Big Brother: Een Secret Room en de Power of Nomination
Bron: RTL / Wesley de Wit

Big Brother: Een Secret Room en de Power of Nomination

Geschreven door Luc van der Velde

Elke zaterdag blikt Luc terug op de voorbije week in het Big Brother-huis.

Big Brother 2023 is afgelopen week eindelijk weer van start gegaan en wij kunnen weer genieten van nieuwe bewoners, nieuwe regels en een gerestyled Big Brother-huis met nieuwe extra’s! Zo zijn er nu Big Brother Coins en is daar The Wall. Ook moest er een bewoner op de eerste avond al het huis verlaten, is er dit jaar de Power of Nomination en nieuwe pins. Hoog tijd om jullie bij te praten wat er allemaal gebeurde in de eerste week!

Big Brother Coins en Secret Missions

Dit jaar heeft Big Brother gezorgd voor zijn eigen munt-eenheid, de Big Brother Coins. Deze zijn te gebruiken bij The Wall, waar persoonlijke spullen van de bewoners in liggen. Voor een warme douche en voor de wasmachine moeten de bewoners ook betalen met de Coins. 

Elke bewoner verscheen met zijn of haar koffer voor Geraldine en Tatyana voordat ze het huis in gingen. Van de presentatrices kregen ze per persoon 7 Big Brother Coins, maar kregen gelijk de moeilijke keuze voorgelegd om hun koffer achter te laten en de 7 coins te houden of ze nemen hun koffer mee het huis in tegen betaling van 5 coins. Zes bewoners namen hun koffer mee naar binnen en hielden per persoon maar 2 coins over, de overige 5 bewoners die hun koffer achterlieten behielden hun 7 coins.

Bij binnenkomst zagen de bewoners dat The Wall gevuld was met persoonlijke spullen uit hun koffer. Judy was namelijk al eerder het huis in gegaan om een Secret Mission uit te voeren. Judy moest van elke bewoner maximaal 3 producten kiezen die The Wall in zouden gaan en per product moest zij de prijs bepalen, te weten: 1 coin, 2 coins of 3 coins. Zij kreeg de Secret Mission om tot het einde van de week niet ontdekt te worden dat zij degene is geweest die The Wall gevuld had.

Als dit lukt, krijgt zij alle Coins die in The Wall zijn gestopt door haar medebewoners. Chelsea kreeg ook een Secret Mission, zij moet juist erachter zien te komen wie The Wall gevuld heeft en als Chelsea dit lukt krijgt zij een mooie beloning aan Big Brother Coins.

Eerste bewoner verlaat het huis

De bewoners werden naar de Woonkamer geroepen en Big Brother vertelde hun om iemand aan te wijzen die beschikt over stalen zenuwen en uithoudingsvermogen. Jason wilde graag gekozen worden en de overige bewoners waren het ermee eens. Moest hij echt het huis verlaten en kwam hij nog wel terug? De bewoners waren er al snel over uit dat het om een challenge buiten het huis zou moeten gaan.

Jason moest via de tuin het huis verlaten en kwam terecht in The Lockroom. Daar lagen duizenden sleutels en er stond een kist met een slot. De opdracht was ‘simpel’, de juiste sleutel bij dat ene slot vinden. Jason begon aan de zoektocht en toen hij eindelijk de sleutel gevonden had en de kist opende, zat er nog een gesloten kist in. De zoektocht ging verder en na een lange tijd kreeg hij de tweede kist open. Daarin zat een doorzichtige kist met een rode drukknop, 2 nominaties en 3 vrijstellingen. 

De nominaties en vrijstellingen moest hij later gaan verdelen onder zijn medebewoners, hijzelf mocht niets aan zichzelf toewijzen. Jason wist niet waar de knop voor diende en drukte de knop onwetend in waardoor de digitale zandloper in de woonkamer ging lopen.

Eerste bewoner is genomineerd

Jason mocht terug het huis in, maar moest eerst nog een vertrouwensspel spelen met zijn medebewoners. Hij had in de Game Room 3 koffers voor zich staan en mocht elke ronde iets veranderen aan de inhoud ervan. Wat er standaard in de koffers zaten waren: een voordeel bij de Power of Nomination, 10 Big Brother Coins en de laatste koffer een nadeel bij de Power of Nomination. 

Jason kreeg de kans om bijvoorbeeld de 10 coins te vervangen voor een nominatie of vrijstelling die hij had vrijgespeeld. Elke bewoner moest apart naar de Game Room komen en toen was het een kwestie van Jason geloven: ja of nee? De medebewoners konden de inhoud namelijk niet zien en kregen van Jason te horen welke inhoud in welke koffer zat. Bij sommige bewoners vertelde Jason de waarheid en waren de bewoners blij met de inhoud waar ze voor gekozen hadden. 

Bij andere bewoners loog hij over 1 of meerdere koffers, maar pakte het voor de meeste bewoners goed uit. Voor Rob en Judy lag dit anders. Zij vertrouwden Jason en kozen een koffer naar keuze waarvan zij dachten dat er een mooie inhoud in zat. Helaas voor Rob werd dat ‘een nadeel bij de Power of Nomination’ en Judy koos voor de koffer met 10 coins, maar in de koffer zat helaas een nominatie en is daarmee de eerste bewoner die genomineerd is.

Later werden de nieuwe pins afgeleverd in de brievenbus, de vrijstelling pinnen en een nominatie pin.

Power of Nomination

Daar klonk dan eindelijk het welbekende alarm in het huis en werden de lampen weer rood. De bewoners moeten strijden voor zichzelf om de Power of Nomination (PON) te bemachtigen. Hiermee zijn zij zelf veilig en moeten ze andere bewoners nomineren. De kijkers mogen als vanouds stemmen op hun favoriet.

In de Game Room moesten de bewoners balkjes op een lange plank leggen, dit mocht van groot naar klein of van klein naar groot. Nadat de balkjes erop lagen en in balans, moesten de bewoners hierover een balletje laten rollen tot het einde van de balk waar het balletje dan in een bakje moest vallen. Als dit lukte moesten ze naar de tuin rennen waar de PON-token aan draden hing.

Iedere bewoner had zijn eigen kleur draden. Omdat Rob een nadeel had bij de PON kreeg hij maar 2 draadjes richting het token, Michelangelo en Charlotte hadden een voordeel bij de PON en kregen 1 draad extra, dus 4 in totaal. De overige bewoners kregen standaard 3 draden.

In de tuin aangekomen mocht de bewoner zelf iemand kiezen waarvan de draad doorgeknipt zou worden. Zodra alle draden van een bewoner waren doorgeknipt lag deze uit het spel. Op het einde waren Chayron en Danny nog over, maar Chayron was sneller en knipte hiermee het laatste draadje van Danny door en won hiermee de PON van deze week.

Time Game

Om in de Secret Room deel te kunnen nemen moesten de bewoners deze week een Time Game spelen. Dit spel bevatte een doolhof met daarin 5 letters verstopt. Aan de bewoners de taak deze letters zo snel mogelijk te vinden en naar de uitgang van het doolhof te kruipen. Daar moesten ze met de letters een woord maken, dit woord was “EINDE”. 

In het doolhof waren ook sluipwegen te vinden voorzien van een deur met cijferslot. De code konden ze uitreken doormiddel van een rekensom. Degene die dit spel het snelst uitvoerde was Danny en daarmee mocht hij als eerste de Secret Room betreden om daar zijn persoonlijke challenge uit te voeren. 

The Secret Room

Elke week mag er 1 bewoner deelnemen aan een persoonlijke challenge in The Secret Room. Hier kan je door zo snel mogelijk je challenge uit te spelen een punt verdienen voor de Secret Room-klassement. De uiteindelijke winnaar van dat klassement mag als eerste het finalespel spelen.

Deze week is dat dus Danny, omdat hij gewonnen had met de Time Game. Hij kon kiezen uit tien symbolen en koos voor het gewicht-symbool. Later werd hij terug geroepen naar The Secret Room om zijn persoonlijke challenge te spelen.

Er stond een cabine gevuld met schuim en onderin de cabine lagen 4 gewichten: 2 van 0,5kg, een van 2kg en een van 1kg. Deze moest hij eruit halen door via een touwladder in de cabine te klimmen. Nadat de gewichten eruit gehaald waren moest hij de gewichten evenredig verdelen over 4 weegschalen.

Door op de rode knop te drukken kon hij een hint krijgen van de kijkers, die op hun beurt de hint konden tweeten. Een kijker gaf de hint om de zwarte plank te gebruiken en zo kon hij ervoor zorgen dat op alle vier de weegschalen 1kg terecht kwam. Met dit spel heeft Danny 1 punt verdient voor het klassement en 7 Big Brother Coins.

De genomineerden 

Chayron heeft de Power of Nomination deze week bemachtigd en moest twee bewoners nomineren. Dit zijn Rob en Jason geworden, Judy was al eerder deze week genomineerd. Je kan nog stemmen op jouw favoriet!

De liveshow van Big Brother is vanavond vanaf 20:00 uur te zien op RTL5 en Play4. Niks missen van Big Brother 2022? Word lid van onze Facebook-groep!