Summer Songs 2019: Terug naar 1984

Summer Songs 2019: Terug naar 1984

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

Het is een jaarlijkse traditie: Summer Songs. In de voorgaande jaren stond één artiest centraal. Maar in 2019 staat een jaar centraal. Welke zomerhits waren er allemaal? Welke kunnen wij nu nog met gemak meezingen en welke zijn misschien alweer bijna vergeten? In deze editie duikt Summer Songs terug in de tijd en komt uit in 1984.

Waar gaan veel Nederlanders naar toe in de zomervakantie? Juist, naar Frankrijk. Daarom is het zomernummer To France van Mike Oldfield en Maggie Reilly heel toepasselijk. Het is één van de zomernummers die je nooit zult vergeten. De melodie is zo fijn om naar te luisteren, dat het lijkt alsof je echt naar Frankrijk reist. Dat is best knap, aangezien ik zelf nog nooit in Frankrijk ben geweest. Wordt dan toch hoog tijd!

Mike Oldfield & Maggie Reilly - To France:

https://www.youtube.com/watch?v=lkQJk5wMomU

Een ander toepasselijk zomernummer is toch wel I Won’t Let The Sun Go Down On Me van Nik Kershaw. Het heeft werkelijk alles in zich om een zomerhit te zijn. De titel verraadt al waar het nummer over gaat. Zelfs in 2019 mag het nummer niet ontbreken. De melodie is typisch voor de jaren ’80. Ik merk dat ik deze nummers steeds meer kan waarderen. Ik weet niet waarom deze editie nu pas maak. Het is heerlijk om naar deze hits te luisteren.

Nik Kershaw - I Won't Let The Sun Go Down On Me:

https://www.youtube.com/watch?v=F0JZiM74sQs

Jump (For My Love). Dat is toch de hit van Girls Aloud? Nou nee dus, de Pointer Sisters scoorden er in 1984 een hit mee. Sterker nog, het is een heel erg fijn dansnummer geworden. Spring voor de liefde! Spring voor de liefde klinkt toch fantastisch? Het is een nummer die prima past op een zomerdag aan het strand. Lekker dansen en daarna afkoelen in zee. Klinkt voor mij als een ideale vakantie.

Als er iemand is die ik zeker waardeer, dan is het wel Lionel Richie. Hij scoorde een zomerhit met Stuck On You. Het nummer is jaren later gecoverd door 3T. Maar de versie van Lionel is natuurlijk veel mooier. Zijn stem wil je gewoon horen. Als je het letterlijk neemt, klopt het ook wel wat hij zingt. Je kunt op een warme zomerdag ook aan elkaar plakken, letterlijk. Of je daar nu heel blij van moet worden, laat ik even in het midden.

Daarnaast word ik heel vrolijk van Ray Parker jr. Hij scoorde een enorme hit met het nummer Ghostbusters. Dit is echt een nummer die iedereen kent. Zelfs in 2019 is het nummer niet meer weg te denken. Dat komt ook wel een beetje door de remake die er gemaakt is van de gelijknamige film. Who You Gonna Call? Ja, dat is toch Ray Parker jr. Tenminste in de jaren ’80. Nu wordt er vast iemand anders gebeld. Arie Boomsma of Jan Kooijman bijvoorbeeld. Maar of die ook kunnen zingen?

Ray Parker jr - Ghostbusters:

https://www.youtube.com/watch?v=Fe93CLbHjxQ

Tot zover het jaar 1984. Ik hoop op een stukje herkenning en een stukje vrolijkheid. Volgende week maak ik wederom een sprong in de tijd. Dan eindig ik in het jaar 1985. Ook benieuwd welke zomerhits er toen actueel waren? Lees het allemaal terug in een nieuwe editie van Summer Songs.

Tot volgende week!