Cover of Gecoverd: The Bangles vs Atomic Kitten

Cover of Gecoverd: The Bangles vs Atomic Kitten

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

In de muzikale rubriek Cover of Gecoverd neemt Sebastiaan twee varianten van één nummer onder de loep. Het nummer is hetzelfde, maar wordt door verschillende artiesten gezongen. Wanneer is een cover geslaagd? En welke is beter: De cover of het gecoverde nummer?

In de jaren ’80 kwamen The Bangles met hun single Eternal Flame. Het werd in een hit voor de populaire band. Wanneer je het nummer hoort, hoor je meteen dat het uit de jaren ’80 komt. Dat is het fijne aan deze muziek. Het heeft iets speciaals, bijna iets magisch over zich. Het is dan ook lastig om zo’n nummer te kunnen overtreffen. 

The Bangles - Eternal Flame:

Maar de meiden van Atomic Kitten dachten daar duidelijk anders over. Zij besloten het nummer ook uit te brengen als single. Het heeft iets meer tempo gekregen. In 2001 bestormden zij de hitlijsten. Zelf kende ik toen alleen de versie van Atomic Kitten. Hier was ik meteen helemaal gek op. Op dat moment was ik nog niet zo bekend met muziek uit de jaren ’80. 

Toen kwam er een moment dat ik muziek uit de jaren ’80 ging ontdekken. Ineens hoorde ik de versie van The Bangles voor het eerst. Ik moet zeggen dat het origineel toch een stuk beter klinkt. Sterker nog, de gecoverde is echt veel beter. Misschien komt het ook wel omdat zij het als eerste hebben uitgebracht. 

Bij een liefdesnummer hoort een speciaal gevoel. Niet elk nummer kan zo’n gevoel overbrengen. Zeker wanneer je over gaat tot het coveren van een bekende hit, is dat gevoel lastig over te brengen. Atomic Kitten heeft het geprobeerd. Het heeft mij in het begin zeker geraakt. Maar nu ik eraan terugdenk, is het toch anders. Het is jammer dat ze niet tot een eigen muziekstijl zijn gekomen. 

Atomic Kitten - Eternal Flame:

Want de band Atomic Kitten stond erom bekend om het coveren van andere nummers. Zo hebben zij bijvoorbeeld ook het nummer van Blondie, The Tide Is High, gecoverd. Het is maar net waar je als band zin in hebt. Het is niet slecht om een nummer te coveren. Ze spreken er een compleet nieuwe doelgroep mee aan. Dat is bij mij in het begin in ieder geval gelukt. 

Als ik dan over de conclusie nadenk, dan denk ik dat ik ga voor The Bangles. Hun gevoel bij Eternal Flame komt meer binnen dan bij Atomic Kitten. Ik blijf het wellicht vaak herhalen, maar de muziek uit de jaren ’80 blijft heel speciaal. Dat speciale gevoel kan een cover niet goed evenaren. 

Cover: drie sterren
Gecoverde: vijf sterren