Summer Songs 2019: Terug naar 1980

Summer Songs 2019: Terug naar 1980

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

Het is een jaarlijkse traditie: Summer Songs. In de voorgaande jaren stond één artiest centraal. Maar in 2019 staat een jaar centraal. Welke zomerhits waren er allemaal? Welke kunnen wij nu nog met gemak meezingen en welke zijn misschien alweer bijna vergeten? In deze editie duikt Summer Songs terug in de tijd en komt uit in 1980.

Een opvallend nummer wat in 1980 een zomerhit was, was toch wel Funkytown van Lipps Inc. Het nummer stond negenentwintig jaar geleden hoog in de top tien. Een nummer waarvan je wel zin krijgt in de zomer. In 2019 komt het nummer nog vaak voorbij op de radiozenders. Bovendien is het een nummer geweest die je misschien herkent uit de Shrek films.

Zelf werd ik helemaal fan van het nummer Funkytown. Ik had zelf geen idee dat het nummer in 1980 een zomerhit was. Maar dankzij Shrek sprak het heel veel mensen aan. Veel mensen zullen het direct herkend hebben van ‘vroeger’. Ik werd er meteen heel vrolijk van en merkte dat het een hit was die in feite tijdloos is.

Lipps Inc. - Funkytown:

https://www.youtube.com/watch?v=RVwiixXViT0

Dan Hartman maakte ook een echte zomerhit. Hij bracht in 1980 de hit Relight My Fire uit. Nou en of dat een zomerse hit is. Alles aan het nummer doet meteen denken aan de zomer. De melodie, de tekst, het zou zo op de radio gedraaid kunnen worden. Je krijgt spontaan zin om volledig los te gaan. Het is een nummer die het op elk zomersfeestje heel goed zal gaan doen. Iedereen kan dit in volle borst meezingen (of bijna iedereen dan).

Dan Hartman - Relight My Fire:

https://www.youtube.com/watch?v=2-BFtrB-qdI

Diana Ross kwam met het nummer Upside Down uit. Weer zo’n jaren ’80 nummer die een zomers gevoel geeft. Natuurlijk mag deze zomerhit niet ontbreken in dit overzicht. Het is een nummer die iedere zomer zeker een keer voorbij mag komen. Of het nu 2019 is of niet, Upside Down is wat dat betreft tijdloos.

Nederlandstalige muziek was er in de jaren ’80 natuurlijk volop. Zo had je daar Bloem met Even aan mijn moeder vragen. Dat is in 2019 ook een nummer die het nog prima doet. Het nummer komt regelmatig voorbij in het Foute Uur van Qmusic. Iedereen kan het moeiteloos meezingen. Dat is ook wel een kenmerk van een goede zomerhit. Het ligt makkelijk in het gehoor én het is eenvoudig mee te zingen.

Bloem - Even aan mijn moeder vragen:

https://www.youtube.com/watch?v=rrs6ATnaXSU

De zomer van 1980 was een hele bijzondere. Er ontstonden zomerhits die vandaag de dag nog altijd bekend zijn. Dan doe je, als artiest, toch iets goeds. Als je in de jaren ’80 een zomerhit maakt die in 2019 nog altijd leeft. Kortom, een mooi moment om bij stil te staan. Volgende week is Summer Songs weer terug voor een nieuwe editie. Dan staat het jaar 1981 centraal. Welke zomerhits waren er in dat jaar allemaal populair? Welke zingen wij nu nog moeiteloos mee?

Tot volgende week!