LEGO Masters: Om er van ondersteboven te raken
Bron: RTL

LEGO Masters: Om er van ondersteboven te raken

Geschreven door Laatste update:

Het wordt steeds moeilijker en spannender in LEGO Masters. Het Gouden Steentje is uit het spel. Thomas en Roy hebben hun goud ingezet om deze keer toch weer van de partij te zijn. Verder zijn er nog over Bibi & Marcel, Ine & Oscar, Jan & Julièn en Ernesto & Marco. Dit laatste team heeft momenteel nog een expositie van hun Van LEGOgh lopen in de LEGO Store in Utrecht. Maar er zijn nog geen LEGO Masters '21, men moet flink aan de creatieve bak, want van één team zal er afscheid genomen worden.

Kurt en Ruben zijn aan het spelen, maar niet met LEGO. Ruben legt het principe van een houten Matroesjka pop uit. De kandidaten moeten voor de eerste opdracht een LEGO Mastroesjka voedselketen maken en daarmee de Brickmaster verrassen. Jonathan gaat dan ook de studio uit en na vier uur hoopt hij vijf originele bouwwerken aan te treffen. 

LEGO Mastroesjka voedselketen

Ga er toch maar elke keer weer aan hè, in een korte of lange tijd de opdracht van de Brickmaster vervullen. Ook als je bang bent van spinnen en die het liefst zou willen opzuigen. Met een stofzuiger. Vervolgens wil je het apparaat liever ook maar kwijt, want ja, wie weet leeft die spin nog  ... dus gooi je die maar in de kliko, die vervolgens lekker wordt opgehaald door de vuilniswagen. Echt een geniaal idee van Bibi en Marcel, die werkelijk bang zijn van spinnen. Volgens één van de kijkers was het bouwwerk vooral ook heel cute.

Soms raken de kandidaten de feeling met de werkelijkheid wat kwijt en dat is begrijpelijk als je zoveel aan het spelen bent met LEGO. De fantasie gaat alle kanten op en dat mag ook. Maar een muizenval waar een kikker in verdwijnt. Sorry, voor de Brickmaster is dat een LEGO plate te ver. Jan en Julièn, de klem werkt goed, maar de verdwijntruc, die mist.

Roy weet in alle stress zijn ventje toch weer structuur te geven en samen krijgen ze het uiteindelijk voor elkaar om de Brickmaster te laten schrikken met hun groene Wicked heks. Kurt behoedt Oscar en Ine voor een misser en zo komt er toch een verrassende twist in hun voedselketen, waar de Brickmaster tevreden over is. Overigens, moeder en zoon hadden wel wat "Olaf à la Frozen" probleempjes, want hun bouwwerkjes vielen een paar keer uit elkaar. Jonathan vindt het idee van Ernesto en Marco, die in eerste instantie wel blij was met de worm, toch wat rommelig uitgevoerd. 

Ondanks de Olaf momentjes, behoren Oscar en Ine bij de beste twee, maar het comfort voor tijdens de tweede opdracht gaat naar Thomas en Roy. Het lijkt er wel een beetje op dat de Brickmaster niet overenthousiast verrast was door bouwwerken van de eerste ronde. Men won op basis van originaliteit, terwijl aan het begin duidelijk werd gezegd dat "verrassing" het sleutelwoord was. 

The Upside Down

Hij is terug, maar zegt zelf sinds de finale van vorig jaar nooit weg te zijn geweest: Justin Ramsden, maker van de Stranger Things LEGO set en man met het o zo populaire LEGO overhemd, dat zijn moeder gemaakt heeft. Hij zal samen met Jonathan de Upside Down bouwwerken van de kandidaten jureren. Die twee moeten er positief van onderste boven geraken! Alle bouwtechnieken en opdrachten van de vorige afleveringen keren erin terug. Ja, de kandidaten moeten bij deze opdracht echt laten zien dat ze LEGO Masters kunnen worden. En dat in 12 uur tijd. Voordat Jonathan en Justin onder de indruk raken van het eindresultaat, zullen de kandidaten zowel boven op de tafel als onder de tafel moeten bouwen en wat aan de boven- en onderkant van het tafelblad te zien is, moet één mooi geheel vormen. Roy en Thomas hebben mazzel, want zij krijgen hun comfort in de vorm van een laag rijdende ligbankje voor de bouw aan hun onderwereld. Later krijgt Thomas nog extra verlichting op zijn hoofd en ander materiaal dat hem bijna maakt tot de volwassen versie van Bob de Bouwer. 

Jan en Julièn luisteren goed naar de feedback van de Brickmaster en bouwen hun toch iets te simpele idee om in iets groots. Een octopus die een raket naar beneden wil trekken. Justin merkt alleen wel dit op: de tentakels lopen niet door van boven naar beneden het donkere water in. Goed punt. Minpunt voor dit team en een gewonde Jan, want hij slaat met een hamer op zijn hand. Maar goed: no pain, no gain. 

Winnen doen ze echter niet. Het gaat deze keer toch echt tussen Prison Break van Marco en Ernesto en de Herfstboom van Thomas en Roy. Nu begrijp ik waarom Marco het over blokjes drukken had, ik zag in hun gevangenis een wc en een uitgerolde wc rol ... Ja, dat heb je als je bijna een uur lang naar Ruben luistert. Hoewel Justin hun bouwwerk als Master Class build bestempelt, maken Roy en Thomas hun come back door ook de eliminatie opdracht te winnen. Het inzetten van het Gouden Steentje heeft de benarde situatie van vorige week voor hen werkelijk ondersteboven gekeerd. 

De laatste 4 teams 

Voor Ine en Oscar is het avontuur voorbij. Hun sprookjeswereld beneden en sprookjesboek boven hadden volgens de jury niet genoeg connectie met elkaar. Maar Oscar kan later tegen zijn kinderen zeggen: "Ik heb vroeger met oma aan een TV programma meegedaan." Ine hoopt dat dat nog even zal duren. Beide nemen heel sportief hun verlies en verlaten de studie. De tranen van blijdschap en verdriet zijn voor de enig overgebleven LEGO Masters vrouw, Bibi. Zij, Marcel, Thomas, Roy, Jan, Julièn, Marco en Ernesto zien we volgende week terug! We naderen de finale!

Wil je in die tussentijd het kunstwerk van Marco en Ernesto nog bewonderen? Dat kan nog tot en met 30 april in Utrecht. 

LEGO Masters is op iedere zaterdagavond om 20:00 te zien bij RTL 4