Holland’s Got Talent: Seizoen twaalf zit er helaas alweer op
Bron: RTL / William Rutten

Holland’s Got Talent: Seizoen twaalf zit er helaas alweer op

Geschreven door Sebastiaan Boers

Het is nu zondagavond en geen vrijdagavond. Maar toch is het tijd voor Holland’s Got Talent. De finale wilde ik niet missen. Omdat ik het weekend zelf niet thuis was, keek ik zondagavond de finale terug. Heel fijn ook om het zonder reclame onderbrekingen te bekijken. Volgens mij was het de snelste finale ooit.

Niet live

Het eerste wat vrij opvallend was, was de finale zelf. Het was niet live maar opgenomen. Normaal is de finale altijd live. Ook als kijker thuis kon je niet op je favoriet stemmen. Dat kon alleen als je tijdens de opnames in het publiek zat. Nu heb ik waarschijnlijk ook een nadeel. Volgens mij kan ik vanuit Duitsland ook moeilijk mijn stem uitbrengen op mijn favoriete act.

Toch was de opgenomen finale ook heel fijn. Tien acts die strijden om de overwinning van seizoen twaalf. De twaalf finalisten waren allemaal vrij uniek te noemen. Bij mij thuis waren wij het snel eens over wie de top drie moesten halen. Twee van de drie hadden wij nog goed ook. Alleen de derde plek, daar verschilden onze meningen.

Top drie

Wie stond er dan in de top drie? Als het aan mij persoonlijk lag dan in ieder geval Eline. De violiste deed het weer bijzonder goed. Wat een talent is dat! Haar finale act was echt heel mooi om naar te kijken. Een overwinning had er wat mij betreft zeker ingezeten. Daarnaast natuurlijk ook dansgroep CDK jr. Wat kun je daar nog over kwijt? Zo goed dansen, ja dan verdien je ook gewoon een finaleplek.

Maar dan de derde plek. Ik had die aan zanger Bart gegeven. Wat een fijne zanger is dat. Zo relax hoe hij staat te zingen. De jury vond dat hij zo naar Amerika kon. Laat hem lekker in Nederland of Europa blijven. Gewoon een fijne zanger met een fijn stem geluid. Mijn vriend ging voor de SuperSkaters. Zij hadden een hele gevaarlijke act neergezet. Rolschaatsen was nog nooit zo spannend als ik dit huidige seizoen. Mijn vriend kreeg gelijk, de SuperSkaters wisten in de top drie te eindigen.

Overige acts

Dan de overige finalisten in het kort. Want wat moet je daar nog over zeggen. Clio vond ik weer niet heel erg goed. Het talent wat ze heeft is fantastisch. Maar ik vind het niet leuk om naar te kijken. Ik zou daar niet heen willen gaan om daar een hele avond naar te kijken. Emmelie vond ik zingen zonder gevoel. Een stem heeft ze, maar echt raken doet ze nog niet zo. Dus ik was wel een beetje verbaasd dat ze in deze finale stond.

Noah bouwde een feestje op het podium. Heel erg leuk gedaan hoor, maar ik ben geen fan van rap. Hij wist mij niet echt te raken. Gelukkig voor hem vonden wel veel mensen zijn act goed. Maar wat Dan ook zei, hij dacht niet dat Noah zou gaan winnen. Dan nog even danser Ton. Die vond ik toch een soort van tegenvallen. Zijn act was niet echt overtuigend dit keer. Het was niet slecht, maar ook echt goed vond ik het ook niet.

Sneltreinvaart

 Deze finale was net als het seizoen zelf een sneltrein. Werkelijk zo’n snelle finale heb ik nog nooit gezien. Leest of kijkt de Duitse televisie ook mee? Ik noem een Duitse versie van The Masked Singer. Daar duurt een gemiddelde aflevering ruim drie(!) uur. Holland’s Got Talent had de vaart er lekker in. Met alle tussen stations gepasseerd was de uitslag al in een sneltreinvaart bekend gemaakt. Zonder al te veel vertraging volgende het spreekwoordelijke fluitsignaal.

Als twee omroepers kregen Jamaï en Buddy een gouden enveloppe. Even leek het erop alsof iemand een prijs had gewonnen bij Miljoenenjacht. In zekere zin was dat ook wel zo. De winnaar stond immers op het kaartje in de enveloppe. Welke act wint seizoen twaalf van Holland’s Got Talent. Ik hoopte op Eline. Maar dansgroep CDK jr ging er met de winst vandoor.

Zij hebben de talentenjacht gewonnen en maar liefst €50.000,-. Een mooie overwinning van een mooi seizoen. Zij hebben het ook meer van verdiend. Met deze overwinning zit seizoen twaalf er alweer op. Een seizoen waar veel dingen zijn opgevallen.

Nieuwe gezichten

Zo vielen natuurlijk de vele nieuwe gezichten op. Marc-Marie en Edson in de jury. Nu seizoen twaalf erop zit ben ik wel aan deze twee gewend. Zij doen het goed en vinden het ook leuk. In seizoen dertien mogen zij wel terugkeren. Ook fijn dat Dan weer teruggekeerd is. Alleen in seizoen dertien wel meer Nederlands praten.

Het vrolijke presentatieduo, Jamaï en Buddy deden het ook erg leuk. Verrassend dat RTL een duo presentatie op deze talentenjacht gezet heeft. Een echt stukje afkijkwerk van Britain’s Got Talent. Daar is de presentatie al jaren in handen van twee presentatoren. Gewoon een goede zet geweest van RTL.

Kortom. Seizoen twaalf was kort, fijn, bijzonder en leverde veel talent af. Ik hoop dat seizoen dertien niet lang op zich laat wachten. Opgeven voor het nieuwe seizoen is al mogelijk. Dus waarschijnlijk keert de leukste talentenjacht van Nederland in 2023 sneller terug dan je denkt. Ik ben er in ieder geval klaar voor.

Holland’s Got Talent is in 2023 weer te zien bij RTL 4.