‘Champions League mogelijk toch op sportzender Ziggo’

‘Champions League mogelijk toch op sportzender Ziggo’

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

Afgelopen donderdag melde het AD dat Ziggo en Sport1 met de gratis sportzender Ziggo Sport komen voor alle klanten van Ziggo. De sportzender zou ook de Champions League gaan uitzenden, dit zou kunnen omdat betaalkanaal Sport1 de uitzendrechten heeft van het voetbalevenement.

SBS liet vrijwel meteen in een reactie weten dat hun de enigste openzender zijn die de Champions League mogen uitzenden. “Wij zijn de enigen met de Champions League-rechten voor het open net. Dat is exclusief dus hier verandert niets aan”, zei het moederbedrijf van onder meer SBS6.

Vrijdag is te lezen dat het toch mogelijk is dat Ziggo Sport de Champions League gaat uitzenden. “Het Commissariaat van de Media wijst erop dat bij Ziggo Sport géén sprake is van een nieuw open net. Minstens 75 procent van Nederland moet daar gratis naar kunnen kijken”, schrijft het AD vrijdag.

Ziggo heeft ‘slechts’ 4,2 miljoen abonnees, waarmee zij iets meer dan 50 procent van de Nederlandse bevolking bereiken. “Ik neem aan dat het eerste wat SBS deed, is een belletje plegen naar zijn advocaten“, zegt televisiekenner Marianne Zwagerman vrijdagochtend in het dagblad.

NTR-baas Paul Römer denkt dat dit allemaal al is besproken. “Misschien heeft Ziggo Sport straks wel de ruimte om een samenvatting te brengen of wedstrijden met een uur vertraging uit te zenden”, zegt Römer. Sportmarketingdeskundige Frank van den Wall Bake is benieuwd wat KPN gaat doen.

“KPN is hoofdsponsor van het Nederlandse schaatsen. Misschien is hun tegenzet om die sport straks exclusief aan háár abonnees aan te bieden”, zegt Van den Wall Bake. Hij denkt ook dat de nieuwe sportzender Ziggo Sport graag de uitzendrechten van de Premier League weg wil kapen bij FOX.

SBS laat vrijdag in een reactie aan Showbizznetwork weten dat het bericht in het AD ‘echt een onzinbericht’ is. “Dwz dat Ziggo/Sport1 de Champions League op een dergelijk kanaal gaan of kunnen uitzenden. Dit kan helemaal niet: de UEFA verkoopt verschillende rechtenpakketten”, zegt SBS.

“Wij hebben het rechtenpakket voor free to air, dat is exclusief. Dus een partij die de rechten heeft voor achter de decoder kan dit niet ook free to air gaan doen. Daar staat het Commissariaat voor de Media buiten. Dit is iets tussen de UEFA en degenen die de rechtenpakketten kopen”, vervolgen zij.

Zowel Ziggo als Sport1 willen ook niet reageren op het nieuws of zij de Champions League op een open sportkanaal gaan uitzenden. “Overigens zegt Ziggo/Sport1 ook helemaal niet dat zij dit gaan doen, dit schrijft het AD”, zegt SBS, die dit jaar de Champions League bij de NOS wegkaapte.

Lees ook: 'Ziggo lanceert samen met Sport1 gratis sportzender'