Holland’s Got Talent: Cursusje Nederlands voor Dan?!
Bron: RTL / William Rutten

Holland’s Got Talent: Cursusje Nederlands voor Dan?!

Geschreven door Sebastiaan Boers

Het is vrijdagavond en dus weer tijd voor Holland’s Got Talent. Een avond vol talent. Talent is er nog volop in Nederland. Dat zag je wel aan de hoeveelheid aan acts die weer voorbijkwamen. Maar toch stond er één ding deze vijfde aflevering centraal: Dan! Het jurylid uit Amerika is weer terug achter de bekende jurydeks. Maar Nederlands praten zit er nog steeds niet in. Hoe kan dat toch? Het roept vragen op.

'Lekker Nederlands'

Er is zelfs een kandidate die het aan de stok krijgt met Dan. Een beetje een vreemde vrouw vertelde dat ze meerdere jaren in Amerika heeft gewoond. Maar zodra Dan een vraag stelt, in het Engels, kan deze vrouw hem niet volgen. Ze geeft hem zelf de schuld dat hij geen Nederlands kan. De echte reden is wel een raadsel. Je zou toch denken dat Dan nu een aardig woordje Nederlands kan. ‘Succes’ kwam uit zijn mond. Dat is toch een klein begin.

Al sprak hij een paar weken geleden ook al Nederlands. Is onze taal dan zo lastig? Mijn vriend bijvoorbeeld leerde in twee jaar heel goed Nederlands. Misschien is Dan onzeker? Of wil hij de taal niet leren? Het maakt hem wel weer uniek. Maar ergens is het ook wel vreemd dat hij niet meer Nederlands spreekt. Dat zou toch wel leuke televisie opleveren? Want ik heb zo het idee dat Edson en Marc-Marie niet zo sterk zijn in Engels.

Over Marc-Marie gesproken. Hij zou zomaar een interviewer kunnen worden. Er kwamen vanavond een hoop vragen uit hem. De kandidaten waren nog net niet sprakeloos. Vooral Chantal kwam soms niet meer bij om zijn manier van vragen. Hij heeft al snel de lachers op zijn hand. Ik moet ook toegeven dat ik er ook wel van geniet. Marc-Marie is toch wel een aanwinst voor Holland’s Got Talent.

'Waar is Elvis?'

Snel door naar de kandidaten. Want ik wil het niet alleen over de juryleden hebben. Zo was daar ene Marco of Marko. Ik weet het even niet meer zo goed. Hij was een fan van Elvis en ging een liedje zingen. Maar van een hele andere artiest. Dat was best opvallend, aangezien hij zo aandrong op Elvis. Hij kende zelfs Jamaï nog van het programma over Elvis. Daar wilde Jamaï liever niet meer aan herinnerd worden. Buddy werd aangezien als de zoon van Babette van Veen. Ook een lachwekkend moment wel.

Het optreden liep niet helemaal zoals gehoopt. Hij kreeg al snel vier kruizen en kon naar huis. Maar hij wilde niet van het podium af. Hij bleef maar praten en kletsen. Dat leverde toch al snel een lichte vorm van irritatie op. Dat moet je toch niet willen. Ga gewoon lekker naar huis en drink een kopje thee ofzo.

Dansen met een vlag. Dat klinkt heel indrukwekkend, zou je denken. Nou die vlag ging mooi niet op. Het werd een beetje gewapperd, maar dat verliep niet helemaal zoals gedacht. Het ging op een paar momenten een beetje mis, waardoor er al snel een paar rode kruizen volgden. De vlag werd niet meer gehesen. Jammer maar helaas, een volgende keer meer geluk?

Spelen op twee piano’s tegelijkertijd. Dat terwijl je niet veel kunt zien. Robbert deed dat maar mooi even. Een leuke medley van verschillende nummers. Dat klonk niet slecht. Alleen waarom zou je dat willen? Op twee tegelijk? Waarom niet gewoon op één? Dat zou volgens mij ook al heel goed zijn. Toch wist hij de juryleden volledig in te pakken en zich te plaatsen voor de volgende ronde.

'Let the music play'

Houd je van een dj? Zino, niet te verwarren met Pino, wilde het proberen. Hij was een beetje een opscheppertje. Zo speelde hij al eens in New York. Maar als Dan wilde weten waar precies, wist Zino het niet meer. Hij speelde de hele zaal plat. Maar ik werd niet overtuigd. Wat heeft een dj te zoeken op dit podium? Ik weet het niet. Hij heeft zich dan ook niet geplaatst voor de volgende ronde. Iets wat het publiek niet zo fijn vond. Wie weet kunnen zij een kaartje kopen voor een optreden van Zino.

Een clown in Holland’s Got Talent. Dat kan werken of het kan niet werken. Helaas werd het niet zo goed. De juryleden waren verdeeld. Aan de ene kant vonden ze de dertienjarige Sam goed. Maar aan de andere kant was het wellicht het verkeerde programma. Echt bijzonder kon ik het niet noemen. Maar dat heeft misschien te maken dat ik clowns niet zo leuk vind om naar te kijken. Maar dat is persoonlijk hoor. Niets tegen Sam, want hij kan het zeker gaan maken.

Al met al weer een leuke aflevering. Ik kijk nu al uit naar volgende week. Wat er dan allemaal weer te zien valt. Wie weet praat Dan dan wel meer Nederlands. Dat zou toch heel erg leuk zijn? Gewoon doen Dan, je zult zien dat het je nog lukt ook. Dan is dat je talent! Gewoon doen. Je kunt het Dan!

Holland’s Got Talent is iedere vrijdagavond om 20.00 uur te zien bij RTL 4.