Big Brother: Nog meer geld uit de jackpot en een bom ontmantelen
Bron: RTL / Wesley de Wit

Big Brother: Nog meer geld uit de jackpot en een bom ontmantelen

Geschreven door Luc van der Velde Laatste update:

Elke zaterdag blikt Luc terug op de voorbije week in het Big Brother-huis.

Moeilijke keuzes maken, frustraties, grote discussies, vanalles kwam voorbij deze week in Big Brother! Het was namelijk Dilemma-Week en individuele keuzes vielen niet helemaal goed bij bepaalde bewoners. Zo is er wéér geld uit de jackpot gegaan tijdens een veiling, was The Wall gevuld met blanco blikken, de hele week geen warm water en is er gelijk een bewoner genomineerd. Nieuwsgierig geworden? Dit was week 5:

Dilemma Week

Van de drie genomineerden kreeg Danny de minste stemmen en moest het huis verlaten. Veel bewoners hadden het hier erg moeilijk mee, waaronder zijn maatje Chayron en Ali moest ook een traantje laten. Een van de genomineerden, Michelangelo, had een deal gesloten met de dames, dat als hij die zaterdag mocht blijven, hij zijn snor en baardje eraf zou scheren. Vandaar dat we Michelangelo met een blote billen gezicht gezien hebben deze week.

Big Brother riep zijn bewoners naar de Badkamer en stelde de bewoners voor een dilemma: een week lang onbeperkt warm water en € 1000,- uit de jackpot of de hele week koud water en na elk diner een chocolade toetje. De meeste stemmen gingen naar de hele week koud water. Big Brother vertelde nadat de bewoners deze keuze hadden doorgegeven, dat er meer van zulke keuzes zouden komen die week, want deze week was het: Dilemma Week!

De eerste genomineerde

Die zaterdagavond werden de bewoners een voor een naar de buiten Game Area geroepen, alwaar ze het volgende dilemma voorgeschoteld kregen: iemand nomineren of drie bewoners een vrijstelling geven. De keuze konden ze doorgeven doormiddel van een lamp te laten kleuren in roze of blauw licht. Roze stond voor iemand nomineren en blauw voor de vrijstellingen. 

Nadat iedere bewoner apart deze keuze had doorgegeven moesten ze in stilte naar de Game Room en daar plaatsnemen. Toen iedereen aanwezig was in de Game Room, kregen ze van Big Brother te horen waar de meeste stemmen naar uit gingen: iemand nomineren!

Onderling moesten de bewoners beslissen wie er genomineerd zou worden. De stemmen gingen heen en weer en er ontstonden wat irritaties en discussies tussen bepaalde bewoners. Nadat Big Brother aan gaf dat hij het antwoord wilde weten riep Rob dat hij genomineerd moest worden. Hij deed dit naar eigen zeggen om verdere discussies te voorkomen. Rob is hiermee de eerste genomineerde van deze week.

Tuin dilemma’s

’s Ochtends werden de bewoners vrolijk gewekt met de Vogeltjesdans en liepen ze richting The Wall om te bekijken of er nieuwe en/of lekkere producten eraan waren toegevoegd. Er stonden nu blanco blikken in, maar ook blikken met een vraagteken en een cryptische tekst erbij. Deze vraagteken-blikken konden de bewoners kiezen bij de Tuin dilemma’s. In de tuin stonden drie sokkels op afstand van elkaar met elk zijn eigen waarde: 1 coin, een vraagteken en de laatste sokkel had de waarde van 3 coins.

Big Brother vertelde de bewoners dat hij op een onverwacht moment drie bewoners op het grote scherm in de Woonkamer zal laten verschijnen. Alleen deze drie bewoners mogen dan richting tuin om op de knop van hun keuze te drukken. Was een knop al ingedrukt dan kon een andere geselecteerde bewoner die niet meer indrukken. De eerste drie bewoners die de strijd aan mochten gaan waren Jacqueline, Jolien en Bart. Jolien rende direct naar de sokkel met 3 coins, Jacqueline ramde de knop van het vraagteken van de sokkel af en bleef er voor Bart de knop met 1 coin over.

Jacqueline mocht, omdat zij het vraagteken had ingedrukt, een blik uitkiezen die in The Wall stonden. Zij koos voor het blik met de cryptische omschrijving: “Blijft bij jezelf”. In het blik zat een kaartje waarop stond dat ze naar de Dagboekkamer moest komen. In de Dagboekkamer kreeg zij van Big Brother een klein potje met hondenharen van haar eigen hond.

De erfenis van Danny

Danny heeft vorige week het huis moeten verlaten en mocht zijn erfenis dus doorgeven aan een andere bewoner. Nou is het natuurlijk niet moeilijk om te raden welke bewoner zijn coins zou krijgen, dit was namelijk Chayron en was hiermee 27 coins rijker. Met de nadruk op ‘was’, want later werden er weer drie bewoners op het scherm getoond waaronder Chayron. Hij drukte op de knop bij het vraagteken en koos in The Wall voor het blik met de omschrijving: “Barmhartige schenking”. Hij dacht waarschijnlijk dat hij een schenking zou krijgen, maar moest een andere bewoner iets schenken, namelijk al zijn coins! Flink balend koos hij Ali en is Ali ineens 27 coins rijker.

Duo opdracht

Voor een spel in de Game Room moesten duo’s gevormd worden, daarom had Big Brother een ondoorzichtige doos met gekleurde ballen. Had je beide dezelfde kleur dan vormde je een duo samen. In de Game Room moesten de duo’s een van de drie gouden eieren die er lagen, onbeschadigd in een bakje krijgen wat in het midden van de Game Room stond. Er waren wel een paar regels natuurlijk, het ei moest onbeschadigd in het bakje komen, het duo mocht niet voorbij de verhoging komen die voor hun stond en ze konden 1 bak van de drie bakken met hulpmiddelen kiezen om het ei daar te krijgen. Lukte het vier van de zes duo’s, dan kregen ze als maaltijd een sushi pakket.

De meeste duo’s kozen voor de bak waar stokken, een mok en ijzerdraad in lagen. Door de stokken aan elkaar te binden met ijzerdraad en aan het eind van de stok de mok vast te maken, konden ze het ei in het bakje krijgen. Dit lukte overigens niet bij elk duo. Het laatste duo, Charlotte en Jolien, kozen voor de bak met ballonnen, zakjes, helium en een stofzuiger die lucht kon blazen. Door het ei in een zakje te doen en aan ballonnen met helium aan een touw vast te maken presteerden de dames het om met de blazer het ei richting bakje te laten zweven en na veel lachbuien en gehannes kregen ze het ei in het bakje. Big Brother maakte bekend dat het doel behaald is en er getrakteerd zou worden op een heerlijk sushi pakket.

Weekly Basics

De bewoners wisten nog niet wat verder van de dagen hun Weekly Basics zouden worden, ook hier stelde Big Brother zijn bewoners voor een keuze. Naar de buiten Game Area geroepen zagen de bewoners twee pakketten staan. De ene Weekly Basics bevatte andijvie, gehakt en pasta en het andere pakket bevatte rijst, stoofvlees en tomaten. De bewoners maakten hun keuze om door bij het pakket naar zijn/haar keuze te gaan staan, de meerderheid kozen voor de rijst, stoofvlees en tomaten.

De veiling

Big Brother heeft zijn Game Room tijdelijk omgetoverd tot veilinghuis. Alle bewoners kregen een eigen sokkel met een drukknop en er werden spullen aangeboden waar de bewoners heel blij mee zouden zijn. Alle spullen startten met het maximale bedrag wat langzaam zou aflopen. Als een bewoner datgene wilde hebben wat er werd aangeboden, moesten ze op de knop drukken. Het was wel zo dat het bedrag stopte zodra er gedrukt werd en dat dat de prijs was waarvoor het gekocht werd. Als opwarmertje bood Big Brother heerlijke chocolade aan en de prijs begon af te lopen. Toen de teller op € 7,00 kwam drukte Ali voor de chocolade. Nou hoor ik je denken, “Kom op Ali, € 7,00 voor chocolade”, geloof me het kan nog veel en veel erger!

Hier een overzicht van wat er nog meer werd gekocht en voor welke prijs:

- Michelangelo: een familiefoto voor € 180,00 en bellen met een dierbare € 1500,00;

- Jacqueline: een brief van een dierbare voor € 745,00; en

- Chayron: een videoboodschap voor € 1000,00 en een vrijstelling voor € 5000,00.

In totaal hebben zij € 8432,00 uitgegeven en dit werd later dan ook verrekend met de jackpot, waardoor de jackpot momenteel op € 61.568,00 staat. Dit tot grote frustraties van een aantal bewoners die vonden dat bijvoorbeeld Chayron en Michelangelo een ander niks gunden door een tweede aankoop te doen tijdens de veiling.

The Secret Room

De kijkers mochten namen insturen op het Instagram account van Big Brother wie zij wilden dat als duo de Secret Room mocht betreden. Michelangelo en Jason hadden de meeste stemmen en gingen richting de Secret Room. Daar moesten zij door samen te werken een bom ontmantelen. Michelangelo en Jason stonden met hun rug naar elkaar toe, dit omdat Jason een grote handleiding voor zich had staan wat per module aangaf hoe deze te ontmantelen. Jason mocht niet meekijken met Michelangelo en omgekeerd ook niet.

Aan Jason dus de taak dit duidelijk te communiceren aan Michelangelo, die op zijn beurt op aanwijzingen van Jason de bom per module kon ontmantelen. De bom bestond uit vijf modules. Telkens als de module juist was uitgevoerd, sprong het licht op groen. Met een tang uit de voorwerpen kast kon Michelangelo uit module 1 een draad doorknippen. Met een extra kabel uit de voorwerpen kast kon ook module 2 ontmanteld worden. Zo gingen de twee bewoners door tot de laatste module die zij als team ook uitstekend uitgevoerd hebben. Hiermee verdienden Jason en Michelangelo per persoon 6 coins en een plek op de ranking voor de Secret Room.

Power of Nomination

Het was weer tijd om de Power of Nomination (PoN) uit te delen aan een van de bewoners. Rob mocht niet meedoen, omdat hij al genomineerd was en Chayron had al een vrijstelling waardoor hij ook niet mocht meedoen. Voor de PoN moest er een individueel spel gespeeld worden in de Game Room. In het midden van de Game Room hing een waterballon, deze moest zo snel mogelijk kapot gegooid worden, want degene met de kortste tijd kreeg de PoN. Hiervoor konden er voorwerpen gekocht worden, maar deze kostten minuten. Je kon bijvoorbeeld voor 5 minuten bij je tijd opgeteld een katapult, bestek, dartpijltjes en dergelijken kopen. Ook kon je de kabel, waardoor de ballon meteen stuk zou gaan, met een bijl door slaan. Deze zou 10 minuten bij je tijd optellen.

Michelangelo lukte het niet om met een katapult de ballon te raken, maar wel een duizenden euro kostende scherm achterin de Game Room, waar nu een sterretje in zit. Je kon ook gratis de badeendjes gebruiken waar Ias en Jason gebruik van maakten, maar ergens wetende dat dat niet ging lukken. Ali begon met een paar badeendjes en realiseerde zich toen dat hij ooit eens een vork naar zijn broertje had gegooid en dat deze ook raak was. Hij kocht deze vork en jawel, in één worp gooide hij de waterballon kapot. Ali was ook de snelste van alle bewoners en won hiermee de PoN.

De genomineerden zijn…

Ali heeft de macht van de PoN en moet hiermee nog twee bewoners nomineren, Rob is namelijk al genomineerd. Hij zette Jacqueline en Jason erop. Vanuitgaande dat Jason als publiek-favoriet als eerste veilig gesteld word door de kijkers en dus Rob of Jacqueline moet vertrekken. Gaat deze tactische keuze zijn vruchten afwerpen? We zien het vanavond tijdens de liveshow!

De liveshow van Big Brother is vanavond vanaf 20:00 uur te zien op RTL5 en op Play4. Niks missen van Big Brother 2023? Word lid van onze Facebook-groep!