Heel Holland Bakt: Ben je nu helemaal koek(koek)?!
Bron: MAX Roland J.Reinders

Heel Holland Bakt: Ben je nu helemaal koek(koek)?!

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

Het is weer zondagavond en dus tijd voor Heel Holland Bakt. De spanning in de tent wordt iedere week meer voelbaar. Want de finale komt wel heel dichtbij. Het thema was deze week wel heel bijzonder moet ik zeggen: koek. Koek, daar maar je heel veel mensen blij mee. Maar wat gaan de thuisbakkers ervan maken?

Pannenkoektaart

Misschien wel een heel opvallende opdracht. Maak van tien pannenkoeken een pannenkoektaart. Laat ik heel even stil staan bij dat woord. Dat klinkt heel erg lekker en zal ook zeker lekker smaken. Alhoewel niet iedereen daar even blij van wordt. Zo vindt Ellen het niet leuk om pannenkoeken te maken. Je ziet ook echt dat ze er moeite mee leek te hebben. 

Sabine is ondertussen ook heel eerlijk. Ze houdt er gewoon niet van. Maar pannenkoeken is zoiets wat iedereen in feite moet kunnen maken. Ik zelf heb dat nog niet vaak geprobeerd. Ik word altijd misselijk al ik te veel pannenkoeken eet. André is ondertussen op zoek naar een eigen pannenkoek. Thijs is zo lief om er eentje voor hem te bakken mét spek. 

Allerlei ideeën komen volop aanbod. Alleen maakt Eric het wel heel erg bond. Hij doet bovenop de pannenkoektaart popcorn. Die logica is mij even ontschoten. De combinatie ziet er niet bepaald aantrekkelijk uit. Maar zelf vond hij het wel een geslaagd idee. Al met al werden het toch bijzondere taarten. Al zou ik wel een beetje vol raken wanneer ik van elke pannenkoektaart een stukje zou proeven. 

De boot missen

Snel door met de tweede opdracht. Maak maar even zes kano’s. Dat vind ik echt hele lekkere koekjes. Alleen die amandel er bovenop. Dat snap ik niet helemaal. Die haal ik er altijd snel vanaf. Maar dat geheel terzijde natuurlijk. Neem nu Daniel, hij kende de koek niet helemaal. Hij besloot om er zelf maar iets van te maken. Langzaam maar zeker irriteerde ik mij aan zijn manier van bakken. 

Maar waar je helemaal niet over nadenkt zie je nu gebeuren. Je koopt een pak kano’s in de supermarkt, maar hoe worden ze gemaakt. Er komt echt heel veel bij kijken zeg! Ondertussen is Thijs bezig met een soort auditie voor de TV Kantine. Hij besloot om jurylid Robèrt te imiteren. Nou Thijs, houd het maar bij bakken goed? 

Toch nog even terug naar de kano’s van Daniel. Die leken volgens André wel een beetje op dode schildpadden. Stiekem wel een belediging naar het adres van Daniel. Maar zijn kano’s hebben de boot duidelijk gemist. Daar wil je niet echt het schip mee in, om maar even in de spreekwoorden te blijven. Een duidelijk geval van tussen wal en schip vallen of zitten. 

Kleurrijke Macarons

Vergeet de pannenkoekentaart en de kano’s. Tijdens dag twee was het tijd voor macarons. Je weet wel van die gekleurde koekjes. Daar moest een soort taart van gemaakt worden. Ellen verraste mij volledig door er ruim honderd(!) te bakken. Ga daar maar eens naast staan. Sabine was helemaal in haar nopjes. Zij hield wel van macarons bakken. Dat straalde ze ook echt uit. 

Het werd een hele kleurrijke ronde. Elizabeth nam het wel heel serieus allemaal. Ze lette iets te veel op kleur en niet op de inhoud. Haar smaken vielen niet echt in de smaak. Wederom ook een slechte dag voor Daniel. Ik weet niet wat er met hem aan de hand was. Hij leek wel de handdoek of beter gezegd theedoek in de tent te gooien. 

Toen zag ik iedereen ineens met een bakplaat vol macarons op de werktafel slaan. Ik keek echt even met een schreef gezicht. Dat deden ze om de lucht eruit te slaan. Zo zie je maar weer, het is heel leerzaam, Heel Holland Bakt.

Al die smaken. Al die kleuren. Je wordt er spontaan heel blij van. Maar al dat proeven voor Robèrt en Janny. Toch deden ze dat weer met veel plezier. Alhoewel niet iedereen even lekkere macarons gemaakt had. 

Tel je alles bij elkaar op kom je al snel bij Thijs uit als meesterbakker. Voor de tweede week op rij komt hij als beste uit de tent. Dat zag ik wel aankomen, hij is echt lekker bezig. Helaas voor Daniel viel het doek. Ook dat zag ik aankomen. Hij gooide er een beetje met de pet naar. Dus dan is de kans dat je de tent verlaat best groot. Stiekem vind ik dat helemaal niet zo erg. 

Heel Holland Bakt is iedere zondagavond om 20.25 uur te zien bij MAX op NPO 1.