Big Brother: Bart laat zijn tranen zien en een Secret Room tijdrecord
Bron: RTL / Wesley de Wit

Big Brother: Bart laat zijn tranen zien en een Secret Room tijdrecord

Geschreven door Luc van der Velde

Elke zaterdag blikt Luc terug op de voorbije week in het Big Brother-huis.

De tiende week zit erop en dat betekent dat ik de week weer ga samenvatten voor jullie. Wat gebeurde er allemaal deze week? Een bewoner die al weer snel op de nominatie terecht kwam, een Foto Room, twee bewoners mochten deze week naar de Secret Room, er was een Big Brother museum en een klachtenlijn voor de bewoners. Ook werd onze stoere militair Bart emotioneel! Dit was week 10:

Back in time

Tijdens de liveshow van vorige week zagen we dat Bart werd verkozen tot favoriet van de kijker. Jason werd daarna als volgende favoriet gekozen waardoor Michelangelo moest vertrekken. Met nog 28 Coins was het een flinke erfenis die Michelangelo mocht schenken aan een van de bewoners. Zijn beste maatje Jason mocht deze erfenis in ontvangst nemen en staat hiermee op 44 Coins in totaal. Na het bekendmaken van het nieuwe thema, Back in time, moesten de bewoners naar de Game Room komen. Hier zouden ze een spel gaan spelen die al eerder gespeeld was. De sokkels met lichtbollen waren terug! Dit keer konden er niet 2, maar 4 kleuren gekozen worden.

In overleg met elkaar moesten ze eruit zien te komen wie welke kleur gegund werd. De paarse kleur stond voor 10 coins en deze kleur mocht maar bij 1 bewoner te zien zijn, dit werd Ali. De rode kleur stond voor de Fotoroom en deze ging naar Bart. De blauwe kleur mocht bij twee bewoners te zien zijn en stond voor de Secret Room. Lindsey en Charlotte mochten deze kleur behouden, waardoor de overige bewoners de kleur groen moesten kiezen. Als je groen had gekozen, koos je voor helemaal niets.

Foto Room

Bart mocht naar de Foto Room die helemaal vol hing met foto’s van de (ex)bewoners van vroeger. Ook hingen er foto’s tussen van de kijkers. Bij het zien van zijn eigen trouwfoto konden we Bart voor het eerst emotioneel zien. Naar eigen zeggen huilt hij nooit, moet je nagaan wat het huis mentaal met je doet. Aan Bart was het de taak om de juiste zes foto’s te vinden van de bewoners, die hij doormiddel van hints van de bewoners in het huis zou krijgen.

De bewoners moesten hier wel wat voor doen. Ze moesten duo’s maken en per duo naar de Game Room komen. Hier was het heel donker gemaakt. Op de grond lagen aan beide kanten van een tussenschot, tegels met allerlei symbolen die elk duo aan elkaar moesten omschrijven door te voelen aan de symbolen. Elke tegel was uniek, behalve twee tegels die tezamen twee sets zouden vormen. Als het duo dacht de twee sets gevonden te hebben, moesten ze naar de buiten Game Area komen, om hier de tegels op een bord te zetten. Alle duo’s hadden maar een set juist. Deze tegels moesten toen omgedraaid worden en achterop elke tegel stonden twee woorden.

Bij Jason en Jolien stond achterop de tegel bijvoorbeeld de woorden: teddybeer, potlood, vier en strik. Deze woorden verschenen bij Bart op het scherm als hint voor de foto die erbij zou horen. Als Jason en Jolien de twee sets allebei goed hadden had Bart dus twee foto’s kunnen zoeken en eventueel vinden. Helaas had elk duo maar een set juist en kon Bart hierdoor maar drie foto’s vinden die overigens alle drie juist waren, die van een jonge Ali, jonge Danny en jonge Jason. Voor elke foto die Bart juist had mocht hij een bewoner meenemen naar het Big Brother Museum. Hij koos Jolien, Jason en Ali uit om mee te gaan naar het museum. Ook mocht hij de drie foto’s en zijn trouwfoto meenemen naar het Big Brother huis.

Big Brother Museum

Big Brother had de Game Room tijdelijk omgebouwd tot een heuse Big Brother Museum. Bart, Jolien, Jason en Ali mochten deze komen bezichtigen onder het genot van een hapje en een drankje. In het museum waren verschillende objecten en foto’s te zien. Zo konden ze het bed uit de Lock Room van Jason zien, waar hij op de eerste avond van Big Brother naar toe werd gestuurd. Een gekleurde overall van de Battle Week was er aanwezig, maar ook foto’s en objecten van de Secret Room. Samen hebben ze hier leuke herinneringen opgedaan.

Een geheimzinnige kist

De bewoners werden voor een spel naar de Game Room geroepen. Daar stond een sokkel met daarop een kistje en een zandloper. Als een bewoner de zandloper vast hield en het daarna doorgaf aan een andere bewoner, werd deze elke beurt €500,00 waard. Ook kon een bewoner ervoor kiezen om voor het kistje te gaan door de zandloper terug op de sokkel te plaatsen. Hiermee zou dan al het geld wat verdiend was voor de jackpot komen te vervallen.

Bart mocht als eerst en gaf na de 4 minuten zandloper tijd de zandloper door aan Ali. Ali gaf deze op zijn beurt weer door aan Lindsey, in de hoop dat zij ook voor het geld zou gaan. Lindsey vond dat zij dit keer voor zichzelf moest kiezen en zette de zandloper terug op de sokkel. Zij koos voor de geheimzinnige kist. Bij het openmaken van het kistje lag er een nominatie pin in met de tekst: ‘nomineer een mede bewoner’. Lindsey koos voor Jason en hij is hiermee de eerste genomineerde van deze week.

Thais leren

Charlotte werd naar de Dagboekkamer geroepen voor een Secret Mission. Achter de spiegel-luik bij The Wall zouden er een cassette recorder met drie cassettebandjes komen te liggen. Aan Charlotte de taak om Thaise zinnen te leren uitspreken, waardoor zij in het Thais eten kan bestellen voor alle bewoners. Als de Secret Mission zou slagen, zal er Thais eten bezorgd worden in het huis. Lukte het niet, dan zou er een zak aardappelen afgeleverd worden.

Charlotte kreeg hier 48 uur de tijd voor en verzon tegenover haar medebewoners dat zij behoorlijke krampen had en vaak naar het toilet moest. Charlotte koos vaak het toilet in de Voorraadkamer, omdat daar bijna nooit iemand heen gaat. Toch hadden veel bewoners door dat ze zich vreemd gedroeg en vroegen zich af of ze niet een Secret Mission zou hebben. Ik persoonlijk zou bij een vermoeden juist de bewoner in kwestie haar missie rustig laten uitvoeren. Vaak is het zo, dat als een missie lukt, het een voordeel voor de hele groep kan zijn, zoals in dit geval. Als jij dan een bewoner betrapt op een Secret Mission verpest je het gelijk voor de hele groep in dit geval. Charlotte moest in de Dagboekkamer de telefoon aannemen en aan de andere kant van de lijn sprak ze een medewerkster van een Thais Restaurant. Op haar beste Thais probeerde Charlotte de bestelling goed door te geven.

De Secret Mission is helaas niet gelukt, want er werd een zak aardappelen afgeleverd bij de bewoners. De overige bewoners hadden allemaal dezelfde vraag: ‘Wat moeten we hiermee?’. In de Dagboekkamer vertelde Big Brother dat het Thais restaurant begreep dat Charlotte een bestelling wilde doen voor zeven personen, maar de medewerkster begreep niet dat de bestelling bij het Big Brother huis bezorgd moest worden.

Power of Nomination

Voor de PoN-challenge hadden de bewoners een goed geheugen nodig. Alle bewoners, behalve de genomineerde Jason, namen plaats aan een ronde tafel in de Game Room. Hier kregen zij vragen te zien op het scherm, waarvan ze het juiste antwoord op hun eigen bordje moesten schrijven. Wist een bewoner het antwoord niet en was diegene aan de beurt, kon deze bewoner een antwoord stelen van een andere bewoner door aan de tafel te draaien. Maar zo kreeg iedereen een antwoord van een andere bewoner voor hun neus en dat antwoord telde dan ook.

Degene die op het eind de meeste punten had, kreeg de Power of Nomination. De vragen die gingen over gebeurtenissen van de voorbije weken in het Big Brother huis. Charlotte wist de meeste punten te verdienen, wel door een keer het antwoord van Ali te stelen. Zij won de PoN met 11 punten en was hiermee verzekerd van nog een week langer in het huis te mogen verblijven.

De klachtenlijn

Big Brother had zijn kijkers gevraagd of er klachten waren voor de bewoners. Deze konden ze doormiddel van een audioboodschap insturen naar Big Brother. Terwijl de bewoners heerlijk in de tuin van de zon aan het genieten waren, klonken er ineens stemmen door elkaar door de luidsprekers. Big Brother vertelde de bewoners dat dit boodschappen waren van de online kijkers die hun kritiek mochten uitten naar de bewoners toe. De klachtenlijn was geopend!

Telkens wanneer de bewoners een telefoon horen rinkelen, moest er een bewoner naar de Dagboekkamer komen om de telefoon op te nemen en de klacht in ontvangst te nemen. De bewoners spraken met elkaar af om gewoon eerlijk de klacht door te geven aan de desbetreffende bewoner. Ze spraken een volgorde af en Danny mocht de eerste klacht aanhoren en deze was bedoeld voor Charlotte. De klachten voor de bewoners waren als volgt: 

Charlotte: praat te veel Engels en of ze dit wilde minderen. Charlotte reageerde in het Engels met: ‘I’m sorry, I Ain’t gonna do that’.
Jason: dat het spel niet blauw tegen rood was, het is een groep en daar moest hij zich naar gedragen.
Danny: kreeg de klacht dat hij niet zo geniepig moest doen.
Lindsey: kreeg de klacht dat ze niet zo achter Danny aan moest lopen, ze is toch geen eend?
Bart: moest zich meer bij de groep voegen, want hij is een zonderling.
Jolien: kreeg de klacht dat ze Ali niet altijd belachelijk moest maken met zijn uitspraken.
Ali: kreeg te horen dat hij een leuke jongen is, maar dat hij moet stoppen met eten te vragen uit The Wall aan zijn medebewoners en te stoppen met bedelen om Coins bij zijn medebewoners.

De Secret Room

Deze week mochten er twee bewoners naar de Secret Room, niet in een duo maar individueel. Lindsey en Charlotte kozen bij de lichtbollen voor de blauwe kleur, wat stond voor de Secret Room. Lindsey koos de muzieknoot, de puzzel die Chelsea niet opgelost kreeg. De puzzels blijven altijd hetzelfde totdat deze zijn opgelost. Lindsey moest drie bladmuziek platen bij de juiste instrumenten plaatsen. Het drumstel, de keyboard en de xylofoon.

Daarna moest ze doormiddel van de gekleurde muzieknoten het juiste ritme zien te bespelen op deze instrumenten. Als alle drie de instrumenten juist waren ingespeeld was de puzzel opgelost. Lindsey koos zowel bij het drumstel als de keyboard voor een hint van de kijker en zo speelde zij het juiste ritme in. De xylofoon had ze zelf uitgedokterd en de puzzel was opgelost met nog een kleine minuut op de klok. Lindsey verdiende hiermee 1 Coin en een plaats op het klassement van de Secret Room.

Charlotte koos voor het weegschaal symbool. Deze puzzel was nog niet eerder gespeeld door een bewoner. In de Secret Room stond een grote metalen weegschaal die doormiddel van een zekering in balans stond. Aan de ene kant was er al een bak met water aan de weegschaal gehangen. Via een lopende band zou Charlotte een voor een persoonlijke voorwerpen toegeschoven krijgen die zij aan de weegschaal moest hangen. Eenmaal opgehangen, mocht deze niet meer verplaatst worden. Eerst pakte Charlotte uit de voorwerpen kast een cilinder gevuld met water en hing deze naast de bak met water die al aan de weegschaal hing. De persoonlijke voorwerpen hing zij allemaal aan de andere kant van de weegschaal.

Puur op goed geluk en gevoel hing zij deze aan de haken. Na dat het laatste voorwerp opgehangen was, moest Charlotte de zekering verwijderen om te kijken of de weegschaal in balans bleef. Ging de weegschaal helemaal uit balans, dan moest Charlotte alles er weer af halen en opnieuw beginnen. Het ongelooflijke is waar, in anderhalve minuut had Charlotte deze puzzel uitgespeeld. Tot haar eigen grote verbazing bleef de weegschaal al na de eerste poging in balans. Hiermee heeft zij een plek gekregen op het klassement van de Secret Room en maar liefst 14 Coins verdiend!

De genomineerden zijn….

Charlotte heeft deze week de PoN en moet dus twee bewoners nomineren, want Jason was al genomineerd. Zij vond het heel moeilijk deze week, omdat ze een hechte groep geworden zijn. Als eerste nomineerde zij Bart en als tweede Ali. Danny wilde zij niet nomineren. Dit omdat zij het schuldgevoel had dat mede door haar toedoen hij de vorige keer het huis moest verlaten. Met Lindsey wil zij in de finale raken en de band met Jolien is naar eigen zeggen veel meer gegroeid laatste weken. Ze moest eens weten. Al met al wordt het een spannende liveshow. Wie gaat er naar huis en wie mag blijven? Ik persoonlijk heb geen idee wie de topfavorieten zijn van deze drie bewoners.We zien het vanavond! Wie is jouw favoriet?

De liveshow van Big Brother is vanavond vanaf 20:00 uur te zien op RTL5 en op Play4. Niks missen van Big Brother 2022? Word lid van onze Facebook-groep!