Big Brother: Een lagere jackpot en een Fake Brother
Bron: RTL / Wesley de Wit

Big Brother: Een lagere jackpot en een Fake Brother

Geschreven door Luc van der Velde Laatste update:

Elke zaterdag blikt Luc terug op de voorbije week in het Big Brother-huis.

Week 4 zit erop en wat voor een verwarrende week was dit?! Het was dan ook Confusion Week met flink wat verwarringen voor de bewoners. Zo waren er ineens speltickets die ze konden kopen, een Fake Brother, meerdere Power of Nominations (PoN) werden uitgedeeld en nog veel meer. Ik praat je graag bij, dit was week 4:

Een feestje van korte duur

Vorige week zaterdag moest Ilse het huis verlaten, helaas kon zij niet meer van zichzelf laten zien in de spellen en in het huis. Door de Battle Week had Ilse geen Coins meer in haar bezit en was er dan ook geen erfenis te verdelen. Wel kregen de huidige bewoners een videoboodschap van Ilse te zien later die week.

Later die avond werden de bewoners naar de Woonkamer geroepen om vervolgens naar de Game  Area buiten te komen. Daar werden ze getrakteerd op een feest met muziek en alcohol, maar lang zou dat feestje niet duren. Abrupt stopte de muziek en Big Brother vertelde de bewoners dat het deze week Confusion Week was. Niets zou deze week lopen zoals de bewoners het gewend waren!

Plots klonk het nominatie alarm en alles kleurde rood. De bewoners moesten, enigszins wat aangeschoten van de alcohol, een voor een naar de Dagboekkamer om een bewoner te nomineren. Degene met de meeste stemmen zal het huis moeten verlaten. De volgende ochtend, toen de zandloper uitgelopen was, werden de bewoners naar de Woonkamer geroepen en werd de bewoner met de meeste stemmen getoond op het scherm. 

Dit was Jason, zijn koffer stond klaar en moest zo snel mogelijk alles inpakken en het huis verlaten, maar niet voordat hij iedereen de kans had gegeven om uit te leggen wat de reden was om hem te nomineren. Hierna verliet Jason het huis via de grote poort in de tuin.

Fake Brother

Zoals gezegd is het Confusion Week en werd Jason, zonder dat de andere bewoners dit wisten, niet naar huis gestuurd maar naar de Controle Room. Hier zal hij gaan samen werken met Big Brother als zijn Fake Brother. In de Controle Room stonden een aantal schermen waarop Jason mee kon kijken en luisteren wat er in het huis gebeurde en besproken werd. Een voordeel voor Jason, want hij weet nu wie welk spel speelt en wie er het meest te vertrouwen oogt.

Big Brother vertelde Jason dat hij voor nu automatisch genomineerd was en drie Secret Mission mocht uitdelen aan drie bewoners naar keuze. Als er twee van deze Missions zouden slagen zou hij zijn nominatie kwijt raken en vrijgesteld het huis terug in mogen.

Speltickets in The Wall

De bewoners ontdekten dat er twee speltickets in The Wall lagen voor 3 Coins per stuk. Michelangelo wilde gelijk zijn Coins pakken om een ticket te kopen. Een aantal bewoners vonden dit niet kunnen en wilden eerst overleggen wie de tickets zouden mogen kopen. Michelangelo was het hier niet mee eens, maar er ontstond toch een groepsoverleg. Ik begrijp aan de ene kant de bewoners dat ze willen overleggen om iedereen een kans te geven, maar Michelangelo begrijp ik ook. Je speelt dit seizoen het spel alleen! Vele bewoners willen dit nog niet echt begrijpen.

Na het overleg kochten Ias en Michelangelo de twee tickets. Nadat deze gekocht waren lagen er al snel opnieuw twee speltickets in The Wall, maar dit keer voor maar 2 Coins per stuk. Deze werden gekocht door Danny en Charlotte. Opnieuw lagen er weer twee speltickets en deze kostten maar 1 Coin per stuk, Ali en Lindsey twijfelden geen moment en kochten de laatste speltickets.

Deze speltickets waren voor een opdracht in de buiten Game Area. Daar had iedere bewoner die een spelticket gekocht had een eigen grote plaat met stukken leidingen eraan met onderaan een opvangbak voor het water in op te vangen. De bedoeling was om zo snel mogelijk de leidingen in elkaar te klikken, op zo’n manier dat het water vanaf boven door de leiding in de opvangbak terecht zou komen. Deze opvangbak had 5 lagen die genummerd waren. Elke laag stond voor Coins. De bewoner die als eerst tot laag 5 water had opgevangen kreeg dus 5 Coins en nog eens 5 Coins extra als winnaar, dus 10 Coins in totaal.

Het was een gelijkspel tussen Lindsey en Charlotte en kregen ieder 10 Coins. Ias kreeg 2 Coins, Michelangelo 1 Coin en Ali helaas geen Coins. Lindsey en Charlotte werden na het spel naar de Dagboekkamer geroepen alwaar Big Brother maar 1 PON pin te verdelen had in ruil voor de gewonnen 10 Coins. Allebei de meiden wilden de PON graag hebben en hebben het eerlijk beslist door Steen, Papier, Schaar te spelen. Charlotte kreeg de Power of Nomination!

De eerste Secret Mission van Fake Brother

Jason mocht de eerste Secret Mission uitdelen en koos hiervoor Danny uit. Jason had voor iedere bewoner een envelop met 1 Coin gereed gemaakt. De enveloppen zouden in etappes van vier afgeleverd worden in de brievenbus van het huis. Danny moest ongezien deze enveloppen eruit halen en zo verstoppen dat de bewoners het zouden vinden. Hij kreeg hiervoor vijf uur de tijd. Als alle bewoners de brief met de coin hadden gevonden, moesten ze deze in hun eigen Coin houder stoppen en daarmee was de Secret Mission geslaagd.

Meters wol en de tweede Secret Mission

’s Ochtends bij het wakker worden werden de bewoners gelijk al weer in verwarring gebracht. Door heel het huis en ook de tuin waren spinnenwebben van wol te vinden. In de Game Room stonden twee grote klossen tegenover elkaar met een ruimte ertussen van 7 meter. De opdracht was heel simpel: alle wol verzamelen uit het huis en de tuin, om de klossen heen spannen en zo uitrekenen hoeveel meter wol het in totaal was. De bewoners mochten er 70 meter naast zitten. Als dit zal lukken wonnen de bewoners een luxe boodschappenpakket.

Jason had de avond ervoor zijn tweede Secret Mission uitgedeeld aan Charlotte. Dit had alles te maken met de wol-opdracht van deze ochtend. In de buiten Game Area lagen die avond drie wollen spullen die Charlotte moest verwerken tot drie bollen wol. Als ze hiermee klaar was moest ze de drie bollen wol in het spiegel-luik bij The Wall leggen. Het aantal meter wol van die drie spullen moesten ze bij de aantal meters wol van de opdracht tellen en dat zou dan het juiste antwoord moeten zijn.

Helaas ging het al verkeerd met de wollen spullen uit elkaar te halen en moesten de bewoners na 2,5 uur het antwoord gokken, wat op zich een hele mooi gok was vond ik. Ze gaven als antwoord namelijk 36.680 meter wol door aan Big Brother en het juiste antwoord was: 39.720 meter. Hiermee was de Secret Mission van Jason mislukt. Helaas hadden de bewoners ook geen luxe boodschappenpakket gewonnen.

Veel verleidingen

Opnieuw lagen er speltickets in The Wall, dit keer per twee stuks. Dit zou al gauw duidelijk worden dat het om duo’s zal gaan. Bart en Jacqueline kozen voor een paar tickets, Chayron en Ias werden een duo en Jolien en Chiara. Jason mocht telkens kiezen welk duo er als eerst een spel mocht gaan spelen in de Game Room. 

Hier stonden verschillende sokkels met verleidingen, zoals geldbedragen, vrijstellingen, iemand of elkaar nomineren etc. Bij elke sokkel was een drukknop aanwezig, drukte een bewoner als eerste op de knop dan had de bewoner datgene wat op zijn of haar bordje stond en de andere bewoner niets. Als ze de verleiding kunnen weerstaan, kunnen ze ook tot het vraagteken in het midden komen, dit was dan iets voor allebei de bewoners van het duo. Of het vraagteken een positief of negatief iets zou bevatten was dus de vraag. Jason wist wel wat er onder het vraagteken verstopt zat, omdat hij dit zelf mocht bepalen.

Jacqueline en Bart mochten als eerst het spel gaan spelen en waren er al gauw uit om voor het vraagteken te gaan. Ze moesten tegenover elkaar gaan staan en constant van sokkel naar sokkel schuiven, wel was het zo dat als Bart naar rechts ging, Jacqueline naar links moest. Op deze manier konden ze tot het midden geraken. Onder hun vraagteken-bord vonden zij een geldprijs van 5000 euro per persoon.

Chiara en Jolien mochten als tweede duo de Game Room betreden. Jason had verwacht dat een van de twee dames zou zwichten voor een vrijstelling of geldbedrag. Tot grote verbazing gingen alle twee de dames ook voor het vraagteken. Hier had Jason de Power of Nomination onder verstopt en daarmee was Charlotte niet meer de enige met de PON op zak.

Chayron en Ias gingen als laatste duo. Ook hier had Jason niet verwacht dat ze tot het einde zouden gaan, maar weer vergistte Jason zich en toen de heren het bord met het vraagteken optilden, waren ze allebei 10.000 euro rijker per persoon.Hiermee is er dus 30.000 euro van de jackpot af. 

Nadat het spel gespeeld was door de drie duo’s werden alle bewoners naar de Woonkamer geroepen en vertelde Big Brother dat er nog afgerekend moest worden. De Jackpot van 100.000 euro begon ineens te minderen naar 70.000 euro tot grote schok van de overige bewoners die nog van niets wisten. Na deze schok mochten de drie duo’s vertellen wat ze gespeeld en gewonnen hadden.

Jason is terug!

Voor de derde en laatste Secret Mission van Jason wilde hij Michelangelo de kans geven om deze te laten slagen. Michelangelo moest iedere bewoner één keer in een gesprek de naam van Jason uit laten spreken. Zodra Jason twee keer genoemd werd in dat gesprek, was de missie gefaald. Michelangelo mocht zelf de naam Jason niet uitspreken. 

Toch knap hoe Michelangelo het geprobeerd heeft, maar Chiara had al snel door dat het een opdracht was die Michelangelo uit moest voeren en speelde dat spelletje niet mee. Bij Chayron ging het verkeerd, die sprak al gauw de naam Jason voor de tweede keer uit en daarmee is de Secret Mission mislukt en blijft Jason genomineerd.

Kort daarna begon de lichten rondom de poort knipperen en betrad Jason voor de derde keer het huis! Driemaal is scheepsrecht zullen we maar zeggen. Hij vertelde waar hij had gezeten en ook heel veel beelden en gesprekken had gezien en gehoord, waardoor vele bewoners toch wel geschrokken waren en zich in alle bochten gingen wringen om zich eruit te praten. Jason wilde niet teveel prijs geven over wat hij gezien en gehoord had om het op deze manier in zijn voordeel te houden.

Secret Room

In de Controle Room mocht Jason een bewoner aanwijzen die de Secret Room mocht gaan betreden. Hij koos Ali uit en ’s avonds werd Ali naar de Secret Room geroepen. Hij koos het symbool van de handspiegel. De volgende dag konden we om 14.00u live meekijken met Ali’s challenge. In de Secret Room is een laserstraal aanwezig die geblokkeerd word door blokken, met name een rode blok. Ali moet alle blokken verplaatsen, om het rode blokje wat ertussen zit, uit de puzzel te kunnen schuiven zodat de laserstraal erdoorheen kan stralen. Als dit lukte moest Ali zorgen dat de laserstraal richting de sensor van een lamp gestraald werd. Wanneer de lamp van kleur veranderde was de puzzel gelukt.

Het lukt Ali echter niet uit zichzelf de rode blok eruit te krijgen en schakelt de hulp van een kijker in door op de knop te drukken. Deze kijker liet zien hoe hij het rode blok eruit kon schuiven en dit lukte Ali. Hij pakte uit de voorwerpen kast de handspiegel om zo de laserstraal richting de sensor van de lamp te stralen, dit lukte hem en de opdracht was geslaagd! Ali verdiende hiermee een punt voor het klassement van de Secret Room en 6 Coins.

De genomineerden zijn…

Charlotte, Chiara en Jolien bezitten alle drie de PON en moesten dus deze week nomineren. Omdat Jason al genomineerd is moesten de drie dames maar twee namen doorgeven. Charlotte twijfelde tussen Michelangelo en Bart. Na lang twijfelen en overleg tussen de drie dames, mocht Jolien uit die twee namen een keuze maken van Charlotte. Toen mochten Jolien en Chiara een naam noemen van Charlotte. Chayron en Danny werden genoemd, maar Charlotte wilde Chayron echt niet nomineren en zo kwamen ze tot de beslissing om Danny voor de derde week op rij weer te nomineren. Wie gaat er blijven en wie gaat er naar huis? Wie weet niemand, het is nog steeds Confusion Week!

De liveshow van Big Brother is vanavond vanaf 20:00 uur te zien op RTL5 en op Play4. Niks missen van Big Brother 2022? Word lid van onze Facebook-groep!