LEGO Masters: Een pretpark vol bricks en minifigs!
Bron: RTL

LEGO Masters: Een pretpark vol bricks en minifigs!

Geschreven door Ganpat Berrevoets Laatste update:

Nieuwe kandidaten betreden de LEGO Masters studio. Het zijn de 16 beste LEGO bouwers van de lage landen. De komende weken zullen er weer prachtige bouwwerken van het Deens steentje op het beeldscherm te zien zijn! In de eerste aflevering is het thema Pretpark en de prijs is … heel verrassend voor iedereen (niet echt, zeker voor kandidaat Marco niet): het Gouden Steentje! 

Acht nieuwe teams en één nieuwe Brickmaster
Deze keer strijden de volgende teams voor de titel van LEGO Masters en voor hele mooie prijzen waaronder een bezoek aan LEGO House in Denemarken: Amber & Arne, Bibi & Marcel, Douwe & René, Dries & Killian, Ernesto & Marco, Ine & Oscar, Jan & Julien en Roy & Thomas. Brickmaster Jonathan Bennink zal hun bouwwerken gaan beoordelen en in de volgende weken ook teams naar huis sturen. Maar dat doet hij dit seizoen niet alleen! Een stormvloed van LEGO bricks aan kritiek over de beoordeling van vorig seizoen en mogelijk een goede evaluatie heeft ervoor gezorgd dat de Brickmaster hulp krijgt van een expert op het gebied van het bouwthema! Deze keer is het gastjurylid Juliane, die ook echte achtbanen ontwerpt voor “maxifigs” (lees: echte mensen) in Legoland. 

Opdracht
Op de grote tafel voorin de studio staat al een heel groot pretpark opgebouwd met een werkende monorail. Deze geeft een mooi uitzicht op de thema zones. Maar die themazones missen hun attracties! Die moeten nog gebouwd gaan worden. Ze moeten feestelijk zijn, kleurrijk worden en uiteraard wat voor verhaal speelt zich daar af? Ook is het de bedoeling dat er een elektrisch bewegend onderdeel in komt. Voor Ine en Oscar, moeder en zoon, wordt dat nog wel even een lastige, want beide hebben nog niet eerder met technisch LEGO gebouwd. Nu heeft Ine al wel opgemerkt dat onze bekende presentatoren Ruben en Kürt “leuke, knappe mannen” zijn, om naar te kijken, maar of dat punten gaat opleveren? Hopelijk leidt het dit team niet te veel af, het is tijd om te gaan bouwen. Iedereen snelt naar de brickroom om te pakken wat nodig is. Sommigen raken wel even onder hypnose van al die verschillende minifiguren!

Wie maakt wat en reacties van kijkers 
Marcel en Bibi, geen stel – Kürts vraag “Hoe lang zijn jullie al samen”, wordt al snel beantwoord met “Wij zijn niet samen.” – maken een Skull Splash! Met als eye catcher een grote witte schedel met licht gevende ogen. Hun thema is overduidelijk: Piraten! Er zit een leuk verhaal in, de attractie valt goed op in het park. Eén en al lof van de twee juryleden en een blije “Aharrr” van Marcel.
 


Amber en Arne gaan minder snel van start, maar uiteindelijk staat er toch Tropische sight seeing attractie met een tempel en een jungle wereld. Commentaar van de Brickmaster is overigens wel, breek nooit zomaar alles af, bewaar stukken waar je op het moment niets mee kan om wellicht voor later toch nog in te zetten. Het idee van dat er een lange wachtrij is, omdat de attractie onderhoud nodig heeft vindt Juliane heel leuk bedacht. Arne is in ieder geval al blij dat de jury ziet dat zij story tellers zijn. 

Ine en Oscar, die het thema Griezelen, kregen van Kürt opmerking dat ze niet te veel in het grijs moeten blijven hangen. Dat is best goed gekomen met hun mooie Pumkin Monster’s Mansion! Thema is duidelijk, thema merchandise is heel leuk uitgewerkt (stokje met vleermuisje erop). Juliane heeft oog voor detail. Het blijkt dat Ine toch niet is afgeleid. 

Roy en Thomas hebben heel veel met pretparken, maar niets met dino’s. Toch krijgen zij het Dinotijdperk en zijn zelfs van plan om er geen dino in terug te laten komen. Brickmaster Jonathan brengt ze toch op andere gedachten. En ik vraag me af of ze stiekem toch geen Jurassic World hebben zitten kijken … een vulkaan een “Tinosaurus Rex” (Roy bedoelt vast een T-Rex) die ervoor wegrent, dat komt me bekend voor. En dan die vulkaan ook nog eens Thoro noemen. Toro is ook de naam een kwaadaardige dinosaurus uit de Jurassic World Camp Cretaceous serie … ik weet het niet hoor. Ze krijgen ook alleen maar positieve feedback!

Julien en Jan mogen de Ruimte in en doen dat ook voortvarend. Ze maken een pretpark op een andere planeet (JuJaland, een toevallige verwijzing naar LEGO’s Fabuland?), waar de attractie onderdelen ook daadwerkelijk aliens zijn. Het lukt ze zelfs om twee attracties te maken, die elektrisch bestuurd zijn. Een zweefmolen met alienkop en een soort theekopjes attractie, maar dan met ruimtescheepjes. Heel mooi, alleen kritiek is dat de kleuren niet mooi zijn … dan denk ik het is toch op een andere planeet? Daar hoeft het toch niet zoals op aarde te zijn? 

Douwe en René maken een zweefmolen “The King of Swingers” die alleen geschikt is voor LEGO minifiguren. Maxi figs zullen Sprookjesland misselijk uit waggelen. Er is ook een doolhof, een glijbaan van mantel van Laura de LEGO Prinses, die echt leuk gebouwd is. En dan is er nog kasteel Renépelsteeltje, een mannetje met een baard net als René. De jury vindt het leuk, vooral al die sprookjes die erin terugkomen, maar ziet er geen eenheid in. 
 


De twee architecten Dries en Killian zouden toch zeker met Egypte uit de voeten kunnen: piramiden, tempels en ergens een technisch hoogstandje! De obelisk met LEGO hiërogliefen moet een vrijevaltoren worden, maar helaas dat lukt niet. Het wordt een bewegende reuzenmummie die de figuren in de achtbaan de stuipen op het lijf moet jagen. Ruben vraagt zich af hoe het zit met de Kangoeroe, is het nu niet het Oude Australië? Dries weet Ruben te overvallen met een gevatte reactie, waar Ruben niet meer van terug heeft. De jury is positief, met name de pretpark expert. 

Ernesto en Marco zijn niet heel gelukkig met hun Sneeuw en IJspret, toch weten de kunstenaar en de wiskundige na lang en goed nadenken, een schommelschip in de vorm van een dynamietstaaf te maken, waardoor er een lawine ontstaat. De attractie heet dan ook “Mount Boom”. Heel erg leuk bedacht, alleen de staaf schommelt langs de ijsberg en dwars de berg in en dat is nu ook het commentaar van de jury. De eye catcher en de technieken zijn echter wel goed. Ook de “chicken exit”, het ijsspiegelparadijs is geweldig. 

Na de 15 uur bouwen en tussendoor ’s nachts nog dromen van LEGO steentjes, hopen de kandidaten natuurlijk op het gouden steentje. Bibi en Marcel zijn de beste. Tot nu toe, want ze mogen nog even 3 uur werken aan een twist! Het pretpark is dichtgegaan en hoe ziet hun attractie er over 100 jaar uit? Een aantal teams hebben de feedback goed opgenomen en maken daardoor alsnog kans op de prijs van deze aflevering. 
 


De winnaars
Julien & Jan en Thomas & Roy stappen als de beste twee teams naar voren. Het eerste team hebben hun aliens JaJuland laten overnemen. De grote alien is van de zweefmolen afgekomen en heeft ook baby aliens geproduceerd. Toch weten de Dino ‘onkundigen’ de jury het beste te overtuigen met hun Dinoparadijs met vredesduif met haar nest op de vulkaan en het ei dat opengaat en een baby duif tevoorschijn laat komen. Toch vraag me toch af of dit team wel stiekem veel afweet van dino’s, want ook vogels worden tegenwoordig onder de dinosaurussoort gerekend. Hoe het ook is, we gaan dit koppel in ieder geval de komende twee afleveringen nog terug zien! 

LEGO Masters is op iedere zaterdagavond om 20:00 te zien bij RTL 4.