Must-see: ‘Door verfrissende Enola kan Sherlock Holmes weer jaren mee’
Bron: Netflix / Robert Viglaski

Must-see: ‘Door verfrissende Enola kan Sherlock Holmes weer jaren mee’

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

Het aanbod van streamingsdiensten groeit met de dag. Om wat overzicht te brengen in deze digitale jungle van films en series geeft Showbizznetwork.nl elke week een must see-tip. Vandaag komt de kijk-tip van Daniël.

Sherlock Holmes staat in hetzelfde rijtje als James Bond en Sinterklaas, iedereen heeft namelijk zijn ‘eigen’. Mijn James Bond is Daniel Craig, mijn Sinterklaas is Bram van der Vlugt en mijn Sherlock? Dat is de Britse acteur Jonny Lee Miller, die een eigentijdse versie van Sherlock speelt in de tv-serie Elementary. De recasting van een befaamd personage levert altijd kritiek op. Daniel Craig wordt nu al gemist als Bond, maar dat was wel anders toen hij in 2006 voor de eerste keer 007 speelde. Elementary kon ook rekenen op de nodige kritiek, bijvoorbeeld omdat crimineel meesterbrein James Moriarty ineens Jamie Moriarty was en ook nog eens het ex-liefje van Sherlock bleek te zijn.

Nu heeft Sherlock Holmes ineens een zusje, genaamd Enola. Wanneer de moeder van Sherlock (nu gespeeld door Henry Cavill), Mycroft (Sam Claflin) en Enola (Millie Bobby Brown) verdwijnt van hun landgoed, sturen voogden Sherlock en Mycroft het jongste lid van de familie Holmes naar een kostschool om hun roekeloze zusje te heropvoeden. De 16-jarige puber Enola zit daar niet op te wachten en ontsnapt uit het strenge internaat, om in Londen in de voetsporen te treden van haar grote broer Sherlock en als detective in spé op zoek te gaan naar haar verdwenen moeder.

De Netflix-film Enola Holmes is zeer geslaagd! De streamingdienst kiest er niet voor om de trend in Hollywood te volgen en van Sherlock ineens een vrouw te maken, maar geeft een nieuwe dementie aan de Holmes-verhalen met zusje Enola. Sherlock doet een stapje terug uit de spotlights en beweegt in de film in de schaduw van zijn slimme zusje. Het is een verfrissende draai aan het eeuwenoude concept van Sherlock Holmes, waardoor de familie Holmes nu makkelijk weer jaren mee kan. Van Enola zijn we voorlopig nog niet af, want de film Enola Holmes is duidelijk nog maar het begin.