Heel Holland Bakt: Spectaculaire en vooral heerlijke finale vol liefde
Bron: MAX Roland J.Reinders

Heel Holland Bakt: Spectaculaire en vooral heerlijke finale vol liefde

Geschreven door Sebastiaan Boers

Het is zondagavond en bovendien Valentijnsdag. Een avond zonder Heel Holland Bakt is eigenlijk geen zondag. Hoe zal het na vanavond gaan? De finale is nu echt aangebroken. Na vanavond is het even over met de pret. Maar gelukkig is het nog niet zo ver. De hoogste tijd voor de finale van Heel Holland Bakt. 

Meteen bij de opening van de finale werd duidelijk dat het een bijzondere finale zou gaan worden. Elizabeth, Eric en Thijs maakten zich op voor een hele spannende finale. Ze hoefden ‘slechts’ twee opdrachten uit te voeren. Appeltje eitje zou je zo kunnen denken. Maar niets is minder waar. Vooral het spektakelstuk was een echte lastige opdracht. 

Twee dagen voor één opdracht

Hiervoor kregen de finalisten ruim acht uur de tijd voor verdeeld onder twee dagen. Maar wat ze allemaal moesten neerzetten. Ontelbaar veel koekjes, taarten, koekjes en nog meer koekjes. Techniek, presentatie en smaak waren nu belangrijker dan ooit. De spiegeltaart, een taart die moet glimmen, was mijn favoriet. Alleen de naam al, spiegeltaart, klinkt al prachtig. Dat moet je toch gewoon gaan bewonderen?

Toch maakte ik me een beetje zorgen om de juryleden, Janny en Robèrt. Zij moesten nu ineens zoveel proeven. Hoe kun je dan nog beoordelen? Maar aan de andere kant, dat moesten ze de weken daarvoor natuurlijk ook. Dus wat dat betreft doen ze gewoon hun werk. André had weer het geluk om mee te mogen proeven. 

Maar het allerleukste was het bezoek van vrienden en familie. Door de coronacrisis werd het wel minder dan normaal. Toch waren de finalisten meer dan blij om hun vrienden en familie te begroeten. Tijdens de opdracht liet André al videoboodschappen zien. De Friese boodschap voor Eric vond ik heel erg leuk. Het werd niet eens ondertiteld! Gelukkig kon ik goed volgen wat er werd gezet. 

Liefde is de boodschap

Elizabeth raakte zichtbaar emotioneel van haar videoboodschap. Een beetje een All You Need is Love momentje. Zo mooi om te zien hoe mensen geraakt worden door mooie woorden. Ik wilde niets liever dan Elizabeth een knuffel geven. Of tegen de televisie schreeuwen ‘omhels haar even André’. Maar helaas is dat niet mogelijk. Vinden de buren vast ook niet zo prettig. Dus dat laat ik maar even. 

Thijs had een Cupido gemaakt van koekjes. Alleen stond de pijl de verkeerde kant op. Janny stond openlijk te flirten met Thijs. Stiekem ga je daar dingen bij denken. Zou dat hem helpen om als winnaar uit de tent te lopen? Of is het allemaal puur geluk en heeft Janny gewoon een ‘gezellige’ klik met hem. 

De presentatie zag er heel spectaculair uit. De finalisten hadden een eigen etalage opgesteld en neergezet. De presentatie was nog nooit zo belangrijk als nu. De luchtballon van Eric oversteeg de verwachtingen van Robèrt. Het zag er ook echt heel mooi uit. Maar de taart van Elizabeth ook. De presentatie van Thijs, met Cupido, was ook heel erg mooi. 

Doorgeslagen room

Ga daar maar eens een winnaar uit kiezen. Dat is nog vrij lastig. Zeker als je de eerste opdracht meeneemt. Tijdens het begin van de finale moesten de finalisten een gebakje met een dakje maken. Dat klinkt heel makkelijk, maar is nog vrij lastig. Vooral wanneer je last krijgt van ‘doorgeslagen room’ is het hek al snel van de dam. 

Eric kwam als beste uit de bus tijdens de eerste opdracht. Hij was toch een beetje de ‘underdog’ van het huidige seizoen. Maar langzaam wist hij zich als een echte finalist te bewijzen. Ging hij er met de winst vandoor? Hier in Duitsland, waar ik Heel Holland Bakt gekeken heb, lagen de meningen uit elkaar. 

Team Thijs vs Team Elizabeth

Er was een team Thijs (mijn vriend was daarvoor) en een team Elizabeth. Wie zou het uiteindelijk worden? Ik gokte zelf op Elizabeth. Zij heeft de finale echt op haar naam weten te zetten. Maar uiteindelijk is de uitslag toch heel spannend. De naam van de winnaar van Heel Holland Bakt was dan toch Elizabeth! 

Met de winst van Elizabeth komt er een einde aan weken van bakken en koken. Het was een heel bijzonder seizoen met veel hoogtepunten. Stiekem hoopte ik nog op een finaleplek voor Ellen. Zij was toch wel één van mijn favorieten. Het was een mooi en vooral lekker seizoen. Nu is het weer een poosje wachten op een nieuw seizoen. 

Dus tot het zover is, moeten we zelf maar de keuken in. Of naar de bakker gaan. Dat kan natuurlijk ook. En als de bakker dicht is, dan langs de supermarkt. Voor een pak koekjes, een stuk cake of iets anders lekkers. Gewoon omdat het kan. Ik heb genoten van het seizoen en feliciteer Elizabeth van harte met haar overwinning! Het is je gegund!