Ondergrondse post: briefje aan Leonie

Ondergrondse post: briefje aan Leonie

Geschreven door Yvette Neuschwanger

Ha die Leo!

Mag ik Leo zeggen? Ik hoorde het Rob een paar keer doen vanavond, dus ik neem het nu eigenlijk ongemerkt over. Sorry.

Maarre… gefeliciteerd hè, je bent door! Net als de rest van de kandidaten, dus je schiet er precies helemaal niets mee op. Maar goed, het klinkt in ieder geval beter dan ‘jullie hebben deze aflevering € 400 verdiend’, want het was wel wat karig vind je ook niet? Nu weten we de opbrengst van opdracht twee natuurlijk pas in aflevering 10, maar ik gok er zomaar op dat jullie daar niet heel veel bij elkaar hebben geschoten.

De mol wel overigens.Waar het mis ging? Ik denk toch een stukje focus van jullie. Hartstikke leuk natuurlijk, dat jammen en gezellig keuvelen met elkaar, maar je zit bij de laatste vijf! Dat vraagt om scherpte, strategie en tactiek! Want viel het jou bijvoorbeeld op bij de eerste groepsfoto dat de linkerslipper van Miljuschka gekruisde banden om haar enkel had en haar rechter niet? Nee hè? Dat bedoel ik nou. Focus Leonie, focus! Nu focus ik misschien wel een beetje té, dat geef ik direct toe. Maar daardoor leer je gelijk ook een hoop bij. Over Chinese horecagewoontes bijvoorbeeld. Wist je dat je in China gewoon je tanden kunt poetsen aan de bar? Nathan wel. Die had zich goed voorbereid.

Alle kleuren van de regenboog

Nu kon je je op de eerste opdracht natuurlijk ook niet goed voorbereiden, dat geef ik direct toe. Een beetje gekleurde autootjes observeren. Die borden met kleuren achterop hadden. Geschreven in weer een andere kleur. Klassieke communicatie oefening dit, gedoemd te mislukken. Vooral als vooraf de opdracht niet duidelijk is. Het enige dat duidelijk was, was dat Buddy de administratie mocht doen. En de regenboogpoepinstructies die jullie over de porto over hem heen wierpen moest registreren en structureren. Ik snap best dat hij op een goed moment de porto heeft uitgezet. Zoveel informatie. Zoveel kleuren. K3 zou er een liedje over kunnen schrijven.

Jij werd er zelf ook wat nerveus van volgens mij, zo zonder duidelijke instructies. Je dacht, ik moet observeren, dan zal ik observeren ook. Dus ging je auto’s tellen, en hield je zelfs wagentjes tegen om de uniformen en uitrustingen van de chauffeurs te controleren. Waarbij je blijkbaar nogal wat autoriteit uitstraalde, want één chauffeur deed direct braaf zijn gordel om. Was het je trouwens ook opgevallen dat één van de auto’s een bliksemschicht op het portier had staan? Is hete bliksem niet ook een gerecht? Sorry, beroepsdeformatie…alles wat maar een beetje richting Miljuschka wijst grijp ik aan als hint.

Vandaag is rood…

Enfin, na deze indoor verkeerscontrole was het de beurt aan Buddy. Hij mocht drie vragen beantwoorden. Hoeveel rode wagentjes er waren bijvoorbeeld. Waarop hij aan een fijn potje wiskunde begon (7x3x3…onthoud dit) en uiteindelijk ergens uitkwam op 63 eh oh nee 27. Waar het 7 had moeten zijn. Ook de vragen ‘hoeveel keer kwam het woord rood voor’ (3!) en ‘hoeveel woorden waren in het rood geschreven’ (3!) had hij fout. Grappig dat zijn eerste rekensom precies ook de antwoorden van de vragen waren. Toeval, of toch niet? (dank aan @ilsdhertog voor deze hint). Dat alle vragen over de kleur rood gingen, waar Miljuschka een kittig rood jurkje droeg, zie ik vooral als een bevestiging voor mijn Miltunnel trouwens.

Met deze opdracht werd dus exact NUL euro verdiend en van dat geld gingen jullie lekker uit eten. Nu heb je voor dat bedrag al snel de halve menukaart, zeker als je Miljuschka laat bestellen. Grappig wel hoe jij zat te klagen over hoe ze teveel had besteld, maar ondertussen wel overal van proeven…hahahaha. En gelijk heb je! Ik werd zelf even afgeleid door een QR code die na de eerste opdracht kort in beeld was, maar ik krijg ‘m niet goed gescand en ontcijferd. Kom ik volgende week op terug als het toch wat blijkt te zijn. Beloofd. Oh en nog even over die Chinese horecagewoontes….grappig om te zien hoe ze in een restaurant heel sfeervol een rvs thermoskan op tafel hebben staan. Kleurt leuk bij het peper en zoutstelletje. En door…..

Lekker laseren

Want wat is een seizoen WIDM zonder lasergamen? Juist, helemaal NIETS. En wat is een seizoen WIDM zonder directe confrontatie met de mol? Precies. En speciaal voor jullie werden deze twee ingrediënten nu met elkaar gecombineerd. Lasergamen tegen de mol zelf. Waarbij de mol lichtbakens uit (op rood) moest schieten voor geld uit de pot en jullie deze op groen moesten schieten voor geld in de pot. Lachen!! Waarom Buddy hardop ‘succes!’ zei toen Rik de tegenstander bekend maakte vond ik wel wat vreemd. Alsof hij zelf de tegenstander was…mmmm….

Het waren mooie momenten, om jullie zo even individueel aan het werk te zien. Bij jou kwam een heleboel agressie naar boven, zo leek het. En je raakte zelfs hier en daar nog wat. Iets wat ik Buddy amper heb zien doen, die heb ik met name zien incasseren. Rob, onze ‘videogame- en paintballmaster’, betrad de arena uiteraard met hoed. Maar hij gebruikte zijn hoofddeksel heel slim als afleidingsmanoeuvre. Sowieso leefde hij zich helemaal uit, ging met waterflesjes gooien en namen roepen….helemaal wappie. En hij schoot vol overtuiging de mol neer. Wat best dom is, want daarmee ligt het spel stil en kon hij geen geld meer verdienen. Niet heel slim. Laat ik het zo zeggen, net zo slim als Miljuschka, die na een paar keer fanatiek schieten rechtop gaat staan haar armen strekt en zeg ‘hier ben ik’. Dat is je virtuele doodvonnis tekenen. Of je bekend maken als mol. Dat kan natuurlijk ook.

Nee dan Nathan. Die kun je er goed bij hebben op een kinderfeestje hoor. High on sugar ging hij he-le-maal los. Aanvallen is de beste verdediging dus hij ging ervoor. Alleen dat schieten op die bakens hè…’hij ging maar niet op groen joh’, aldus zijn observatie na afloop. Beetje mijn tekst bij het stoplicht vanochtend. Ook hij schoot in al zijn enthousiasme vrij snel de mol neer, waardoor ook hij geen geld meer kon verdienen. Beetje verdachte actie ook wel.

Fotofinish

In een soepele overgang naar de volgende opdracht gooi ik nog even wat observaties jouw kant op, doe ermee wat je wil. Miljuschka die zegt dat ze ‘nachtblind’ is, weer dronebeelden van een voetbalstadion (Nathan!) en jee, wat hebben ze leuke bakjes voor je telefoon in die Chinese hotels zeg. Vet handig.

Laatste opdracht is door de redactie ‘scherp stellen’ genoemd, maar had beter ‘fotografisch geheugen’ kunnen heten. Jullie moesten namelijk in een Chinees low budget themapark een aantal foto opdrachten uitvoeren, die Rik maar één keer voorlas. Voelde een beetje als Max boodschappenspel XL en dat je dan daarna naar de Jumbo wordt gestuurd om alles te gaan kopen. Geheid dat je dan ook te weinig en met verkeerde dingen thuiskomt. Hier was dat niet anders. Van 4 Chinezen met een stropdas, tot aan met zijn allen aan het softijs. Ik was na de 2e omschrijving al gestopt met meeschrijven. De haalbaarheid van deze opdracht liet zich raden.

Buddy die achter de vrouwen aanging, Miljuschka die plots twee porto’s had en jij draaide je porto voor het gemak maar helemaal dicht. Waarom Leo, waarom? Ik zag Nathan heel ingewikkeld doen rondom een winkel met gebloemde porseleinen borden terwijl hij zonder het door te hebben met zijn achterste tegen zo’n zelfde servieswinkel aan het twerken was. Ik ga verder deze opdracht niet eens meer doornemen, het was een chaos. Waarbij Boeddha zijn hoofd verloor, jij goochelde met Chinezen (‘doe es één Chinees weg’) en Panda Rob in vervoering raakte van 4 sprieten bamboe. Laat ik het als volgt samenvatten: 15 opdrachten, 100 euro per goede foto, 400 euro voor in de pot. Ik hoorde jou zeggen dat je voor deze opdracht ‘alle schaamte had losgelaten’, maar ik mag er toch vanuit gaan dat jullie je na afloop toch even een potje kapot geschaamd hebben. Zelfs een samenkomst voor een mooi moment en ijs, zoals Rob zo poëtisch duidde, zat er niet in. Gemiste kansen.

Rode kaart!

Goed. Tijd voor de test. Waarbij jij door wel heel veel mensen verdacht wordt moet ik zeggen. De test was dit keer anders dan anders. Jullie moesten ieder één voor één een kaart trekken. Was het een groene, dan mocht je iemand aanwijzen en die hoefde dan zijn scherm niet te zien. Was het een rode kaart (rode kaart trekken! voetbalterm! Nathan!) dan moest je iemand aanwijzen die zijn of haar scherm wel moest zien. Soort van de ultieme naaistreek zeg maar.

Nathan mocht als eerste en trok een groene kaart. En in plaats van zijn maatje Rob dit te gunnen, gaf hij hem aan Miljuschka. Ik blij (want verlies geen punten in de poule), Mil blij. En Rob boos. Dat dan weer wel. Mil trok een rode kaart en koos tactisch voor Buddy. Zij en hij zitten beiden op jou, dus als Buddy een groen scherm zou krijgen dan wist zij ook dat ze goed zat. En anders zou ze haar tactiek bij moeten stellen. Wel slimme zet dus. Buddy zit dus in de Leonietunnel. ‘Hopelijk is er licht aan het eind van die tunnel’, aldus Buddy zelf. Tja, daar kun je wel op hopen, maar dat kan dus ook gewoon een trein zijn denk ik dan. Maar hij had geluk, ook hij kreeg een groen scherm. Rob trok een groene kaart en gunde jou een ticket naar de volgende aflevering. Jij deed vervolgens hetzelfde voor hem.

Tot slot trok Buddy een rode kaart, waar alleen Nathan nog over was. Met wat hysterische muziek eronder probeerde de makers het nog spannend te maken, maar feit is dat Nathan ook een groen scherm kreeg. En dus is iedereen door. Gezellig? Zeker. Goed voor het spel? Ik weet het niet. Ik weet wel dat jij, Mil of Rob ontzettend veel geluk hebben gehad vanavond. En jij misschien nog wel het meeste vrees ik. Maar dat gaan we volgende week zien.

Ga ik weer een hele week twijfelen tussen Nathan en Miljuschka. Want ook al is zij mijn nummer één, ik blijf toch steeds weer zo’n unheimisch onderbuikgevoel hebben bij hem. Ik weet het niet. Ik block ondertussen gewoon alle andere hints. Zoals die hint over de WIDM app die je steeds in het begin van de leader ziet en waarbij de tijd op 10:41 staat. Bij elke aflevering hoor of zie je jou voorbij komen op dat tijdstip. Maar ik weiger daarin mee te gaan. Weiger ik. Nananananana….ik heb het niet gehoord. Mil is de mol. Punt.

Tot volgende week!

groet Yvette