Recensie: ‘Hard Spel is slecht aftreksel van Ik weet er alles van’
Bron: BNNVARA

Recensie: ‘Hard Spel is slecht aftreksel van Ik weet er alles van’

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

Zaterdagavond zond BNNVARA de ‘nieuwe’ spelshow, Hard Spel uit. De presentatie is in handen van Richard Groenendijk. Het is wel even wennen om de grappenmaker als presentator te zien. Dat vindt hij vooral zelf ook. Hij denkt soms dat hij in het theater staat. Alleen is dat wel even anders. Dat merk je toch als kijker. Richard is niet een typische presentator, het is iets wat ik toch lastig vind. 

Hard Spel doet vrijwel meteen denken aan Ik weet er alles van, van RTL 4. De één zegt dat het een kopie is van de ander. Maar als ik eerlijk ben (en dat ben ik), dan is Hard Spel een slechte kopie van Ik weet er alles van. Het is zo ontzettend druk en chaotisch dat ik als kijker snel afhaak. Het is maar goed dat het één keer per week te zien is. Stel je voor dat je dit dagelijks krijgt voorgeschoteld? Nee dat moet je als kijker niet willen. Maar aan de andere kant, er zit een knop op je afstandsbediening. 

Vier kandidaten spelen een ‘Hard Spel’ tegen elkaar. Nou echt ‘hard’ is het allemaal niet. De kandidaten vinden het vooral heel erg grappig. Het is alsof ze geld krijgen van Richard om te lachen om zijn grappen. Op een gegeven moment is het wel een beetje klaar. Want sommige grappen van Richard zijn best wel grof en hard. Misschien zijn die leuk voor een theatervoorstelling?

Van een spelprogramma wil ik wel iets leren. Van Hard Spel heb ik niet echt iets geleerd. De kandidaten nemen ieder een eigen expertise met zich mee. Maar of de kandidaten er écht wel zoveel van weten? Gelukkig speelt Richard ook mee met zijn expertise. Dat was wel even een opbeurend momentje. Want zijn vragen stonden in het teken van het Songfestival. Toch nog een beetje iets leuks aan het spelprogramma. 

Maar is het iets wat ik vaker zou willen kijken? Om heel eerlijk te zijn, nee. Ik ga het niet vaker aanzetten. Het is mij een beetje simpel in elkaar gezet. Het idee was wellicht heel erg leuk. Alleen RTL heeft er iets beters van gemaakt. Dat zit er toch al een beetje in. Het is bovendien vier dagen per week te zien. Daar zit net een beetje meer spanning in. Dat trekt meer mijn aandacht. 

Het afscheid nemen van de kandidaat is iets bijzonders. Even staat de afvaller in het middelpunt van de belangstelling. Maar dan zegt Richard iets alsof hij De Zwakste Schakel presenteert: ‘tot ziens’. Je zou denken dat de afvaller in een soort luik valt. Maar de afvaller mag simpelweg door de deur vertrekken. Een saaie manier van afvallen. Ik had er iets meer van verwacht. 

Hard Spel valt in het kort gezegd een beetje tegen. Laat dat ‘beetje’ maar weg. Het valt heel erg tegen. Misschien is het verstandig van BNNVARA om ‘slechts’ vier aflevering uit te zenden. Want of er een tweede seizoen van komt, is nog maar even de vraag. Voor mij hoeven ze het niet persé te doen. Ik haak als kijker af en kijk doordeweeks wel naar Ik weet er alles van. 

Hard Spel is iedere zaterdagavond om 21.25 uur te zien bij BNNVARA op NPO 1.