Cover of Gecoverd: Edsilia Rombley vs Edsilia Rombley

Cover of Gecoverd: Edsilia Rombley vs Edsilia Rombley

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

In de muzikale rubriek Cover of Gecoverd neemt Sebastiaan twee varianten van één nummer onder de loep. Het nummer is hetzelfde, maar wordt door verschillende artiesten gezongen. Wanneer is een cover geslaagd? En welke is beter: De cover of het gecoverde nummer?

In deze editie ga ik terug naar het jaar 2007. De Nederlandse zangeres Edsilia Rombley stond op punt om Nederland te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. Alleen was het in het begin niet duidelijk met welk nummer. Het was de bedoeling om het nummer Nooit Meer Zonder Jou te gaan zingen. Uiteindelijk werd er gekozen voor een Engelstalig nummer. Met On Top Of The World ging Edsilia naar Helsinki. 

Ik moet zeggen dat ik de Nederlandse versie heel mooi vind. De stem van Edsilia is heel erg mooi om naar te luisteren. Waar bereik je meer mensen dan op het Eurovisie Songfestival? Ik vond het heel mooi om naar Nederlandstalig te horen zingen. Dat deed ze al eens eerder met haar nummer Hemel & Aarde. 

Edsilia Rombley - Nooit Meer Zonder Jou:

Toch werd er gekozen om met een Engelstalig nummer mee te doen. On Top Of The World is ook een powersong geworden. Het klinkt meer internationaal natuurlijk. Qua taal maakt het mij niet uit of Edsilia in het Nederlands of in Engels zingt. Beide nummers zijn heel erg mooi geworden. Of Edsilia met Nooit Meer Zonder Jou beter gescoord zou hebben weet ik niet. Ik denk dat het team van Edsilia de juiste keuze heeft gemaakt. 

Edsilia Rombley  - On Top Of The World:

Maar welke versie is er nu beter? Het Nederlandstalige nummer of toch het Engelstalige nummer. Zelf blijf ik erbij dat een land op het Eurovisie Songfestival in haar eigen taal zou moeten zingen. Niet alle Nederlandstalige nummers zijn mooi, maar Nooit Meer Zonder Jou heeft iets bijzonders. De tekst komt net iets meer binnen. Ik word er toch door geraakt. 

Dat neemt niet weg dat On Top Of The World niet goed is. Sterker nog, het is een prachtig nummer. Het is een slimme zet geweest om het als tweede optie te gebruiken. Maar ik blijf achter Nooit Meer Zonder Jou staan. Dat heeft mijn persoonlijke voorkeur. Misschien komt dat ook wel omdat het eerst erop leek dat Edsilia in het Nederlands zou gaan zingen. 

Het roept bij mij herinneringen op aan Hemel & Aarde. Daarmee gooide Edsilia hoge ogen. Dit jaar zou Edsilia weer te zien zijn op het Eurovisie Songfestival. De zangeres is één van de drie gezichten van het liedjesfestijn. Maar door de coronacrisis is besloten om het Eurovisie Songfestival te laten vervallen. 

In 2021 is Edsilia weer van de partij. Samen met Jan Smit en Chantal Janzen zal zij de presentatie voor haar rekening nemen. Het wordt dan de derde keer dat de zangeres op het Eurovisie Songfestival podium te zien zal zijn.