Summer Songs 2019: Terug naar 1986

Summer Songs 2019: Terug naar 1986

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

Het is een jaarlijkse traditie: Summer Songs. In de voorgaande jaren stond één artiest centraal. Maar in 2019 staat een jaar centraal. Welke zomerhits waren er allemaal? Welke kunnen wij nu nog met gemak meezingen en welke zijn misschien alweer bijna vergeten? In deze editie duikt Summer Songs terug in de tijd en komt uit in 1986.

Het jaar 1986 is voor mij heel speciaal. Dit komt omdat het mijn geboortejaar is. In mijn geboortejaar kwamen de meiden van Bananarama met hun versie van het nummer Venus. Deze zomerhit doet mij meteen denken aan de film Walking On Sunshine. Hierin komt het nummer, in een andere versie, voorbij. Ik word hoe dan ook vrolijk van het nummer Venus. Het maakt mij niet eens zoveel uit wie het zingt.

In Walking On Sunshine wordt het nummer gezongen door de actrices uit de film. Maar in de animatiefilm, Sing, komt het nummer Venus ook voorbij. Misschien is het toeval, misschien ook niet, ik ben helemaal weg van dit nummer. Nu ik weet dat het in 1986 een hit was, vind het ik het nummer nog mooier dan hiervoor. Maar dat kan ook tussen mijn oren zitten. Daar waar je de muziek het beste hoort.

Bananarama - Venus:

https://www.youtube.com/watch?v=d4-1ASpdT1Y

Modern Talking was ook in 1986 van de partij. Zij brachten in dat jaar de hit Atlantis Is Calling uit. Ik moest echt hard nadenken of ik het nummer wel kende. Ik ken het nummer niet, maar inmiddels wel. Wat een fijn nummer van de Duitse band. Ik word hier ook weer echt helemaal vrolijk van. Wat moeten de jaren ´80 mooi zijn om in te leven. Het past helemaal bij de zomer. Stiekem zou het nummer ook in 2019 gedraaid moeten worden.

Modern Talking - Atlantis Is Calling:

https://www.youtube.com/watch?v=CB57CuT4smM

Madonna´s Holiday heeft een rapversie gekregen. MC Miker ´G´ en Deejay Sven maakten Holiday Rap. Zij wisten daar een enorme zomerhit mee te scoren. Ik weet niet of Madonna daar zo vrolijk van werd. Ik weet wel dat ik deze versie zeker kan waarderen. Dat zegt iemand die normaal geen fan is van rapmuziek. Maar deze rap klinkt lekker vrolijk en lekker zomers. Want een Holiday hoort wel thuis in de zomervakantie natuurlijk.

MC Miker 'G' & Deejay Sven - Holiday Rap:

https://www.youtube.com/watch?v=yVR9JykPC-0

Het Eurovisie Songfestival was ook in 1986 enorm populair. De Belgische zangeres Sandra Kim scoorde een zomerhit met haar songfestivalsingle J’aime La Vie. Ik ken het nummer vooral van het Foute Uur op Qmusic. Maar inmiddels weet ik wel beter. Het is een heel bekend songfestivalnummer. Ik versta niet wat ze zingt, maar ik word wel blij van de melodie.

Zou het niet een idee zijn om het songfestival in de zomer te houden? Dan mag ieder land een mooi en vrolijk zomers nummer maken. Dat is geen vereiste, maar een zomerse songfestival zou ik zeker kunnen waarderen. Volgend jaar gaat dat niet lukken, maar misschien in 2021?

Als je het zomernummer Disco Samba van Two Man Sound hoort, krijg je het niet meer uit mijn hoofd. Ik kan het weten, want ik heb het zelf meegemaakt. Probeer maar een stil te blijven zitten bij deze melodie. Hiervan krijg je, zelfs met een onweersbui, zin om te dansen. Maar stiekem is het wel een heel fout nummer, dus Qmusic, jullie mogen hem draaien hoor!

Two Man Sound - Disco Samba:

https://www.youtube.com/watch?v=XqMP530GYqs

Met de zomerse melodie van Disco Samba sluit in Summer Songs 2019 af. Ik heb erg genoten van deze zes versies van de jaren ’80. Het is meteen een mooie inspiratie voor een muzikale rubriek voor later dit jaar. Daar komt later wel meer informatie over. Ik hoop dat jullie ook genoten hebben van deze zomerse muziek! Ik heb deze versies met heel veel plezier gemaakt.

Tot volgend seizoen?!

Geniet nog even van de zomer, voor je het weet is die weer voorbij…