Big Brother: Flinke tegenvaller en voor paal zitten
Bron: Videoland

Big Brother: Flinke tegenvaller en voor paal zitten

Geschreven door Luc van der Velde Laatste update:

Elke zaterdag blikt Luc terug op de voorbije week in het Big Brother-huis.

Week vijf, de ‘judgementweek’, zit erop en deze week zouden de bewoners een spiegel voorgehouden worden. Dit vond ik nogal tegenvallen, want het enige onderdeel van “een spiegel voorhouden”, was de ranking van de bewoners en de ingestuurde Tweets van de kijkers. Verder waren er weer de Hunger-Game, de Jackpot-challenge, de strijd om Little Brother te worden en de terugkeer van Tobias! Ga er even lekker voor zitten en ik praat je bij!

Judgementweek

Nadat bekend werd dat Julio mocht blijven ging het nog tussen Nawel en Eveline. Eveline heeft niet genoeg stemmen gekregen om te blijven en moest het huis verlaten. Later werd het nieuwe thema van deze week bekend gemaakt door Big Brother. Dit werd de ‘Judgement-week’. De bewoners zouden elkaar op waarde moeten gaan schatten en Big Brother zou, samen met de kijkers, hen een spiegel voorhouden deze week. 

Ook was daar ineens het geluid van de brievenbus. Nouchine had het al gauw door en wilde erheen rennen, maar werd bruut opzij geduwd door Dimitri. Je hebt natuurlijk altijd mensen erbij zitten die overal met hun neus vooraan willen staan, maar dit gedrag vond ik persoonlijk nogal kinderachtig.

In de brievenbus lag een brief voor Peter, die die dag namelijk 20 jaar samen was met zijn man Dirk. Als vliegen op een hoop stront kwamen de bewoners op Peter af. Julio had ook door dat ze Peter gewoon even zijn moment moesten gunnen en stelde voor deze brief eerst alleen en afgezonderd te lezen. En terecht, gun iemand even zijn speciale moment.

Emotioneel en gelukkig deelde hij later met bepaalde bewoners de inhoud van zijn brief en vertelde dan ook hoeveel een stuk papier je dan waard kan zijn. Later in de week waren de zoon van Grace en het dochtertje van Hanne jarig op dezelfde dag en dit vierden zij met zelfgemaakte versieringen, een neptaart en om 0.00u begonnen de bewoners te zingen voor allebei. Ook Grace en Hanne kregen een brief geleverd in de brievenbus, Grace van haar zoon en Hanne van haar dochtertje, ook zij waren emotioneel en dankbaar.

Ranking with Big Brother

Een voor een werden de bewoners naar de dagboekkamer geroepen waarvan Salar als eerst. Salar lag al lekker in zijn slaapkledij in bed tot Big Brother riep. Hij sprong vloekend zijn bed uit en kleedde zich snel om om toch netjes te verschijnen in de dagboekkamer, ik had ook niet anders verwacht van onze ijdele Salar! Maar voor Big Brother duurde dit te lang en riep opnieuw: “Salar, kom nu naar de dagboekkamer, GO!”

Daar had Big Brother een lijst neergelegd om de bewoners elkaar te laten ranken op wie het waardevolst was in het huis. Ook de kijker mocht een lijst opstellen en insturen. Nou vond ik het vreemd dat Tobias er niet tussen stond bij mijn lijst van bewoners, maar wat ik begreep op Twitter was dat dat in België weer wel het geval was. Maar goed, onze Toby heeft een hele mooie ranking gekregen van zowel de bewoners als van ons de kijkers.

Naderhand werd deze ranking bekend gemaakt op het tv-scherm in de woonkamer en werd dit vergeleken met de ranking van de kijkers. Elke overeenkomst leverde 250 euro op voor de jackpot. In totaal leverde dit 500 euro op, want er waren er twee die overeen kwamen.

De volgende dag konden de bewoners eventueel hun lijst aanpassen. Sommige lieten de lijst zoals het was, anderen veranderden een paar namen van plaats. Weer mocht de kijker hetzelfde doen en werd dit naderhand opnieuw vergeleken. Salar stond vrij laag, maar leverde als enige 250 euro op voor de jackpot. Elk nadeel heeft zijn voordeel zal ik maar zeggen.

Jackpot-challenge

De Jackpot-challenge werd ditmaal gespeeld in de tuin en de gameroom. Doormiddel van gekleurde balletjes graaien werden er duo’s gevormd, degene met het oranje balletje speelde dit gehele spel alleen. Er stonden bogen van gaas opgesteld in de tuin en aan het uiteinde van de boog lagen allemaal balletjes. Deze moesten met de hand, over de boog gehaald worden om vervolgens aan het andere uiteinde de balletjes in vijf Big Brother oogjes te kunnen stoppen.

Zodra deze oogjes gevuld waren met de balletjes, moest de ander van het duo de balletjes verzamelen en richting Game-room. Daar lagen twee lange buizen naast elkaar van hoog naar laag waar ze de balletjes vanaf konden laten rollen. Onder deze lange buizen stonden vijf bakjes met vloeistof waar ze de balletjes in moesten laten vallen, dit door de buizen uit elkaar te trekken. Pas wanneer iedereen, binnen de tijd, alle balletjes in de bakjes heeft kunnen krijgen wonnen ze maar liefst 6000 euro voor de pot en dit hebben ze dan ook gehaald.

Voor paal zitten

Peter en Salar werden beiden tegelijk naar de Dagboekkamer geroepen. Zij kregen een opdracht mee van Big Brother die zij aan de bewoners moesten uitleggen. Met deze opdracht konden ze 30 minuten extra warm water verdienen die ze de dag erna heel erg nodig zouden hebben.

Ze moesten constant per duo in de tuin aanwezig zijn en een van het duo moest plaatsnemen op een rode paal. Dit werd dan constant weer afgewisseld met een ander duo en er moest snel gewisseld worden, want er moest constant iemand op de paal zitten tot Big Brother het licht uitdeed. Deze opdracht is uiteindelijk geslaagd en de volgende dag hadden ze 30 minuten extra warm water.

De Hunger-Game

De extra minuten warm water was dus nodig voor de Hunger-Game. Er kon weer geld verdiend worden voor de boodschappen. In de tuin had Big Brother een flinke klomp ijs neergezet met daarin het boodschappengeld en een gouden balletje. De bedoeling was dat ze het geld vrij moesten smelten. Degene die het balletje te pakken zou krijgen kreeg van Big Brother: “The power of shopping”, en mocht dus de boodschappen doen.

Als een team gingen de bewoners aan de slag. De ene groep begon met wrijven over het ijs om het te laten smelten en de anderen haalden telkens warm water. Met handdoeken en warm water ging het vrij snel om al het geld los te smelten en het balletje werd gauw bemachtigd door Kristof. Big Brother was onder de indruk. Hij had de bewoners twee uur de tijd gegeven en binnen het eerste uur waren ze al klaar.

Julio werd gevraagd het geld te tellen en in totaal was er een bedrag van 160 euro verdiend waarvan Kristof later boodschappen kon doen. Er stond nog 12 euro open van de vorige keer dus in totaal kon er 172 euro worden uitgegeven, waaronder aan een immuniteitspin. Deze is echter niet gekocht.

Little Brother-challenge

Het was weer tijd om een nieuwe Little Brother aan te wijzen en dit keer mochten de laatste vijf van de rankings-lijst van de kijkers strijden om de titel ‘Little Brother’ en dus voor immuniteit. Zij moesten blind ruiken aan verschillende dozen waar producten in zaten. Zij moesten opschrijven wat zij dachten wat erin zat. Degene die dat het beste deed was Leroy en is dus deze week Little Brother en ook immuun. 

Nieuws van buitenaf met bloedsporen tot gevolg

Tijd voor nieuws van buitenshuis, onze tweets! Little Brother Leroy moest naar de Game-Room waar een wandelpad was neergelegd met Lego blokjes. Aan elke uiteinden van dit pad stond een drukknop, hier moest Leroy binnen 15 seconden op drukken en kreeg dan Tweets te zien die hij het huis in kon sturen. Wel moest hij dit pad afleggen op blote voeten!

Maar al snel kreeg Leroy moeite met het lopen over de Lego en kreeg bloedende voeten. Tot ongenoegen van de meeste kijkers, de meesten vonden het sadistisch van Big Brother. Ik kan hun mening wel begrijpen, maar het feit blijft dat Leroy ook had kunnen weigeren dit te doen, alleen had hij dan geen geld verdiend voor de jackpot. Met dit spel heeft hij namelijk gezorgd voor 2500 euro in de pot!

Leroy koos tijdens dit spel voor de Tweets, waarvan hij dacht dat het goede feedback zou geven aan de desbetreffende bewoner. Want dat Julio bijvoorbeeld een rustige en kalme stem heeft dat weet hij en de andere bewoners zelf ook. Dus wilde hij Tweets laten zien aan de bewoners waar ze iets aan hadden om zogezegd een spiegel voor te houden. Sommige Tweets kwamen als een donderslag binnen bij bepaalde bewoners en anderen vonden de Tweets over zichzelf weer erg leerzaam, grappig of positief.

Tobias is back!

Terwijl de bewoners lekker zitten te keuvelen samen verschijnt Tobias ineens op het scherm in de woonkamer. Hij zit in de Game-Room en mag terug het huis in! Tobias was natuurlijk naar het ziekenhuis gebracht omdat hij een scheurtje in zijn bot heeft. Hij zit nu in het gips en na dagen in quarantaine gezeten te hebben mag hij weer terug, maar niet zomaar! De bewoners moesten eerst een rekensom oplossen, is deze juist dan mogen ze Tobias uit de game room halen, is deze niet juist opgelost, dan moet Tobias in de game room verblijven. 

De som werd uitgerekend en Dimitri roept de laatste seconden het antwoord, maar Big Brother vertelde een ander antwoord en dat Tobias dus door hun toedoen voor altijd in de game room moet blijven. Big Brother vertelde dan ook: “sorry, ook ik houd van een grapje op zijn tijd”. Tobias mocht opgehaald worden uit de Game-room door de bewoners.

Hij vertelde dat hij goed is verzorgd, heel veel films had bekeken, want ja: geen laptop en geen mobiel. Lekker heeft gegeten en ervan heeft genoten, wel gaf hij aan bijna tot niet gesnoept te hebben, want anders moest hij opnieuw afkicken van de suikers zodra hij weer in het huis zou zijn. Welkom terug Tobias!

De genomineerden van deze week zijn…

Dimitri, Nawel en Salar zijn deze week genomineerd. Wie er in het huis mag blijven bepalen wij, de kijkers. De meeste polls die gestart worden nadat het bekend was gemaakt, kloppen heel vaak met de uitslag die we in de liveshow te zien krijgen. Wat ik vooral zie in die polls is dat Nawel en Salar de meeste stemmen krijgen om erin te blijven en Dimitri de minste stemmen heeft. Of het ook daadwerkelijk zo gaat zijn? Dat zien we vanavond tijdens de live show van Big Brother!

De liveshow van Big Brother is vanavond vanaf 20:00 uur te zien op RTL5 en Play4. Niks missen van Big Brother 2022? Word lid van onze Facebook-groep!