Heel Holland Bakt: Veel te ingewikkeld allemaal
Bron: MAX Roland J.Reinders

Heel Holland Bakt: Veel te ingewikkeld allemaal

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

Het is weer zondag en dus tijd voor Heel Holland Bakt. Waar kun je het weekend nu beter mee afsluiten dan het heerlijke bakprogramma? Met nog maar acht thuisbakkers in de tent kan het bakken weer beginnen. Het thema is heel toepasselijk: ingewikkeld. André heeft nogal moeite met de uitleg van het thema. Dat belooft nog wat voor de aflevering.

Voor het eerst in de geschiedenis van Heel Holland Bakt, zag ik een ‘valse’ Janny. Bij de technische opdracht kwam ze even vals uit de hoek. Ze wenste de thuisbakkers veel succes met de brioche feuilletée. Ga dat maar eens maken hoor ik mezelf zeggen. Het leek heel makkelijk, een soort cakeje. Het was nog knap lastig allemaal. 

Daniel heeft vooral moeite met een knoop. Hij krijgt er bijna een knoop van in zijn maag. Gelukkig is daar André die een tip van de jury mag weggeven. Al kan niet iedereen de tip waarderen. Het wordt er niet bepaald gemakkelijker van ofzo. Ellen zit ook even met de handen in het haar. Toch bewaart ze heel goed de rust, in tegenstelling tot vorige week. Een pluspunt voor Ellen!

Halverwege de technische opdracht mogen de bakkers voor de oven zitten. Een heerlijk moment om naar te kijken. Ze zitten heerlijk te wachten tot hun deeg langzaam opstijgt. Maar is het allemaal wel helemaal gaar? Sommige lijken niet echt gaar. Ze zijn allesbehalve gaar. Ongaar dus in feite, ik weet niet eens of dat wel een woord is.

Helaas eindige Chun onderaan dit keer. Normaal is hij juist één van de beteren. Sabine kwam als beste uit de bus, bij deze opdracht dan hé. Al met al een lastige, zeg maar gerust: ingewikkelde, opdracht. Het is een voorbode voor het spektakelstuk.

Voor het zover is, even een korte terugblik op de signatuuropdracht. Hartige taartjes maken. Ik weet niet zo goed wat ik van hartig vind. Ik vind hartig en koffie niet heel goed samen passen. Maar dat is een smaakkwestie natuurlijk. Gelukkig is André niet te beroerd om mee te proeven. Hij is fan van hartig. Elizabeth stal het hart van mij (en andere kijkers denk ik) door het over vleugeltje sinaasappel te hebben. Wat kan zij kunstwerken maken zeg! Echt iemand om in de gaten te houden.

Ellen bakte blind. Daar kijk ik dan weer van op. Het is een soort uitspraak. Maar ik kijk daar vanop. Nog nooit eerder heb ik dat gehoord. Gelukkig was het niet letterlijk. Dat zou een beetje raar zijn natuurlijk. Eric bakte er niet zoveel van. Zijn deeg was niet gaar en zijn baksels kwamen niet heel lekker uit de bus. Bijna in de gevarenzone dus.

De technische opdacht was deze week erg ingewikkeld. Het maken van een binnenstebuitentaart. Hoe dan?! Maar de thuisbakkers gingen er vol voor. Voor Ellen was het allemaal heel relax. Zij straalde een soort rust uit. De jury raakte daar helemaal van in de war. Wat zou dat kunnen betekenen voor de uitslag van de derde aflevering? 

Wederom viel Eric door de mand. Hij leverde een taart af. Maar of het nu mooi was? Niet echt. Hij had tijd over en ging Sabine helpen. Heel lief allemaal, maar je eigen taart is belangrijker. Waarom hij dat heeft gedaan is mij een raadsel. Alsof hij de theedoek in de tent gooide. Zo iemand heb ik niet vaker gezien. Iemand die het zo makkelijk lijkt op te geven. 

De taart van Chun spreekt mij heel erg aan. Een dobbelsteentaart. Blijer krijg je mij op deze zondag niet. Nou dat is een beetje overdreven. Maar mooi vind ik hem wel. Daniel kwam daar wel overheen met zijn meesterwerk. Hij is een beetje voorzichtig nog, maar weet zichzelf wel te bewijzen. Echt een goede kanshebber voor de finale denk ik zo. 

Rianne heeft ook een hele mooie taart afgeleverd. Haar binnenkant bestond uit allemaal regenboogkleuren. Echt een hele mooie taart mét een lekkere smaak. De jury was erg te spreken. Dat was wel fijn, anders was Rianne niet op haar mondje gevallen om te reageren. Daar houdt ze namelijk wel van, naast het bakken. 

De meesterbakker van deze week werd: Ellen! Zij straalde echt rust uit. Dat heeft wellicht geholpen om tot meesterbakker uit te groeien. Ze was duidelijk emotioneel. Echt een kroon op haar werk. Ik gun het haar van harte. Eric had wat mij betreft de tent mogen verlaten. Ik was dan ook verbaasd om de naam ‘Chun’ te horen. Hij moest de tent verlaten. Gelukkig nam hij het goed op en keek terug op een paar mooie weken in de tent. 

Nog maar zeven thuisbakkers zijn er over. Het wordt met de week spannender. De finale is nog niet in zicht, maar komt wel dichterbij. Daniel, Elizabeth en Ellen zijn wel mijn favorieten van het huidige seizoen. Sabine vind ik vooral heel grappig. Kortom allemaal leuke, gezellige mensen die samen één ding gemeen hebben: zo lang mogelijk in de Heel Holland Bakt tent blijven!

Heel Holland Bakt is iedere zondagavond om 20.25 uur te zien bij MAX op NPO 1.