Summer Songs 2019: Terug naar 1983

Summer Songs 2019: Terug naar 1983

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

Het is een jaarlijkse traditie: Summer Songs. In de voorgaande jaren stond één artiest centraal. Maar in 2019 staat een jaar centraal. Welke zomerhits waren er allemaal? Welke kunnen wij nu nog met gemak meezingen en welke zijn misschien alweer bijna vergeten? In deze editie duikt Summer Songs terug in de tijd en komt uit in 1983.

In het jaar 1983 waren er vooral veel mannelijke artiesten in de hitlijst te vinden. Neem nu een voorbeeld aan Ryan Paris. Hij scoorde een nummer één zomerhit met zijn single Dolce Vita. Meteen bij het beluisteren van het nummer viel mij iets op. De melodie werd gebruikt in het programma Wat Als… op RTL 4. Hoe grappig is dat? Ik herkende de melodie wel ergens van, maar ik wist nooit dat het van Ryan afkomstig was.

Het is een hele fijne zomerse plaat. Een nummer die je meteen doet denken aan vakantie. Ik moet ook zeggen dat de jaren ’80 invloeden heel erg goed naar voren komen. Langzaam maar zeker word je terug naar die tijd getrokken. Ik word er oprecht heel vrolijk en blij van. Zelfs in 2019 zou ik het vaker kunnen luisteren. Hier wil je gewoon op dansen op het strand of in het zwembad of gewoon thuis met de gordijnen dicht.

Ryan Paris - Dolce Vita:

https://www.youtube.com/watch?v=weMrzt6W8V8

Een ander heel herkenbaar nummer uit 1983 is toch wel Maniac van Michael Sembello. Dat is een nummer die iedereen wel zal herkennen. Ik leerde hem kennen op een vakantie bij mijn opa en oma in Duitsland. Volgens mij werd het grijsgedraaid op de radio. Elke dag kwam het meerdere malen voorbij. Maar ik ben zelf iemand die geboren is in 1986, dus ook na 1983 werd het nummer vaak gedraaid. Het is een nummer die ook nu zeker niet mag ontbreken. Breng de jaren ’80 muziek gewoon opnieuw uit. Ik durf te wedden dat iedereen hier zeker van kan genieten.

Michael Sembello - Maniac:

https://www.youtube.com/watch?v=evyKPVS_M7E

The Police heeft ook een zomerhit gemaakt. Zij brachten Every Breath You Take uit. Het is vrij rustig zomers nummer, maar wel met een zomers gevoel! De klanken van Sting bezorgen mij kippenvel. Ook in de kersthit, Do They Know It’s Christmas Time, krijg ik iedere keer weer kippenvel. Deze man weet mij iedere keer weer te raken. Of hij nu een zomerhit of een kersthit zingt, het maakt mij niet uit. Het nummer past prima op een warme zomeravond, op een terras met een hapje en een drankje.

Zanger Elton John kwam in 1983 ook met een fijne zomerhit. Hij bracht I’m Still Standing uit en scoorde er een zomerhit mee. In de animatiefilm Sing wordt het nummer ook meerdere malen gebruikt. Ik word daar oprecht heel vrolijk van. Muziek uit de jaren ’80 terugbrengen naar het heden. Dat mag wel vaker gebeuren. Het is namelijk muziek die iedereen eenvoudig mee kan zingen en die iedereen zeker zal waarderen. Ja dit is wel een hit die je zeker op kunt zetten in de zomer.

Elton John - I'm Still Standing:

https://www.youtube.com/watch?v=ZHwVBirqD2s

Nederlandstalige muziek mag eigenlijk niet ontbreken. Ik twijfelde tussen twee nummers. Maar ik besloot ze beide te benoemen. Toontje Lager met Stiekem Gedanst en Hans de Booy met Annabel zijn beide zomerhits die ik kan waarderen. Ik hoor ze nu regelmatig in het Foute Uur van Qmusic. Het is stiekem heel fout, maar het zingt heel makkelijk mee. Dat mag toch niet ontbreken in de zomer? Wat is er nu fijner om lekker (vals) mee te zingen met deze hits?

Toontje Lager - Stiekem Gedanst:

https://www.youtube.com/watch?v=VlRRZpJ8M44

Tot zover het jaar 1983. Ik hoop op een stukje herkenning en een stukje vrolijkheid. Volgende week maak ik wederom een sprong in de tijd. Dan eindig ik in het jaar 1984. Ook benieuwd welke zomerhits er toen actueel waren? Lees het allemaal terug in een nieuwe editie van Summer Songs.

Tot volgende week!