Een Jaar Van Nona’s Leven: Ruzie om eten en toiletpapier
Bron: Talpa / William Rutten

Een Jaar Van Nona’s Leven: Ruzie om eten en toiletpapier

Geschreven door Nona Tolol Laatste update:

Elke zaterdag blikt Nona terug op de voorbije week in Een Jaar Van Je Leven.

Na alle opwinding en het enthousiasme komt er een crisis aan het licht. Er is schaarste. Aan eten en aan toiletpapier. Esther valt al bijna flauw van het gebrek aan eten en moet ondersteund worden naar de slaapkamer terwijl ze op bed gaat liggen. Ook Quincy balanceert op het randje van de dood en ligt aan de geeuwhonger. Wankelend beweegt hij zich door de loods.

Gelukkig wordt er een dartspel gespeeld om geld voor boodschappen bij elkaar te sprokkelen. In totaal €340,00 wordt er bij elkaar gedart..tja, maar voor hoe lang..

Sommige deelnemers zit het duidelijk nog steeds hoog dat onder andere Gerry en Zoë de groep ieder €10.000,- heeft gekost. En bij het darten bakken beiden er óók al niet veel van! (allebei een misser dus €50,- eraf).

May i have your votes please

Rollende ogen en gefrustreerde blikken worden onderling uitgewisseld tussen de overige deelnemers. Vijf mensen (drie vrouwen en twee mannen) stellen zich kandidaat voor manager van de maand. De vrouwen hebben het vooral over rust, terug naar de basis, gevoel, bla bla bla.

De mannen, Johan en Martin, hebben het juist over processen, structuur, budget..maar wel samen met de groep. Dat doet het altijd goed dus aan Martin de eer. Hij is gekozen tot manager. Hij neemt het applaus in ontvangst als een staatshoofd van een kleine republiek in crisis. Welkom, Chef Pleepapier.

Dinsdag

De managersfunctie valt Martin toch zwaarder dan gedacht. Hij wil èn een gestructureerde manager èn een peoplesmanagers zijn. Over bijna alles wordt gestemd wat niet echt besluitvaardig en doortastend overkomt. Dat stuit op gemompel en geklaag van vooral Bert die dit te pas en te onpas uit. Niet tegen Martin zélf natuurlijk maar tegen iedereen die in de buurt is.

Martin wil €200,- uitgeven voor 38 mensen waar twee weken mee gedaan moet worden. Knap!

Love is in the air

De kandidaten leren elkaar onderling beter kennen en dat levert vooral voorzichtige interesse op het amoureuze vlak op. Sasha en Bern liggen dicht tegen elkaar in de stoel op de bank of waar dan ook. Zo schattig hoe ze elkaar vertellen zoveel in elkaar te herkennen.

Bert wordt emotioneel wanneer hij tot de ontdekking komt dat hij naar Babette toe meer openheid heeft getoond dan aan zijn vrouw tijdens 38 jaar huwelijk (ben benieuwd of het huwelijk de 39 jaar nog haalt na deze ontboezeming op televisie).

Campinglife

De toiletpapier crisis lijkt tijdelijk bezworen. Ieder krijgt een eigen rol. Daar is wel een stemming aan vooraf gegaan natuurlijk. Loop je met je rol door de loods als je moet poepen. Iedereen weet metéén wat je gaat doen.

Nadir en Martin zeggen elkaars leiderskwaliteiten te herkennen en sluiten stilzwijgend een soort verbondje. Matties voor zolang het duurt.

Woensdag

Zou Martin spijt hebben van zijn managersfunctie..? Wat een gezeik allemaal, joh. Het eten is gearriveerd en het liefst zou iedereen aanvallen als een roedel wolven. Ja, doei! Niet bij Martin.

Samen met een paar vrijwilligers smeert hij de boterhammen voor het ontbijt en ook het avond eten wordt opgeschept. De bewoners worden nog net niet gevoerd. Martin zorgt wel dat hij niks tekort komt, trouwens.

Knorr Wereldgerechten

Dat het eten in afgemeten porties wordt opgediend, begrijp ik. Maar het ziet er zo..zo..onappetijtelijk uit. Zo niet aantrekkelijk. Kruiden, saus of jus doet wonderen. Vraag maar bij Knorr Wereldgerechten! Zelfs bij Expeditie Robinson ziet het eten er gevarieerder en smakelijker uit.

Maarr..voordeel is wel dat de deelneemster die 40 kilo wil afvallen, haar doel zal hebben bereikt nog voor de helft van het programma.

Code rood

Nu heeft Martin weer te horen gekregen dat Quincy de code van zijn kantoor weet en dus bij de voorraad eten kan dat geportioneerd per dag ligt uitgestald. Quincy bekent dat hij de code weet maar ontkent dat hij deze heeft doorgegeven. Ja, dan moet je maar niet zo interessant en uitgebreid de code staan in te toetsen, wordt Martin verweten.

Bert zit natuurlijk weer met zijn onvermijdelijke beker ouwehoer-thee in zijn hand te klagen en zeuren dat Martin het niet goed doet als manager Bert is écht zo iemand die zelf nergens het voortouw in neemt maar hoopt dat alles fout gaat zodat hij daar lekker over kan gaan zeiken.

De eerste uitingen van weerstand tegen Bert worden al hoorbaar.. Quincy heeft een aanvaring met Johan over de manier waarop deze laatste reageert wanneer Quincy met een voorstel voor een spel komt. 'Niet direct judgen' aldus Quincy. Euhm..oordelen, bedoelt ie. Maar ja, Tik Tok influenza Insta-taal, he.

Ook volgt er gemor over Gerry (ja, die van die € -10.0025,- ) wanneer die klaagt over de hoeveelheid eten op dr bord. Gerry op haar beurt probeert zich bij een aantal mensen in te slijmen want zij weet dat ze nog steeds kans maakt om genomineerd te worden. Ze richt haar pijlen op Bert. 'Jij zou een véél betere manager zijn' slijm ze tegen meneer Zeur die daar zichtbaar van onder de indruk raakt. Oooh..mannen..

Donderdag

Weer geklaag over het ontbijt. Mensen die geen havermout lusten, hebben dan maar slechts één sneetje brood. Dat moet anders. Martin deelt de groep mede dat er vitaminepillen besteld zullen worden. Tja..want uit de dagelijkse voedselinname krijgen ze de benodigde vitamines niet.

Johan..Strijder

Dat stuit op weerstand van Johan die buiten gaat zitten. Op de voet gevolgd door Babette die als psychologe in spé direct haar 'en wat doet dit met je?' vragen op hem afvuurt. Ook worden er nog wat persoonlijke verhalen van enkele deelnemers gedeeld dat gepaard gaat met de nodige emoties.

Johan vindt het natuurlijk allemaal weer zwak en strijdersonwaardig. Nee; hij heeft niemand nodig. Nooit je zwaktes tonen. Strijder ben je ook, hè. Neem wat vitamientjes, trouwens. Je ziet eruit alsof je het nodig hebt.

Pindakaas-gate

Wesley zit er zo'n beetje doorheen, al die negativiteit, en denkt erover om naar huis te gaan. Bert hoort via een medebewoner dat Quincy een broodje pindakaas aan het eten is. NEEEE..!!

Koren op de molen van Bert die niet weet hoe snel hij naar een groep bewoners moet toewaggelen om dit met de nodige dramatiek mede te delen. Wanneer zij zeggen dat hij dat tegen Quincy zelf moet zeggen, doet hij dat natuurlijk niet. Waarschijnlijk is dit ook de manier waarop zijn huwelijk in elkaar zit.

Vrijdag

Quincy, in zijn panterprint ochtendjas, wordt smorgens bij het ontbijt erop aangesproken wanneer hij een lepeltje pindakaas extra neemt. En passant wordt hem ook nog voor de voeten geworpen dat hij de vorige avond stiekem een boterham heeft genomen. Ja, euh..Calvé pindakaas! Wie is er niet groot mee geworden.

Bert kan het niet laten om Quincys diefstal ('ja, want hij STEELT van ons allemaal!' *drama-stem*) wederom opnieuw ter sprake te brengen. En passant stelt hij eveneens de milieumaatregelen van Janet, nou ja; het verzoek om zuinig met water om te gaan, aan de kaak.

Martin spreekt de groep semi opgewekt toe dat alleen de mensen die koken, beslissen over het eten en ook over het uitdelen en verdelen ervan. Dat je t effe weet, Quinc.. Eliminatie

Kapster Kim wil net beginnen met het knippen van Marciano zijn haar, wanneer er wordt aangekondigd dat er een eliminatiespel gaat plaatsvinden. Oeh..dat ging maar net goed. Marciano is net gered van een coupe vergiet.

De bewoner op wie het meeste wordt gestemd, gaat het spel spelen. Wint hij of zij dit, dan mag hij/zij een bewoner naar huis sturen. In t kort komt het erop neer dat de genomineerde bewoner van willekeurig gekozen medebewoners de naam, leeftijd en woonplaats moet opnoemen. Hij of zij moet minimaal 24 juiste antwoorden hebben.

To stress or not to stress..

De stress slaat toe. Bert loopt alweer te blèren dat hij het spel niet eens gaat spelen wanneer hij genomineerd is. Want geheugen als een vergiet. Zegt ie. Johan knikt slechts en is t met hem eens Ja, die weet óók wel dat hij bij bepaalde mensen niet goed ligt.

En bij sommigen lijkt het allemaal compleet aan hun voorbij te gaan. Ach..l'amour. Sasha en Bern lijken elkaar hoe langer hoe leuker te vinden. Maar verwacht geen rare bewegende dekbedden of krakende bedden want geen gezoen en geen sex. Aldus Sasha. Geen toiletpapier, weinig eten, geen sex..een mens zou voor minder eruit stappen..

Big girls don't cry

Terug naar t spel. Het is niet écht een verrassing dat Quincy de 'gelukkige' is met 23 stemmen. Zoe en Johan eindigen respectievelijk op de tweede en derde plaats. Zoë barst in huilen uit en loopt snikkend door de loods. Ze kan maar niet begrijpen dat zij meer stemmen heeft gekregen dan Johan.

Mwah..ik kan wel euh..ongeveer 10.000 redenen opnoemen, hoor. Nou, nu ophouden met janken, anders loopt je eyeliner uit. Ik heb tóch al een hekel aan pandaberen.

And the winner is..

Neem een voorbeeld aan Quincy. Die loopt niet te huilen dat hij genomineerd is en gaat direct aan de slag met deze variant van omroep Max geheugentrainer. Hij wint de proef glansrijk. Ik zie sommige bewoners al schichtig kijken en zich indekken. Want ja, ze staan nu op een dodenlijst..nou ja, op Quincey's lijst, dat is ongeveer hetzelfde.

Tot volgende week!

Hopelijk krijgen we dan antwoorden op de volgende vragen;

  • Wordt er bewaking ingezet bij de keuken?
  • Gaan er doden vallen wanneer er illegaal pindakaas wordt gesmeerd?
  • Zal Bert nog welkom zijn thuis na 38 jaar huwelijk?
  • Zal Johan uiteindelijk vitaminepillen gaan slikken?
  • Tot hoever zijn mensen bereid te gaan voor een rol toiletpapier?
  • Oh ja..en de hamvraag; heeft Quincy die panterprint badjas ook in tijgerprint?

Niks missen en meepraten over Een Jaar Van Je Leven? Word lid van onze Facebook-groep!