LEGO Masters: De finalisten zijn bekend!
Bron: RTL

LEGO Masters: De finalisten zijn bekend!

Geschreven door Laatste update:

In deze achtste aflevering van LEGO Masters wordt het stevig bouwen om de finaleplaats! De vier overgebleven teams zijn Marcel & Bibi, Marco & Ernesto, Jan & Julièn en Thomas & Roy. Zij moeten alles geven in de opdrachten die Brickmaster Jonathan gaat geven: hun creativiteit, originaliteit, bouwtechnieken, humor - ja dat ook. Kortom, er moet gebouwd worden op het hoogste niveau om eliminatie te voorkomen! 

Alweer torens bouwen? De halve finalisten zien bij binnenkomst een in elkaar gedraaide wolkenkrabber van 2,5 meter hoog tussen Kurt, Ruben en Jonathan in staan. Maar zoals we inmiddels van Ruben gewend zijn, gooit hij de toren waar zo'n 72 uur aan gebouwd is omver en het spat in 35000 gekleurde steentjes op de vloer uiteen. Hij geeft daarbij toe dat hij niet helemaal achterlijk is ... en daarmee zegt hij ook: dus toch wel een beetje. De spectaculaire crash was uiteraard de bedoeling. 

Crash en graai

Het wordt nu een beetje zoals bij Sinterklaas, maar dan in plaats van snoepgoed, LEGO steentjes van de grond graaien. In drie minuten. Zoveel als de kandidaten kunnen. Reden: de Brickshop is dicht. Ik vraag me alleen even af of Marcel de opdracht goed begrepen heeft, want hij doet de crash nog een keer over en stort zichzelf ter aarde tussen een golfslag aan gekleurde steentjes. In vertraagde herhaling lijkt het net alsof hij het laatste honk nog wil halen. 

Als hij figuurlijk het laatste honk wil halen, dan moet hun zelfbedachte bouwwerk, gebouwd met de voor handen zijnde steentjes op de vloer (die nog heel zijn) esthetisch, verhalend en kleurrijk zijn. Originaliteit en het gebruik van allerlei bouwtechnieken tellen ook mee. 

Vol goede moed en blij gaan de vier teams aan het werk. Thomas geeft aan dat de eerste opdracht met al die random steentjes op de werkbank 'zwemmen in een berg is totdat er misschien op een duur een lampje gaat branden'. Het zwemmen werkt, want hij en Roy gaan toch liever varen. Het wordt een jachtschip, de Florence! Bibi en Marcel gaan voor een niet zo kleurrijke volière met kleurrijke vogels. Na vier uur tijd verschijnen er ook nog twee bomen omgeven door glas. De één gewoon op aarde en de andere op een maanplaneet - wat dat precies is daar ben ik nog niet achter. Lang leve de fantasie van de bouwers! 

Maar wat valt het tegen. Het commentaar van de Brickmaster, die bij de beoordelingen alleen maar wat vragen gesteld heeft is volgens één van de kijkers als 'sneu' te typeren. 

Toch heeft Marcel met zijn crash het eerste honk weten te halen. Het kleurgebruik en het verhaal waren genoeg voor - in Marcels eigen woorden - een 6-. Nog even één detail. Marco begon op een gegeven moment kwartet te spelen. Hij vroeg aan de andere teams of zij misschien de jumper plate van 2 bij 1 hadden. Hij kwam toch uit bij zijn eigen pot, waarin die wel bleek te zitten. 

Eliminatieopdracht: bouw een stadsdeel

Er staat een schitterende LEGO CITY opgetrokken in de studio! Maar er missen een paar stadsdelen: de openbare ruimte, industriegebied, kantoren en een woonwijk. De kandidaten moeten deze ontbrekende gebouwen gaan maken met twee verschillende verhalen. Wat gebeurt er over dag en wat gebeurt er 's nachts. En wat er 's nachts gebeurt, mag overdag nog niet te zien zijn! Er moet ook duidelijk een contrast dus dag en nacht te zien zijn. Bibi en Marcel hebben het voordeel dat zij hun stadsdeel mogen kiezen en de overige drie mogen weggeven. Bij dat laatste onderschatten zij Jan en Julièn, volgens Jan. Alsof zij niets zouden kunnen met de openbare ruimte. Toch hebben ze er na verloop van tijd best wat moeite mee en dan gaat het met name om de techniek. De polonaise mechaniek wil nog niet helemaal lukken. Roy en Thomas krijgen het kantoor en Marco en Ernesto zijn dik tevreden met de industrie. Hun voorliefde voor scifi leeft op. Aliens in Area 52! Nee toch niet. Het wordt een intelligente banaan uit een andere dimensie die in hun covert Stranger Things achtige gebouw een feestelijk onthaal krijgt. 

Maar is het genoeg? En houden de teams het vol? De vermoeidheid slaat wat toe bij Thomas en Roy. Ook de irritaties schieten wat over en weer bij Marcel en Bibi. Gelukkig weet Marcel de kijker een glimlach op het gezicht te toveren als hij gevat op Bibi's "Ik zeg ook nooit tegen jou dat jij moet opschieten" weet te reageren met: "Dat hoeft ook niet." Ondanks dat of misschien wel dankzij dat, staat er aan het einde van de 12 uur die de kandidaten hebben gekregen, een mooi huis met wielerronde overdag en een weerwolven "frenzy" 's nachts. Totaal onverwachts. Erg leuk bedacht en goed uitgevoerd, vindt gastjurylid Benedicte. Ook Jonathan vindt nog wel iets en dat gaat over de gebroken ramen in het bouwwerk van Jan en Julièn. Deze bouwtechniek zouden we best nog wel eens terug gaan zien in nieuwe LEGO sets! Check die ramen in het gebouw achter het stadhuis.  

De scherven hebben hen geluk gebracht, want Jan en Julièn mogen toch naar de finale. De winnaars van deze keer zijn de bouwers van Wolvenheim, Bibi en Marcel! Marcel heeft met zijn run en duik aan het begin ook het tweede honk weten te behalen. Daarmee laten zij Thomas en Roy op een goeie tweede plaats achter zich. Deze drie teams zullen Nederland en België volgende week in de finale met hun meesterwerken moeten gaan verbluffen! 

En dat betekent dat het LEGO Masters avontuur voor Marco en Ernesto is afgelopen. Toch gaan ze er toch echt wel feestelijk uit met hun laatste bouwwerk dat letterlijk een feest was om naar te kijken. Beide blikken er in ieder geval met veel plezier op terug.

Durf jij al een voorspelling te doen over wie er gaat winnen? Wie worden LEGO Masters 2021? We gaan het volgende week zien.

De finale van LEGO Masters komende zaterdagavond op 7 mei om 20:00 te zien bij RTL 4.