen van zijn geliefde vrouw.

Zoë kan haar geheim niet langer voor zich houden. Door haar toedoen zit Anton in de gevangenis. Zijn hele familie lijkt uit elkaar te vallen. Linda (Babette van Veen) zit er volledig doorheen. Haar geliefde man zit in de gevangenis en wil geen contact meer met haar. Hij wil zelfs van haar scheiden, zodat zij verder kan met haar leven. Dit is voor Zoë genoeg om zichzelf aan te geven.

Bij de politie wordt zij eerst niet serieus genomen. Hoe kan Zoë Jan vermoord hebben? Maar ze wordt wel in de cel gezet. Ze hervatten het moordonderzoek. Helaas is dit niet meteen goed nieuws voor Anton. Korte tijd later wordt hij alsof vrijgelaten. Meteen gaat hij op huis aan, waar hij Linda in zijn armen sluit. Het lijkt toch nog goed af te lopen voor de familie Bouwhuis.

Aysen is ondertussen druk op zoek naar de ware moordenaar. Ze moet alles bekennen aan Sjoerd. Hij weet niet wat hij hoort. Hoe kon zij hem en zijn familie dit aandoen? Meteen maakt hij een einde aan hun relatie. Meer reden voor Aysen om weer achter Bing aan te gaan. Hij moet en zal bekennen... Gelukkig weet hij Aysen te overtuigen van zijn onschuld.

Nina (Marly van der Velden) komt eindelijk terug van haar reis in Tokio. Daar was zij om haar bedrijf daar op de kaart te zetten. Haar leven werd even overgenomen door Loes, haar assistent. Maar haar assistent nam haar taak wel heel serieus. Zij raakte zo in het leven van Nina verstrikt, dat zij verliefd werd op Bing. Maar ja wat moest zij met Nina? Langzaam maar zeker bleek hoe Loes echt in elkaar stak.

Stap voor stap wist Loes er voor te zorgen dat Nina verlamde. Nina raakte prikkelbaar, gestrest en ontzettend moe. Zou Nina een burn-out kunnen hebben gehad? Bing maakt zich grote zorgen om zijn vrouw. Wat is er toch met haar aan de hand? Is het haar echt allemaal te veel? Ook nu ze dolgraag nog een kindje willen. Hiervoor hebben ze wel hulp nodig.

Ze vragen Amir om hulp. Hij besluit om de twee te helpen. Hij doneert zijn zaad waardoor Nina zwanger raakt. Iedereen is dolgelukkig; behalve Loes. Zij moet haar duivelse plannen bij gaan stellen. Dat doet ze door open kaar te spelen bij Bing. Voor Bing komt de liefdesverklaring van Loes helemaal uit het niets. Hij wijst haar meteen af, waardoor Loes weer haar plannen moet bijstellen.

Loes mishandelt zichzelf en geeft Bing aan. Meteen wordt Bing opgepakt op verdenking van mishandeling. Dit is pas het begin van de wraakplannen van Loes. Alles gebeurde in een rap tempo. Tegelijkertijd maakten Sjoerd en Aysen zich op voor hun huwelijk. De twee bleken toch niet helemaal zonder elkaar te kunnen. Dus wilde Sjoerd koste wat kost om het huwelijk toch door te laten gaan.

Maar vlak voor het ja-woord gegeven werd, brandde Sjoerd Aysen compleet af. Voor het oog van vrienden en familie werd Aysen voor het altaar laten staan. Korte tijd later keerden Lana en Q (eerst een rol van Max Willems) terug naar Meerdijk. Zij waren uit Meerdijk gevlucht om te ontkomen aan LOES. Lana werd namelijk gedreigd door Loes. Wat kon er nu precies gebeurd zijn?

Lucas (Ferry Doedens) kan de vermissing van Nina niet aan. Hij krijgt contact met Flo (Roel Dirven), een vlogger. De twee draaien eerst een lange tijd om elkaar heen. Maar blijken toch niet zonder elkaar te kunnen leven. Kimberly (Britt Scholte) heeft het ook moeilijk met de verdwijning van Nina. Wanneer haar ex, Rover (eerst Buddy Vedder, later overgenomen door Floris Bosma) ineens terugkeert naar Meerdijk, is Kimberly volledig in de war.

Hij stookt meteen in de relatie van haar en Noud (Ruud Feltkamp). Het lukt hem ook nog eens. Noud maakt een einde aan zijn relatie met Kimberly. Hij wilde Nina dolgraag weer terug. Maar zij wees hem af, dus besloot Noud om Meerdijk te verlaten. Vooral Laura (Jette van der Meij) had hier grote moeite mee. Alleen zorgde dit er niet voor dat Kimberly en Rover weer bij elkaar kwamen.

Lana vertelt eindelijk aan Aysen wat er is gebeurd. Zij heeft gezien hoe Jan en Zoë aan het vechten waren. Daarna zag ze hoe Loes Jan de fatale trap gaf waaraan hij is overleden. Meteen zette Loes de bange Lana onderdruk. Wanneer dit uit zou komen zouden zij en haar moeder Sjors hetzelfde overkomen. Dus moest Lana al die maanden haar mond houden.

Nina was ondertussen spoorloos verdwenen. Bing werd vergiftigd in het ziekenhuis opgenomen. Loes wilde op de vlucht slaan, maar Aysen wist dit te voorkomen. Het kwam tot een pittige confrontatie tussen de twee. Tijdens haar vlucht raakte Rik (Ferri Somogyi) zwaargewond. Ruim twee maanden lag Rik in coma. Door een klap met een brandblusser raakte hij verlamd.

De confrontatie tussen Aysen en Loes eindigde dramatisch voor Loes. Zij viel van een hoge container af en overleed ter plekke. Maar wat had zij met Nina gedaan? Zij was nog altijd spoorloos verdwenen. Zou Nina overleden zijn? Zij zat vast in een auto die gesloopt zou worden. Het leek er even op alsof dit het einde van Nina zou zijn. Een lange tijd, ruim twee maanden, was er niets bekend over het lot van Nina.

Maar dan is daar ineens Carlos (Joey Ferre). Hij toont ineens heel veel interesse in het leven van Nina. Wat heeft hij met Nina te maken? Het bleek dat Nina ontsnapte uit haar benarde situatie. Zij vluchtte naar Spanje en kwam bij Carlos terecht. De twee werden verliefd en wilden hun leven delen. Gelukkig kwamen Bing en Ludo (Erik de Vogel) op tijd achter de verblijfplaats van Nina.

Het duurde nog een tijd voordat Nina weer helemaal de oude werd. Carlos droop teleurgesteld af naar Spanje. Niets kon het geluk van Nina en Bing nog verstoren. Maar de familie Sanders had wel een ander 'probleem'. Marieke (Lidewij Mahler) en Mark (Tim Immers) waren teruggekeerd naar Meerdijk. Maar Marieke was niet de Marieke van vroeger.

Na een aantal weken van onderzoek bleek Marieke dementie te hebben. Deze ziekte beheerste de hele familie Sanders. Vooral Janine (Caroline de Bruijn) heeft hier veel moeite mee. Zij kan het niet aanzien om haar zusje zo te zien lijden. Mark zocht ondertussen contact buiten de deur. Zo dook hij met meerder vrouwen het bed in. Hij kon het allemaal ook niet meer aan.

Het leven van Marieke staat volledig op zijn kop. Zij wil hoe dan ook snel sterven. Maar er is geen dokter te vinden die haar hierin kan helpen. Dus is het leven voor de familie Sanders één grote chaos. Zij kunnen Marieke niet meer alleen laten. Wanneer dit toch gebeurd, gebeuren er vreemde dingen. Onverklaarbare dingen. Dingen die samenhangen met het luisterboek 'Kwaad Bloed' van Janine.

Ondertussen is Jef (Barto Braat) ook nog even teruggekeerd. Hij kwam in december terug om in de huid van Sinterklaas te kruipen. Hij besloot om daarna nog langer in Meerdijk te blijven. Lucas wilde met Flo even naar New York om Stefano (Bas Muijs) te bezoeken. Meteen bood Jef aan om de Koning tijdelijks over te nemen. Helaas gebeurde er iets met de gehaktballen. De gevolgen waren niet te overzien.

Laura en Jef kregen een conflict. De vriendschap tussen de twee leek in één klap voorbij te zijn. Gelukkig wist Rik de twee weer bij elkaar te brengen. Ondertussen had Daan (Dorian Bindels) het bijzonder zwaar. Zijn hele leven is gebaseerd op een grote leugen. Hij is vroeger als baby gekocht. Zijn moeder heeft hem verkocht vlak na de geboorte. Maar zijn moeder was dichterbij dan hij dacht.

Maria (Joke Bruijs) bleek banden te hebben met opa Stern, de opa van Daan. Zij is de biologische moeder van Daan. Dit maakt Daan een halfbroer van Rik. Maar de twee weten beiden van niets. Alleen Laura is op de hoogte gebracht door Maria zelf. Vlak voor haar geheim dreigde uit te komen, verliet Maria Meerdijk alweer. Zij kwam om haar zoon Rik te helpen na zijn ongeluk. Of het geheim ooit nog uit gaat komen is niet helemaal duidelijk.

Bing krijgt ineens bezoek van een meisje Jojo (Stephanie van Eer). Zij beweerde dat Bing haar halfbroer is. Meteen wijst Bing haar de deur. Hoe kan hij nu ineens een halfzusje hebben? Maar het blijkt toch waar te zijn. Daarna is het alsof het nooit anders is geweest. Jojo wordt hartelijk ontvangen in de familie van Bing en Nina. Niet vanaf dag één, maar later bleek zij onderdeel van de familie.

Tijdens de kerstdagen kreeg Anton onverwachts bezoek. Tiffy (Cecila Adoréel) stond ineens voor de deur. Daar vertelde ze doodleuk dat Anton haar vader was. Hier moest Anton niets weten en wees haar de deur. Had Anton nog ineens een dochter? Weer een buitenechtelijk kind, na Tim (Beau Schneider). Wanneer Linda hoort wat Anton gedaan heeft is ze woedend. Zij wil niets liever dan dat Tiffy bij de familie gaat horen.

De rust is alles behalve teruggekeerd in Meerdijk. Alles in het luisterboek van Janine lijkt uit te komen. Er is iemand die iedereen in Meerdijk in de gaten houdt. Maar wat is deze persoon van plan? Is het toch Marieke die compleet aan het doordraaien is? Of is het wellicht een oude bekende die wraak wil nemen? Maar wie wil er nu wraak nemen op Janine? Op Ludo? Op Bing? Op Aysen en op Rik?

Het jaar 2018 wordt spannend afgesloten. Meteen in 2019 loopt de spanning hoog op. GTST maakt zich namelijk op voor een tweede winter-cliffhanger. Hier gaan heel veel spannende dingen gebeuren. Hierover komen zeker nieuwe GTST-blogs aan. Want die zullen er ook in het nieuwe jaar gaan komen. In ieder geval keren de GTST Zomer-blogs weer terug in de zomermaanden. 

Wat 2019 allemaal in petto heeft zal nog even moeten blijken. Met deze terugblik op 2018 blijkt dat er heel veel is gebeurd. Zo zijn er oude bekende personages teruggekeerd. Mark en Marieke maakten hun comeback na een lange afwezigheid. Rover kwam ook terug naar huis en Q kreeg een nieuw gezicht. Max Willems was lange tijd het gezicht van het neefje van Anton. Maar inmiddels is Gio Kemper te zien als Q. Floris Bosma nam de rol van Rover overigens over van Buddy Vedder.

Goede Tijden, Slechte Tijden is iedere werkdag om 20.00 uur te zien bij RTL 4.