Cover of Gecoverd: Hung Up

Cover of Gecoverd: Hung Up

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

In de muzikale rubriek Cover of Gecoverd neemt Sebastiaan twee varianten van één nummer onder de loep. Het nummer is hetzelfde, maar wordt door verschillende artiesten gezongen. Wanneer is een cover geslaagd? En welke is beter: De cover of het gecoverde nummer?

In deze editie staat het nummer Hung Up van Madonna centraal. Deze hit is misschien wel zelfgeschreven door de zangeres. De melodie heeft ze echter ‘geleend’ van ABBA’s Gimme Gimme Gimme. Een deel van de hit van ABBA is ineens veranderd in een hip, nieuw jasje. Ik moet zeggen dat ik het jasje wel heel erg fijn vind. 

Je kunt van Madonna zeggen en vinden wat je wilt. Ze probeert wel iedere keer wel weer een nieuw geluid te laten horen. Hung Up is een heel vrolijk en uptempo nummer. Echt een nummer waar ik vrolijk en blij van word. Het is lekker swingend en ligt nog eens prettig in het gehoor. Dat is toch wel belangrijk.

De hit van ABBA kan ik ook meer dan waarderen. Het is een nummer die iedereen kent én mee kan zingen. Bijna alle nummers van ABBA vind ik prettig om naar te luisteren. Het is bovendien heel bijzonder dat iemand als Madonna een melodie van ABBA wil gebruiken. Eigenlijk had Madonna dat helemaal niet nodig. 

Waarom koos Madonna er dan toch voor? Waarschijnlijk vond zij de melodie goed passen bij haar nummer. Daar heeft ze goed over nagedacht. Want laten we wel wezen, het is wel een grote hit geworden. Het hele album was bijzonder goed. Het was een soort disco album, die ik best vaak heb opgezet. Stiekem zet ik hem nog steeds wel op. 

Dus als ik een keuze moet maken, dan kies ik voor Madonna’s Hung Up. Dat is toch meer een nummer van deze tijd. Dat neemt zeker niet weg dat de versie van ABBA minder goed is. Dat is ook een heel fijn nummer, voor die tijd. Ik ben blij dat Madonna wel een eigen tekst heeft gemaakt en niet alles zomaar overnam. Dat past niet echt bij Madonna. 

Wel zijn er artiesten die nummers van Madonna ‘overnemen’. Neem als voorbeeld de band Mad’House. Zij brachten om de haverklap een nummer van Madonna uit, zoals Holiday en Like A Virgin. Ik weet niet zo goed wat ik daar nu van vind. Wie weet kom ik daar in een andere blog nog op terug.