Heel Holland Bakt 2019: Kaartenhuiskoekjestaart?!

Heel Holland Bakt 2019: Kaartenhuiskoekjestaart?!

Geschreven door Sebastiaan Boers

Heel Holland Bakt was zondagavond alweer toe aan de achtste aflevering. Dan weet je dat het de halve finale is. Dit was ook nog meteen het thema van deze week! In totaal strijden er nog maar vier bakkers om een plek in de finale van volgende week. Hanneke, Maroeska, Anna en Nicole zetten alles op alles om niet naar huis te hoeven.

Als eerste moesten de bakkers een notentaart maken. Alles was mogelijk, alle noten mochten gebruikt worden, behalve de kokosnoot. Voor Nicole is dit muziek in haar oren. Zij houdt ervan om met noten te werken, dus voor haar zit het wel gebakken. Hanneke is een beetje brak. Zij had een bruiloft wat nogal gezellig was. Gelukkig is André er om haar te ‘verzorgen’.

Anna is zo in gedachten dat ze niet door heeft dat haar pan overkookt. Gelukkig komt ze er op tijd achter. Verder valt het op dat zij heel rustig blijft. Het is toch de halve finale, maar voor haar is het een gewone aflevering. Maar Maroeska is wel een beetje in paniek, de onzekerheid lijkt nu toe te slaan.

De paniek slaat zo hard toe dat Maroeska er een beetje een bende van maakt. Voor Nicole maakt het allemaal weinig uit. Zij is, net als Anna, de rust zelve. Beide dames zien de finale met gemak te gemoed, tenminste daar lijkt het sterk op. Mooi om te zien hoe zij dat maar even doen. Want ga daar zelf maar eens staan, in de tent, met die spanning.

Iedereen kreeg positieve kritiek van de jury. Dus er was nog niet echt sprake van een voorsprong. Dus met een goed gevoel gingen ze allemaal naar de tweede opdracht. Deze bestond het maken van een kaartenhuiskoekjestaart. Het mooie was dat de bakkers een voorbeeld te zien kregen. Maar lastig vond iedereen het wel hoor.

Koekjes bakken en Hanneke, die twee gaan niet samen. Hanneke zag de spreekwoordelijke bui alweer hangen. Toch ging ze wel aan de slag. Anna stockeerde mij heel erg met een opvallende uitspraak. ‘Kaarten is voor oude mensen’. Hiermee bedoelde ze dat alleen oude mensen van kaartspelletjes houden. Nou nee, dat is dus niet waar Anna! Ook ik houd van kaartspelletjes en ik ben niet oud!

Toch is het maken van een kaartenhuiskoekjestaart erg lastig. Het is een heel precies werkje. Vooral Anna is er niet blij mee. Zij is, zoals ze het zelf zei, een ‘Pietje Precies’. Maar nu moest ze behoorlijk kliederen met karamel. Want ja, de karamel houdt de kaartkoekjes bij elkaar. De koekjes van Hanneke begonnen uit te lekken. Dus hier baalde zij behoorlijk van, wat ook wel weer te begrijpen valt. Je wilt niet dat je kaartkoekjes lekken in de halve finale.

Hanneke belandde op de vierde plek. Plek drie was er voor Maroeska en Nicole eindigde op de tweede plek. Anna wist deze tweede opdracht te winnen. Dus zij had een streepje voor op de rest. Maar er is nog één opdracht; het spektakelstuk. Deze keer stond de opdracht in het teken van kunst. Hier mochten de bakker zelf een invulling aan geven.

Wederom is Hanneke goed zenuwachtig. Alsof ze al aanvoelde wat de kijkers ook al aan zagen komen. (Later meer hierover). Anna is juist heel geordend bezig en houdt van een strakke planning. Nicole is bezig met een fototaart. Het lukte haar ook nog om haar doel te bereiken. Zij werkte dan ook heel netjes en overzichtelijk.

Helaas sloeg bij Maroeska de stress weer toe. Zij keek vaak bij haar concurrenten om te zien hoe ver zij waren. Want de tijd begon langzaam terug te tikken. Maar uiteindelijk was iedereen ruim binnen de tijd klaar. Dus waar was die stress nu eigenlijk voor nodig? De halve finale zit er nu echt op, tijd voor de laatste beoordelingen van de jury.

Eigenlijk kreeg iedereen weer positieve kritieken van de juryleden. Alleen Hanneke had een te dunne onderlaag gebakken. Dus ja, wat zou dit precies betekenen? Nou het kwam erop neer dat zij helaas de tent moest verlaten. Vlak voor de finale houdt het hier voor Hanneke op. De meesterbakker van deze week werd Anna. Dus zij was de eerste finaliste.

Naast Anna staan ook Nicole en Maroeska in de finale van volgende week. Het gaat ongetwijfeld voor een spannende finale zorgen. Zelf hoop ik dat de eindstrijd zal gaan tussen Anna en Nicole. Maar wie zal er uiteindelijk gaan winnen? Stiekem hoop ik op Nicole, maar dat is nog maar even de vraag. Volgende week weten wij het. Overigens hoeven wij Hanneke niet lang te missen. Morgen (maandag) schuift ze gezellig aan in Smaakt Naar Meer. Hierin zal zij komen vertellen over haar ervaring in de tent. Dit is allemaal vanaf 22.15 uur te zien bij Max op NPO 1.

De finale van Heel Holland Bakt is volgende week zondag om 20.20 uur te zien bij Max op NPO 1.

Tot volgende week!

Foto: Roland J Reinders