LEGO Masters: Met het Deense steentje de lucht in!
Bron: RTL

LEGO Masters: Met het Deense steentje de lucht in!

Geschreven door Laatste update:

Een hoogtewerker of hoogwerker in de studio. Vijf meter die ze nooit gaan redden. Zo begint aflevering 2 van LEGO Masters. Het wordt spannend voor de bouwers, want welk team valt er als eerste af? Men moet dus knallen en dan vooral de lucht in!

Thomas en Roy hebben een groot voordeel, want zij hebben de vorige keer het Gouden Steentje gewonnen. Gaan zij die moeten inzetten of niet? Julièn en Jan aan wie die eerste prijs net ontglipte, zinnen op revanche: “The Game is On!” laat Julien weten en dat zal ook blijken bij hun tweede bouwwerk. Maar eerst mogen de teams iets anders doen. 

Opdracht 1

De hoogte in! Wie bouwt met alleen klassieke LEGO blokjes en voor de veiligheid (lees: voor de sier) een bouwhelm op, zonder hoogwerker of trapje, de hoogste toren? Voor de fans, kenners en Afols (Adult Fans of LEGO): de 2 bij 4, de 2 bij 6 en de 2 bij 8! Ja, ja, LEGO heeft zo zijn vaktermen. Ruben laat, vlak voordat de teams beginnen nog even haarfijn het verschil tussen Vlaams en Nederlands doorschemeren. 

In anderhalf uur staan er kleurrijke torens in de LEGO Masters studio. Iedereen heeft zo zijn eigen interessante technieken gebruikt zoals het schuifsysteem van Marcel. Dries en Killian hebben uiteraard een groot voordeel als zijnde architecten. Maar ook Julien heeft op dat gebied kennis van zaken! Hij en Jan krijgen het voor elkaar de het hoogste gebouw van de wereld, de Burj Khalifa van Dubai, na te bouwen en nog enorm hoog te reiken ook. Tussendoor krijgen we ook een kijkje in Jans Brickroom. Erg indrukwekkend. 

Welke toren reikt uiteindelijk het hoogst? En ook heel belangrijk: welke blijven er staan? Balanceert Ruben overigens hier niet een beetje op het randje met zijn “Twee Ambers hoog” en dan ook nog eens haar toren om stoten? Gelukkig kan Amber erom giechelen. Hoewel Dries’ hart “echt zot ging”, schiet hun toren met Belgische kleuren aan de top de lange meetlat voorbij. Met een hoogte van 5,20m winnen zij de eerste opdracht en een groot voordeel voor de volgende.

Opdracht 2 en reacties van de kijkers

Boven de werktafels hangt er aan staaldraad een LEGO Technic balkje – voor de Technisch LEGO fans: 1 bij 14. Het vormt het fundament voor het bouwwerk dat men in de lucht moet gaan bouwen. In 9 uur moeten er 8 schitterende, stabiele builds in de lucht hangen en men mag helemaal zelf bedenken wat het wordt. Alle creativiteit van de teams gevraagd dus! Dries en Killian krijgen een uur langer de tijd en mogen beginnen. Zo kunnen de andere teams verplicht in stilte, toekijken hoe je dat technisch gezien nu eens aanpakt: in de lucht bouwen. Hoewel “in stilte”? Ruben kan het natuurlijk niet laten om een koor te vormen van de deelnemers, die in de wacht zijn gezet. Pom pom pom, het nummer van de kikkers, dat altijd met Kerst wordt gedraaid. Ruben, het is bijna Pasen. 

Hoe vinden de kijkers de “luchtkastelen”?

De vegan draken en heldhaftige konijnen van Dries en Killian.

De tempel van de Griekse goden van Ine en Oscar. Het idee komt van Ine. Ze had al eerder tegen Oscar gezegd dat ie naar zijn moeder moet luisteren. Ze heeft wel een krukje nodig en uiteraard brengt Ruben haar die.

 Bling my Wing de vlinderwasstraat van Marcel en Bibi.

 De Urban Pinokkio van Amber en Arne. Let wel, het is geen koppel! Over hun bouwwerk:

De vliegende draak van Julièn en Jan. De escape van Thoro … dat is het verhaal. Het team steelt met hun draak het Gouden Steentje van Thomas en Roy. Sommige kijkers hebben ook wel een opmerking over ongewenste blokjes.

De wolkenfabriek: "waar de wolken worden gemaakt" van René en Douwe met wolkenkrabbers en opzichters met hoge hoeden, want ja, "Hoge hoeden vangen veel wind" volgens Douwe.

La Maison du roi Soleil, het huis van de zonnekoning.

De babymuziek mobiel Ernesto en Marco opdragen aan hun kinderen, met wie we in deze aflevering ook kennis mogen maken!

Nog wel even dit, voordat we naar de beoordeling gaan. Tussendoor blijkt dat het ook duidelijk moet worden: Wat houdt het bouwwerk omhoog? Wolken? Vleugels? Een reuzenwortel met propeller?

Eliminatie

Maarten Simons, die bij LEGO gespecialiseerd is in Fantasy thema’s komt Jonathan helpen bij de beoordeling. Het Gouden Steentje blijft nog in het bezit van team Thoro. Goede keuze, want hoewel ze deze keer niet winnen, was hun zon zonder stralen toch goed genoeg om door te gaan. Het gebouw dat constant, evenwichtig in de lucht blijft hangen, is de Griekse tempel op de Olympus van Ine en Oscar. Dries en Killian die nog enigszins nog wat wankelend aan het bouwen waren, is het toch gelukt om een grappig, fantasierijk verhaal met oranje draad in de lucht neer te zetten. Hun verhaal en bewegende onderdelen zijn voor de juryleden doorslaggevend voor de winst! 

Bibi’s zelfgemaakte LEGO sweater bracht misschien net het geluk dat zij en Marcel nodig hadden. Hun bouwwerk is ingestort, maar het idee en hoe het had moeten werken was voor Jonathan en Maarten om hen terug te zien in aflevering 3. Eliminatie en vele tranen zijn er voor Amber en Arne. Vooral voor Amber, die even geen woorden meer heeft. Misschien hadden ze die lelijke handjes er toch nog aan vast moeten maken! Gelukkig hebben ze elkaar – maar laat het wel duidelijk zijn: als vrienden. 

LEGO Masters is op iedere zaterdagavond om 20:00 te zien bij RTL 4.