TV-blog: A-sterren nemen SBS6 over

TV-blog: A-sterren nemen SBS6 over

Geschreven door Sebastiaan Boers

“Met Wendy halen we echt een triple A-ster binnen,” zei John de Mol. Deze zin is misschien wel dé zin van 14 januari 2019. Presentatrice Wendy van Dijk stapt over van RTL naar SBS. Volgens John is Wendy een typische A-ster. Gordon, Johnny de Mol en Jandino Asporaat zijn vast ook 'A-sterren'. Met de komst van de 'A-sterren' moeten de 'B-sterren' zich zorgen gaan maken.

Deze week werd namelijk bekend dat Kees Tol vertrekt bij SBS6. Zijn contract werd niet verleng en moet SBS6 dus verlaten. Is Kees nu een typisch voorbeeld van een 'B-ster'? Irene Moos overkwam eigenlijk hetzelfde. Ook zij is duidelijk geen 'A-ster' is de termen van SBS6. Ook haar contract is niet verlengd en moest ook SBS6 verlaten. Wie zal het volgende SBS6 gezicht zijn die noodgedwongen moet vertrekken? 

Want John haalt wel allemaal 'A-sterren' naar zijn zender, maar wat moeten de huidige 'sterren' nu wel niet denken? Zijn zij hun baan nog wel zeker? Want het lijkt er nu een beetje op alsof er teveel presentatoren bij SBS6 zijn. Wie is volgens John een 'A-ster'? Zijn er 'sterren' die zich nu echt zorgen moeten maken? Want welke eisen moet je hebben om een SBS6 presentator of presentatrice te zijn?

Dus ook al ben je in de ogen van John een 'A-ster', dan zegt niets. Het zorgt niet automatisch voor hoge kijkcijfers. Dat bleek deze week wel. Maar wat is John van plan van de andere sterren van de commerciële zender. Inmiddels zijn het er wel heel veel. Iedere dag komen daar ineens weer een aantal bij. Je vraagt je bijna af wie de volgende zou kunnen worden.

Maar waar er aan de ene kant mensen bij komen, moeten er aan de andere kant ook weer mensen weg. Tenminste, dat zou je zo kunnen denken. Want is er wel genoeg werk voor iedereen? Want het lijkt nu alsof de 'A-sterren' alle programma's gaan presenteren. Waar is Kim-Lian van der Meij bijvoorbeeld gebleven? Na Mag ik jullie oma zijn? is ze niet meer op televisie geweest. Nicolette van Dam die presenteerde Dance As One, maar waar is ze nu?

De tijd zal het gaan leren, maar het lijkt erop alsof veel 'B-sterren' zullen verdwijnen bij SBS6. Misschien stappen zij dan wel weer over naar RTL of naar de publieke omroep? Lucille Werner is hier een voorbeeld van, zij werd misschien wel gezien als 'B-ster' (wat ze overigens niet is!) en verliet SBS6 voor de KRO-NCRV. Dus wie weet volgen Kim-Lian en Nicolette haar wel.

Woensdag kwam het nieuws naar buiten dat Linda de Mol overstapt naar Talpa. Zij verlaat RTL en gaat naar SBS6, na ruim elf jaar. Weer een 'A-ster' die bij John aan de slag gaat. Een goede strategie van haar broer, dat is één ding wat zeker is. Maar wat neemt Linda allemaal mee? Mag zij al haar programma's wel zomaar meenemen? Sterker nog, wil Linda dat wel?

Maar nu lijkt het erop alsof er bij RTL allemaal maar 'B-sterren' overblijven. Verhuizen straks de huidige 'B-sterren' van SBS naar RTL? Wordt RTL straks de zender van de 'B-sterren'? Of kan RTL van 'B-sterren' ineens 'A'-sterren' maken? Het is wel duidelijk dat 2019 geen saai televisie jaar wordt. Met alle overstappers tot nu toe, vraagt je je bijna af wie de volgende is?

Kunnen 'B-sterren' wel transformeren tot 'A-sterren'? In feite is alles mogelijk, maar als je éénmaal een 'B-ster' bent, is het lastig om een 'A-ster' te worden. Zeker wanneer je die kans niet eens krijgt, zoals Kees. Hij werd ijskoud aan de kant gezet. Hoe moet hij zich nu gaan transformeren? Terug naar de publieke omroep of naar een middagprogramma bij RTL 4?

RTL is nu eigenlijk een beetje aan zet. Zij zouden er bijvoorbeeld goed aan doen om Irene terug te halen. Om haar weer te herenigingen met Carlo Boszhard. Die twee zouden zo weer een programma op de zondagmiddag kunnen maken. Gewoon omdat deze twee dat prima kunnen. Dus dan kan de weekend editie van RTL Boulevard verdwijnen van de zondag.

Want RTL staat er nu een beetje bij. Ze hebben dan wel Patty Brard binnengehaald voor de komende drie jaar, maar zij kunnen nog wel meer. Zij moeten nu met iets groots gaan komen, iets waardoor de aandacht weer bij RTL komt te liggen. SBS heeft de laatste dagen wel een beetje veel aandacht opgeëist. Dus RTL wanneer mag Irene weer bij jullie beginnen?

Foto: RTL / William Rutten