LEGO Masters: Schilderen met LEGO
Bron: RTL

LEGO Masters: Schilderen met LEGO

Geschreven door Laatste update:

We zijn alweer bij aflevering 5. Het wordt een spannende aflevering, want er gaat een team naar huis. Dries en Killian krijgen wel een voordeel, omdat zij de vorige keer gewonnen hebben. Roy en Thomas hebben nog steeds het grootste voordeel: het Gouden LEGO Steentje. Deze keer draaien de bouwwerken om het thema Kunst. Dus dat wordt schetsen en vooral schilderen met LEGO!

Het is Kurts favoriete aflevering en ook Brickmaster Jonathan heeft wel wat met surrealisme. Interessant. Ook interessant is het om deze keer te zien wie er wel en wie er niet iets met kunst heeft. Hoewel Dries en Killian een voordeel hebben, maken ze daar volgens de Brickmaster niet goed genoeg gebruik van. Hoe niet? Zij hebben een foto van elkaar om een portret na te maken. De andere teams hebben dat niet. Het is de uitdaging om bij de eerste opdracht alleen zijn of haar teamgenoot op een baseplate met andere kleinere plates, zowel rechthoekig als rond, te portretteren. 

LEGO portretten

Voor Marco is dit de grootste ellende. Hij heeft overigens wel een leuk shirt met een dino op een fiets. Dat is op zich al een kunst. Roy wil zijn vriend niet neerzetten als een of ander monsterke. Ine heeft er enorm veel lol in om haar zoon met puisten uit te beelden met het Deense steentje. Ernesto is in zijn LEGO element en maakt goed gebruik van zijn talent. Volgens Ruben heeft hij de mooiste schets op papier staan en die moet dan nog overgezet worden in LEGO. De sleutel voor deze opdracht is toch eigenlijk wel: denk in Mozaiëk. Van een afstand moet je kunnen zien wie het is. Knap als je dat kan. Ernesto kan dit. Brickmaster Jonathan is erdoor geraakt: "Wat een fantastisch bouwwerk." Marco laat op Twitter weten dat dit dan ook zijn nieuwe profielfoto is. Onthou wel dit: bekijk het van een afstand en op een gegeven moment zie je Marco er echt in terug. Ernesto, ontzettend knap gedaan! 

Overigens het portret dat Bibi van Marcel gemaakt heeft mag er ook echt zijn, maar het is een karikatuur geworden. Niet realistisch volgens surrealist Brickmaster Jonathan. 

Bouwen met de Grootmeesters van de kunst

Ga er maar eens aan. In de eliminatieronde een beroemd schilderij in 3D nabouwen, maar dan met je eigen persoonlijke twist eraan. En dan krijg je tussendoor ook nog eens een nieuwe teamnaam in LEGO op je werkbank gedumpt. Thoro verandert volgens Ruben nu in Roymas. Wat de teams niet weten is dat het winnende "schilderij" tentoongesteld zal worden in de LEGO Store in Utrecht. Maar dat is iets dat Kurt aan het einde bekend maakt. Eerst wordt er enorm hard gewerkt. Men krijgt 12 uur voor de opdracht en het uiterste wordt nu toch echt wel van de LEGO Masters in de dop gevraagd.

Er is bij Oscar en Ine weer een typisch "ons" momentje tijdens het bedenken van hun Bedreigde Zwaan twist. Toch gaan zij voortvarend te werk als het idee er eenmaal ligt. Dries en Killian zijn niet zo gelukkig en daarom brengt Ruben ze spreekwoordelijk een slinger, die ze zelf mogen ophangen. Gelukkig is er 4 uur voor tijd een pauze van een nachtrust. Een nachtrust waarin Marcel een helikoptervloot in zijn dromen zag opkomen. Er verschijnen mini helikopters op het noppendoek en het 17de eeuwse schip van "De Windstoot" komt het frame uit gegolfd. Marcel, je hebt al een koper. 

De laatste tien minuten neemt de stress toe. De "tikkers" of de "rikketiks" van de teamleden slaan op hol, want ja, niemand wil naar huis. Na die zenuwslopende minuten, staan er wel zes schitterende 3D LEGO kunstwerken tentoongesteld in de LEGO Masters studio. De Brickmaster wordt bij het jureren bijgestaan door kunstenaar Koen van Mechelen. Het viel best op dat zij niet altijd op één lijn zaten. Zo blijkt er toch echt een verschil te zijn tussen Kunst & Speelgoed.

Ondanks dat is de jury er uit gekomen. De winnaars van deze aflevering zijn met het kunstenaarstalent van één van de kandidaten al wel te raden. Het is "een fantastisch meesterwerk" en nog steeds "duidelijk een Van Gogh". Ernesto is er weer stil van. Het is de Renaissance van Marco en Ernesto! Hun Van Gogh is van 11 tot en met 30 april te bewonderen in de LEGO Store Utrecht. 

Het is uiteindelijk ook heel goed gekomen met Oscar en Ine. Oscar is met zijn vondst van de oranje brick separator als tong van zwaan toch weer trots op "ons". 

Daarna wordt het zoals Ruben het zegt ongezellig. Hoewel het Melkmeisje dat Roy geloot had zijn lievelingsschilderij is, is het toch niet goed genoeg uit de verf gekomen. Thoro ... Roymas horen bij de laatste twee, maar hebben van te voren "met pijn in het hart" het Gouden LEGO Steentje ingeleverd. Automatisch houdt dat in dat het andere verliezende team, naar huis moet. De versie van de Mona Lisa van Dries en Killian aka Drillian doet 't hem toch niet. De winnaars van meerdere afleveringen, gaan met veel spijt naar huis. 

Nog vijf teams over en deze teams staan als het ware in de kwartfinale, want volgende week zal er weer een team afvallen...

Deel je eigen LEGO-creaties in onze Facebook-groep én praat mee over de uitzendingen!