Ondergrondse post: briefje aan Sinan

Ondergrondse post: briefje aan Sinan

Geschreven door Yvette Neuschwanger Laatste update:

[caption id="attachment_62003" align="alignleft" width="292"] Foto:  AVROTROS[/caption]

Hoi Sinan!

Gaat het een beetje met je? Moet niet makkelijk voor je zijn hè, om week in week uit van iedereen te moeten horen dat je eigenlijk maar verdomd weinig uitvoert. Dat er zelfs een hashtag #watgaatSinandoen in het leven wordt geroepen. En dat dan uitgerekend op het moment dát je alles geeft je een Colombiaanse schop onder je kont krijgt, zo terug naar Nederland. Schandalig! Teleurstellend ook.

Ik weet hoe je je voelt hoor, na vorige week is voor mij ook de glans er een beetje vanaf. Zonder Jammie Jamie is er toch wat minder kijkplezier. Of het was gewoon niet zo spannend deze week, kan ook. Dat de Mol in België bijna begint (sorry...zoveel toffer dan #widm) helpt ook niet echt. Verheug ik me enorm op. Maar natuurlijk ben en blijf ik heel nieuwsgierig hoe deze serie afloopt! Zullen we samen even terugkijken naar deze aflevering?

Zoals elke week werden we ook nu weer doodgegooid met vogels. Flamingo's, pelikanen, een pauw en andere exoten....heel Avi Fauna heb ik al voorbij zien komen. Als het hints richting Merel zijn, dan zijn ze in ieder geval niet subtiel. Ook nu begon het programma pas echt nadat er een vlucht watervogels positie had ingenomen. Toen pas werd er overgeschakeld naar Niels en zijn theedoos en zagen we hoe goed hij jou verzorgde. Inderdaad hele fijne karaktertrek van hem. Wat vervelender was het dat hij je daarna onderwierp aan een kruisverhoor over of jij wel of niet de mol zou zijn. Thank god voor jouw mediatraining, met je "daar kan ik geen antwoord op geven". Je had er sowieso wel zin in die dag hè, compleet met sportkleding en al. Je zou heel Nederland wel even een poepie laten ruiken met hun 'wat gaat Sinan doen'.

Vreugdevlammetjes

De eerste opdracht vond plaats op het strand van Dibulla. Daar stond Rik, met zijn broekje in de branding op jullie te wachten. Op het strand was één groot vreugdevuur aangelegd, alleen vanwege eerdere ervaringen in Scheveningen waren de brandhaarden vooral in de breedte verspreid in plaats van in de hoogte. Het was echt een skitterend gezicht al die fakkels en die vuurtonnen in het midden. Moet een magische ervaring zijn geweest! Jullie gingen een soort memory doen met geld, waarbij de gevonden matches direct in het vuur gegooid mochten worden. De bedragen die over zouden blijven (als alle matches inderdaad gevonden en vernietigd waren) mochten jullie in je zak steken. Appeltje, eitje toch?

Behalve dan dat het best een groot stuk strand was. En in het begin iedereen elke match aan een controle onderwierp voordat deze in het vuur werd gegooid. Al werden die controles wel steeds losser aan het einde. Maar zelfs het feit dat jij eindelijk ging rennen deze aflevering mocht niet baten. Jullie hadden heel veel geld over, waar dat eigenlijk maar € 1550 had moeten zijn. Die dus niet in de pot ging. Helaas.

To drone or not to drone

Voordat we overgaan naar de volgende opdracht, weet dat Niels ook een 1 : 1 momentje met Merel had. En ook haar vroeg of ze de mol was. Uiteraard ook weer zo'n gesprek zonder resultaat, maar ik wilde het je niet onthouden. Goed, over naar Laguna Grande. Een stuk woestijn aan zee (of een héééle grote oase) waar her en der wat afval was aangespoeld in de vorm van olievaten. Handig, want die werden gelijk ingezet voor een opdracht. Op een aantal van die vaten was geld te vinden en één van jullie was in de gelukkige positie om per drone te gaan kijken waar iets te halen viel. Dé positie om het overzicht te houden op het spel en op de overige kandidaten. Volkomen terecht dus dat Merel voorzichtig ook die plek probeerde op te eisen. Maar uiteindelijk besloot iedereen dat het beter was om jou niet weer te laten rennen. Het moest allemaal wel leuk blijven natuurlijk. En dus mocht jij met de drone gaan spelen, hoe gaaf is dat?

Het bleek vooral heel moeilijk. Zelden iemand zo zien kutten met een tablet. Zelden ook iemand gezien die zo ontzettend kalm blijft onder tijdsdruk en met drie andere hypernerveuze kandidaten om hem heen. Jij bent dé man die ik in een crisissituatie aan mijn zijde zou willen hebben: wat een serene rust straal jij uit! Al heb je daar bij zo'n opdracht natuurlijk verder helemaal geen reet aan. Want jullie waren niet de enigen die achter het geld aan zaten, er waren ook kapers op de kust op ronkende motoren. Die niet alleen de weg probeerden te blokkeren en achter jouw medekandidaten aan gingen nadat er geld was gepakt, nee....zij stalen ook zelf direct geld van de tonnen af. Iets  wat jij eigenlijk wel had moeten zien, want jij had het overzicht toch? Enfin, ik heb Sarah, Merel en Niels zien rennen voor wat ze waard waren en dankzij hun inzet werd er toch maar liefst € 1250 opgehaald. Best tof.  Viel me trouwens op dat weer Pieter Jan Hagens stond afgebeeld op het geld. Vind ik toch wel heel opvallend, al weet ik niet direct wat de hint hierachter is. Wat ik ook opvallend vond was hoe makkelijk Merel met 1 vinger de drone wist te bedienen maar jij als een klein kind vast bleef houden aan de tablet. Zo van 'mijn speelgoed, afblijven!'.

Pinnen voor een vrijstelling

Ach, snap het ook wel hoor, want de andere optie 'rennen' zou ook niet mijn keuze zijn. Gelukkig was de laatste opdracht één waar geen fysieke kracht aan te pas kwam. Met een bootje werden jullie de jungle ingevoerd waar Tarzan Rik net een heel leuk bordspel van tropisch regenhout had geknutseld. Jullie mochten het met zijn vieren gaan spelen en het spel was even simpel als vals. Via het weghalen van pinnen uit het bord moest een joker naar beneden geleid worden. De kandidaat die dé pin weghaalde waardoor de joker in het bakje zou vallen, mocht deze hebben. En oh ja....er kon gekozen worden uit 2 jokers. Eén met en één zonder vrijstelling (al zie je dat natuurlijk niet aan de buitenkant). Gokje dus, maar het maakte het spel wel interessant. Alle vier gingen jullie steeds tactischer spelen, tellen, rekenen en een pinnetje uittrekken. En toen....kreeg Merel een black out. En legde ze de joker panklaar neer voor Nielson. Was ze echt de weg kwijt of heeft ze überhaupt geen joker nodig in dit spel? Ik weet het niet. Ik weet wel dat Niels de joker had en als een kind zo blij was.

Op een, voor de gelegenheid bij elkaar gemozaïekt terrasje ging Niels de joker met hamer en beitel te lijf. En ja hoor, de jokerkoning van dit seizoen vond dat wat hij hoopte te vinden: een vrijstelling. En dus is hij nu de eerste finalist van dit seizoen. Waarbij ik toch even moest denken aan de titel van deze aflevering 'zand strooien'. Gooit deze wending nu zand in onze ogen omdat het écht lijkt alsof Niels een kandidaat is? (Saillant detail: ook aan Sarah stelde Niels de vraag of zij de mol was, alleen stelde Sarah de vraag aan hem terug. En hij antwoordde doodleuk 'Ja').

Ik weet het niet. Ik weet alleen dat jij een rood scherm kreeg en het antwoord op de vraag 'wat gaat Sinan doen?' simpelweg 'hij gaat naar huis' is. Voor de gezelligheid werden er hier en daar nog wat Colombiaanse kindertjes in beeld gebracht wat er allemaal heel schattig uitziet, maar het is maar goed dat ze in Colombia nog nooit van de AVG hebben gehoord. Je leest het al, ik ben al bijna afgehaakt, alleen nog maar met randzaken bezig. Klaar voor de onthulling, maar vooral voor het seizoen van de Mol in België. Zó ontzettend toe aan een beetje echte spanning.

Dag brombeertje van me, tot in Vondel CS!

groet Yvette