Bed and Breakfast: Geitenmelkzeep

Bed and Breakfast: Geitenmelkzeep

Geschreven door Sebastiaan Boers

Het is weer zondagavond en dus tijd voor Bed and Breakfast (BenB). Drie koppels die bij elkaar blijven slapen en elkaars BenB gaan beoordelen. Betere televisie is er simpelweg niet. Als eerste zijn daar Mart en Anouk. Zij runnen alweer vier jaar hun BenB op geheel eigen wijze. Vooral de woordenschat van Mart valt direct op. Hij heeft het soms over woorden waar je ‘u’ tegen zegt.

Karel en Kiki komen als eerste langs. Meteen blijkt dat Kiki van kleur houdt. In de BenB van Mart en Anouk is het allesbehalve kleur. Dus moest Kiki even klagen. De gezelligheid was ook al niet aanwezig. William en Maria merken meteen dat zij op de kamers van kinderen slapen. Eigenlijk ontbreekt er wel zoiets als sfeer in deze BenB.

Maar gelukkig houden Mart en Anouk de moed er wel in. Zo hebben zij een leuk uitje in gedachten. Zij gaan geiten melken. Daarna gaan zij zeep maken van de geitenmelk. Vervolgens wordt er een soort ketting gemaakt. Ik vond het vrij veel informatie allemaal, die ik maar moeilijk kon verwerken. Ik kreeg bijna medelijden met de geiten.

Na het uitje werd het al snel tijd om te gaan slapen. De volgende dag was een beetje kil. De slapende koppels moesten zelf maar ontbijt maken. Er werd niets klaargezet of voorbereid. Dat vond ik wel vrij opvallend. Ik zou daar wel iets over zeggen. Maar Maria had hele andere zorgen. Zij miste een stopcontact naast haar bed. Wat een drama, geen stroom naast je bed. Karel vond op zijn beurt de verwarmingsplaat te warm. Die vond hij juist een beetje gevaarlijk. Mart veegde die kritiek al snel van tafel.

Als tweede werd de BenB van William en Maria beoordeeld. Mart vond het maar jammer dat hij zijn troep niet meteen kwijt kon. De douche was vrij opvallend. Er was een groot raam in de douche, waarop het bijna lijkt alsof je zichtbaar bent voor iedereen, terwijl je doucht. Ik moet daar niet aan denken.

Karel en Kiki dachten dat er boeken in het huis van William en Maria aanwezig zouden zijn. Maar in welk huis zijn er nu geen boeken? Bestaan huizen zonder boeken? Maria vond de vloerbedekking maar vervelend. Je weet nooit wie er allemaal overheen is gelopen. Je weet ook niet wie er allemaal in het bed geslapen heeft.

Het uitje was een gezellige stadswandeling. Dat zie je vrij vaak voorkomen, een wandeling. Daarna gingen de koppels nog gezellig de natuur in. Zo werd er een verhaal verteld over een bever. De bevers knauwen. Knauwen vind ik een heel fijn woord die ik zelf nog niet vaak gehoord heb. Na de knauwende bever was het snel tijd om te gaan slapen.

Karel en Kiki sliepen heel erg goed. Zelfs zo goed dat één van de twee (of allebei) aan het snurken was. Dat viel Mart en Anouk dan weer op. Zij hadden meteen door dat zij sliepen in een houten huis. Bij een betonnen huis had je zulke problemen niet. Anouk had duidelijk last van een ochtendhumeur. Ik snap dat wel, als je moet luisteren naar een snurkende buurman/buurvrouw.

Anouk gaf ook nog aan dat de kachel vies was. Ook vond zij het jammer dat zij haar spullen moeilijk kwijt kon. Maar Maria veegde deze kritiek meteen van tafel. Kiki begon wéér over de vloerbedekking. Zij wilde er niet met blote voeten overheen lopen. Maar Kiki? Dat hoeft ook helemaal niet! Daar ben je gewoon vrij in hoor.

Als laatste werd de BenB van Karel en Kiki beoordeeld. William en Maria waren vooral verbaasd over de haken voor de jassen bij het toilet. Waarom wil je je jas ophangen bij het toilet? Maar wat vind je van de open kamer? Een badkamer zonder muur? Ik vond dat best opmerkelijk. Gelukkig kon er wel een gordijntje dicht. Mart en Anouk vonden de ruimte vooral heel fijn. Toch stoorde Anouk zich wel een beetje aan al het rood in de kamer. Later op de avond trok Anouk haar mening weer in. Mooi rood is niet lelijk!

De koppels gingen vervolgens naar een Scheepvaartsmuseum en later naar een sleepboot.  Dat vond iedereen heel erg boeiend en interessant. Je moet er maar van houden denk ik dan. Vlak voor het slapen kon Mart het niet laten. Hij vond het matras van Karel en Kiki te hard. Thuis vond hij het een stuk zachter.

Na het slapen kwam Mart meteen met een tip. Hij vond de handdoeken bij het toilet niet fijn. Wanneer je verkeerd zou plassen, dan zouden de handdoeken nat kunnen worden. Een tip waar ik liever niet over na wil denken. Je plast maar gewoon goed en niet verkeerd. Kom nou! Maria wilde graag een lampje bij het toilet. Zij stootte namelijk haar teen, toen zij in de nacht naar het toilet moest. Een tip die Karel en Kiki zeker meenemen.

Na alle tips werd het snel tijd om het geld te tellen. Welke BenB kreeg het meeste geld? Ik had niet duidelijk een winnaar voor ogen. Alle drie koppels waren best bijzonder en vrij uniek. Maar als ik moest kiezen, dan zou ik bij Karel en Kiki willen overnachten. William en Maria wisten uiteindelijk de aflevering te winnen. Zij kregen het meeste geld en waren heel erg blij. Mart en Anouk waren vrij terughouden. Misschien wel een tikkeltje jaloers?

Bed and Breakfast is iedere zondagavond om 20.25 uur te zien bij Max op NPO 1.

Foto: Max