Summer Songs 2019: Terug naar 1985

Summer Songs 2019: Terug naar 1985

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

Het is een jaarlijkse traditie: Summer Songs. In de voorgaande jaren stond één artiest centraal. Maar in 2019 staat een jaar centraal. Welke zomerhits waren er allemaal? Welke kunnen wij nu nog met gemak meezingen en welke zijn misschien alweer bijna vergeten? In deze editie duikt Summer Songs terug in de tijd en komt uit in 1985.

Mijn Duitse gevoel komt helemaal tot leven dankzij Modern Talking. Deze Duitse band bracht in 1984 de hitsingle You Can Win If You Want uit. Wat een fantastisch (fout) nummer is dat. Het heeft een heerlijke melodie en is makkelijk mee te zingen. Vooral de hoge noten zijn een bron van inspiratie. Ik dacht vroeger altijd dat de mannen dat echt konden. Maar de computer kan veel hé? Ook in 1985 al…

Modern Talking - You Can Win If You Want:

https://www.youtube.com/watch?v=byXKpRKc-Jo

Een nummer die ik met enige regelmaat op Sky Radio voorbij hoor komen, is toch wel I’m On Fire van Bruce Springsteen. ‘Hey Little Girl Is Your Daddy Home?’ is een hele bekende zin uit het zomerse nummer. Ik wist nooit wie het nummer zong, maar inmiddels weet ik wel beter. Het was één van de vele zomerhits uit 1985. Ik snap wel waarom, de stem van Bruce was één van de bekendste stemmen uit de jaren ’80. Een zomerhit schudt de zanger dan ook zo even uit zijn mouw. Ik vind het een nummer die prima past op een zomerse dag.

Tina Turner kon er op haar beurt ook zeker wat van. Zij kwam in hetzelfde jaar met We Don’t Need Another Hero. Dat vond ik altijd een vreemde titel. Je kunt toch altijd een extra held in je leven gebruiken? Want helden zijn er nooit genoeg. In de zomer zijn de meeste helden in of rond het water. Om de medemens in zee of in een de buurt van water te redden. Dus Tina, ik wil graag meer helden! Wat u ook zingt. Het is overigens wel een heel fijn nummer om naar te luisteren.

Tarzan, de man die door apen is opgevoed, is een bron van inspiratie. Ook voor Baltimora, die maakte de zomerhit Tarzan Boy. Een zomerse melodie krijg je bijna niet. Wat word ik hier vrolijk van zeg. Zeker omdat het nummer is die ik als kind vaak draaide. Ik heb hier warme herinneringen aan. Maar dat kan ook liggen aan de warme zomer. Het is gewoon een nummer die mij vrijwel meteen doet herinneren aan de goede tijd in de jaren '80. Voor mij staat inmiddels wel vast dat de muziek in die tijd heel erg ander was dan de muziek van tegenwoordig.

Baltimora - Tarzan Boy:

https://www.youtube.com/watch?v=_r0n9Dv6XnY

Eurythmics bracht bijna ieder jaar een zomerhit uit. Maar in 1985 kwamen zij met There Must Be An Angel. Dat is wel een hele fijne zomerhit te noemen. Er gebeurt een heleboel qua instrumenten. Ik word daar heel erg blij van. Het kan voor de één misschien druk klinken, ik vind het heel typisch voor de band en klinkt voor mij echt typisch zomers.

Eurythmics  -There Must Be An Angel:

https://www.youtube.com/watch?v=RCdneDxFRYQ

De Queen of Pop liet ook in de jaren ’80 van zich horen. In 1985 kwam zij met haar hit Into The Groove. Vrijwel meteen eindigde de single op de eerste plek in de hitlijst. Het is een typisch jaren ’80 nummer van Madonna. Het is een heel fijn nummer om naar te luisteren. Iedereen, inclusief mezelf, is wel opgegroeid met de muziek van Madonna. Het wordt in 2019 wel weer eens tijd dat ze weer met een zomerhit komt!

Met de klanken van Madonna in het gehoor, is zit het jaar 1985 er alweer bijna op. Maar niet voor de, inmiddels, bekende zin: volgende week maak ik een sprong in de tijd en eindig ik in 1986. Het is een hele speciale editie van Summer Songs. Het is namelijk mijn geboortejaar én de laatste editie van Summer Songs van deze zomer! Die wil je vast en zeker niet missen!

Tot volgende week!