Bed and Breakfast: ‘Potje geluk’

Bed and Breakfast: ‘Potje geluk’

Geschreven door Sebastiaan Boers

Afgelopen vrijdagavond genoten er weer ruim 900.000 mensen van Bed and Breakfast (BenB). Reden genoeg om het eens terug te gaan kijken. Daar heb ik na één minuut al geen spijt van gekregen. Het eerste koppel is meteen heel bijzonder te noemen. Zo zijn daar Jack en Marlieke, die een heel druk behang in hun kamer hebben hangen.

Ik kon Marlieke niet goed plaatsen. Maar na een half uur wist ik het. Ze deed mij enorm denken aan Trijntje Oosterhuis, het zouden zussen kunnen zijn. Samen de bedden in de BenB opmaken zit er overigens niet in. Ze gaan elkaar dan in de weg zitten, dus dat kunnen ze dan maar beter niet doen. Jack is overigens voor dertig procent afgekeurd maar zet zich wel tweehonderd procent in voor de BenB!

Het eerste koppel wat mag komen slapen zijn Nicole en Tim. Zij worden totaal verrast voor het ‘potje geluk’ van Jack en Marlieke. Een heel simpel idee, maar wel met een mooie boodschap. Overigens deed Nicole nog een opvallende bekentenis. Zo zou ze informatieformulieren uit hotelkamers ‘stelen’, of ‘lenen’ zoals ze het zelf noemt. Tja, beter goed gejat dan slecht verzonnen moet je dan maar denken.

Kort daarna kwamen Peter en Anita naar de BenB van Jack en Marlieke. Vooral het vrolijke accent van Anita sprak mij direct aan. Alhoewel ze het zelf geen accent zou noemen vermoed ik. Ze was maar wat blij met de föhn die in de kamer bleek te liggen. Stel je toch eens voor, geen föhn voor Anita? Hoe moet dat dan met haar haar? Daar wil ik liever niet over nadenken.

Meteen door naar het uitje. Iedereen ging naar een varkensboerderij. Nu denk je vast ‘wat is daar nu te beleven?’ Nou je leert er vooral heel veel dingen. Zo kunnen varkens niet zweten. Het is gewone informatie die je krijgt, gratis en voor niets. Of het bruikbare informatie is, laat ik even in het midden. Later werd er nog geknuffeld met jonge biggetjes. Dat lijkt mij ook heel leuk om te doen. Ik ga eens kijken of ik dat voor elkaar kan krijgen.

Naast de niet zwetende varkens viel Nicole nog iets op. In hun kamer kwamen ‘vliegende lieveheersbeestjes’ voor. Ik wist niet goed wat ik hoorde. Opnieuw iets geleerd misschien? Of was het informatie die je maar beter snel weer kunt vergeten? Het is wel weer iets wat je niet snel vergeet. Ik hield dat de hele tijd in mijn achterhoofd. Net als het ‘potje geluk’.

Natuurlijk moeten er ook ‘verbeter’ puntjes aangebracht worden. Zo wilde Tim dat de kamer voorverwarmd zou worden. Maar Tim, je slaapt in een kamer en niet in een oven? Zijn er werkelijk mensen die daar iets van vinden? Je kunt ook zelf de verwarming aanzetten? Anita vond het lastig dat er geen raam open kon in de slaapkamer. Zelf slaapt ze ALTIJD met een open raam. Winter, zomer, koud of warm, altijd staat het raam open. Het is maar dat u het weet.

Snel door naar de BenB van Peter en Anita. Die was behoorlijk anders dan die van Jack en Marlieke. Ze wisten niet waar ze moeten kijken. Werkelijk alles van ‘super’ en ‘vet’. Het bed; supervet, de badkamer; supervet, de spiegel; supervet, de prijs van de kamer; supervet. Dat laatste verzon ik er zelf bij, maar ik hoor het ze wel zeggen. Het is toch fijn dat alles ‘super’ en ‘vet’ is. Was alles in de wereld dat maar.

Nicole en Tim vonden vooral het bed heel erg fijn. Alleen viel het op dat de kozijnen van kunststof waren en niet van hout. Dat zou beter in de stijl van de BenB passen van Peter en Anita. Daar moet ik ze wel gelijk in geven. Al zou ik dat niet snel hardop zeggen, zeker niet met een camera erbij.

Het uitje was heel bijzonder en ‘super’. De koppels bezochten een zogenoemde mergelgrot. Daar kregen ze een rondleiding waar vooral Nicole erg van onder de indruk bleek te zijn. Het was voor iedereen een geslaagde dag.

Na het ontbijt was het tijd voor het leukste onderdeel; de tips. Ik heb er weer smakelijk om moeten lachen. Wat zijn wij toch enorm verwend allemaal. Vooral Jack en Marlieke misten een televisie op de kamer. Het is toch heerlijk om even géén televisie te hebben? Dat kan ik misschien mis hebben. Nicole miste vooral toiletartikelen. Ik neem die altijd zelf mee als ik ergens heen ga. Maar ja dat ben ik dan weer hé?

Als laatste werd de BenB van Nicole en Tim bezocht. Was het wel een BenB? Het leek meer een uit de hand gelopen hotel. Dat vielen Peter en Anita meteen op. Ze waren sprakeloos, net als ik overigens. Hoe kun je zoiets een BenB noemen? Jack en Marlieke vonden alles weer ‘super’ en ‘vet’. Dat vind ik dan weer niet passen. Het was in één woord: prachtig!

Ik werd wel steeds meer fan van Marlieke. Ze zou een eigen programma moeten krijgen. Een soort ‘Ik Vertrek’ reeks maar dan hoe ze met de gasten omgaat in haar BenB. Jack heeft zoiets nog nooit gezien gaf hij aan. Wat ik heel goed snap, je komt er voor de eerste keer! Tenminste daar ga ik dan maar even voor het gemak vanuit.

Alle koppels werden hard aan het werk gezet. Ze mochten meedoen aan een creatieve middag. Het leek wel een beetje op de ‘creamiddag’ op de basisschool. In gedachten had het een aflevering van De Luizenmoeder kunnen zijn. Waar is Juf Ank waar je haar nodig hebt? Toch vond iedereen het leuk om te doen. Een keer zelf iets doen in plaats van kijken is wel een goed uitje. Dat hebben Nicole en Tim maar mooi even bedacht.

Anita had na het ontbijt wel een minpuntje. In de badkamer was de kit rand een beetje verkleurd. Peter viel in eerste instantie niets op. Maar toen betrad hij het trapje buiten. Daar zaten een paar planken los. Groot gelijk om daar melding van te maken! Voor Jack en Marlieke was er niets op aan te merken. Het was voor hun gevoel een hotel. Nou dat leek het ook echt. Veel meer dan een BenB.

De aflevering werd gewonnen door Peter en Anita. Zij kregen van de andere koppels het meeste geld voor een overnachting. Ze waren er zelf bijzonder blij mee. Ik had eigenlijk verwacht dat Nicole en Tim zouden winnen. De andere koppels waren erg te spreken maar lieten dat met de betaling niet echt merken.

Het was weer een fantastische aflevering. Aanstaande vrijdag staat aflevering drie alweer op het programma. Ik ben nu al nieuwsgierig wat daar allemaal weer staat te gebeuren. Want BenB is toch een heel fijn programma om te kijken. Misschien wel één van mijn favoriete programma’s van het jaar.

Bed and Breakfast is iedere vrijdagavond om 21.25 uur te zien bij MAX op NPO 1.

Foto: Max.