Andy vs Wesley: Motoriek van een veerboot
Bron: Talpa / William Rutten

Andy vs Wesley: Motoriek van een veerboot

Geschreven door Vincent Popken

Het nieuwe voetbalseizoen voor de amateurs gaat bijna weer beginnen. Voor Wesley Sneijder en Andy van der Meyde de taak om de twee slechtste amateurteams van Nederland te trainen. Zelf kwam ik ook nooit verder dan het twaalfde elftal van FC Knudde dus voor mij is het een feest van herkenning.

We beginnen bij Andy thuis, die lekker met zijn beentjes omhoog zit terwijl Melisa aan het stofzuigen is. Andy is zich aan het ‘voorbereiden’, want Wesley komt. Hij is het alleen vergeten om aan Melisa te vertellen. Dat laat al zien hoe serieus Andy dit trainersavontuur neemt. En dat geeft ook gelijk het niveau aan van dit programma.

Slechtste keuze

Na vele aanmeldingen kiezen Wesley en Andy uiteindelijk twee teams die volgens hun de slechte van ons land zijn. Niet op de grote flatscreen tv in Andy zijn woonkamer, want die krijgt hij niet aan de praat, maar gewoon op het kleine schermpje van de laptop. Na het wegklikken van de p*rno en een ‘uitgebreide’ analyse kiezen ze de aller- aller- aller slechtste twee teams uit.

Ze vertrekken dan meteen naar Saasveld om te gaan kijken bij Saasveldia. Al gauw komen ze erachter dat je hier eigenlijk niks meer kan verbeteren. Zo slecht zijn ze. Om toch positief te blijven zien de twee oud-profs één redelijke speler, die al gauw een peuk opsteekt tijdens het voetballen. Dat gebeurde zelfs bij mij in het team niet. Het absolute dieptepunt van Saasveldia: de spits heeft al 9 jaar geen doelpunt gemaakt.

Dan door naar het andere aller slechtste team. VV Riel met op doel de keeper met de bijnaam: De Grabbelton of Nooit meer de Nul. Dat belooft wat. Andy en Wesley bekijken een wedstrijd en concluderen dat dit team de motoriek heeft van een veerboot. Enige positieve aan dit elftal zijn de vrouwen langs de zijlijn. Dat maakt dit team toch beter dan het vorige.

Onterechte gele kaart

Na het bezoek van de oud-profs aan de teams moeten ze beslissen wie welk team krijgt. Beide willen ze het team uit Riel, maar er moet om gestreden worden. Oud-scheidsrechter Roelof Luinge is weer eens uit de kast gehaald om de strijd in goede banen te leiden.

Na het tweede onderdeel voelt Wesley zich benadeelt door de scheids en begint hij te zeuren. Daarop ontvangt hij een gele kaart. Wat mij betreft had hij hier meteen een rode kaart mogen ontvangen, of nog erger: Saasveldia. Maar zelfs de VAR kwam bij deze beslissing niet in actie.

Toch weet Wesley het duel tegen Andy zijn kant op te draaien en krijgt het VV Riel en moet Andy naar Saasveld. Ineens was daar ook nog een straf voor Andy. Het was voor de productie nog niet erg genoeg. Hij moet samen met het hele team het verschrikkelijk gore surströmming eten. Ik ben benieuwd of we volgende week een nog slechter niveau krijgen te zien.

Andy vs. Wesley: Scoren in de Kelderklasse is elke maandag om 21:30 uur te zien op Veronica.