Column Expeditie Robinson: De eerste proef, de eerste afvaller en een bankroof

Column Expeditie Robinson: De eerste proef, de eerste afvaller en een bankroof

Geschreven door John Holdorp Laatste update:

Column Expeditie Robinson: De eerste proef, de eerste afvaller en heeft JayJay toekomst in Robinson?

Deze aflevering bracht ons de eerste proef, de eerste verrassende afvaller, diefstal uit een kamp en een bankoverval. Maar de aflevering begon met wat sfeervolle introducties. Het blijkt dat slapen of proberen te slapen verschrikkelijk is, maar de zonsopgang is fantastisch.  Of “filmshit” volgens Pappie Kraan. Kort daarna gevolgd door de beelden waarvan we vorige week al een stukje hadden gezien. Een slang valt uit een boom op de grond en als die slang naar een boom vlucht, vlucht Dave zoals JayJay zei naar de andere kant van het eiland.

Bartho en Bertie zetten hun successen voort. Bartho vind cassave en Bertie vind een ananas. Koos vertelt dat hij zich al slap voelt en hoofdpijn heeft en Pappie Kraan vind dat hun sterke punt is dat ze Dave niet hebben.

Maar daarna is het al snel over met de pret en mogen beide teams aan de eerste proef beginnen. Een proef die op rugby lijkt volgens JayJay die het helemaal ziet zitten. De teams moeten een stormram uitgraven, deze door een kluwen van touwen brengen om daarna de houten deur van een kokosnotenbankkluis (is dit een scrabble-woord?) te kraken. Waarna de kokosnoten uit de kluis in een soort korf gegooid moeten worden totdat die dicht valt. Dat kraken van de kluis valt niet mee, het hout lijkt wel titanium en de terugslag van dat rammen om de kluis open te breken is hard en vernietigend. Dave krijgt een klap en Dio vraagt zich verschrikt af of hij nog wel kinderen kan krijgen nadat hij door de terugslag hard in zijn lies wordt geraakt.

Kamp  Zuid begint sterk, heeft als eerste de stormram eruit, maar ze gaan stroperiger door de kluwen touw waardoor team Noord langzaam inloopt. Toch begint Zuid als eerste aan het kraken van de kluis, waardoor Noord kan zien hoe ze het beter niet kunnen doen. Het teruglopen en weer rammen van Zuid blijkt minder effectief dan het heen en weer zwaaien van team Noord die als eerste de kluisdeur openbreken. Maar alles ligt kort bij elkaar en uiteindelijk wint Zuid de proef.

Kamp Noord moet naar de eilandraad maar gaat eerst nog  even op bezoek bij kamp Zuid die daarna een mesje missen en wraak zweren. Lex is slim genoeg om aan zijn mede teamgenoten van Noord te vragen of iemand eruit wil. Bertie geeft het aan niet erg te vinden als ze eruit gaat omdat de anderen zo gebrand zijn om te blijven. Noord maakt een makkelijke keuze en spreekt af de tot nu toe zeer nuttige Bertie weg te stemmen waar alleen Anna en Bartho wat tegen in brengen.

In Zuid blijkt zich ondertussen het eerste groepje te vormen, de dominant aanwezige en commanderende JayJay samen met Dave en Dio zijn de doeners die het goed met elkaar kunnen vinden. Waarbij JayJay al duidelijk nadenkt over het spel en oppert dat die drie mekaar moeten steunen en dat wil bespreken. Maar hun samenzijn wekt al irritaties op bij de andere teamleden.

JayJay valt als eerste in de Robinson valkuil, hij werkt hard, is zeer aanwezig, commandeert en denkt dat hij het goed doet maar hij zet zichzelf wel neer als de kop van jut. Als straks besloten wordt om het drietal van JayJay, Dave en Dio uit elkaar te stemmen zal hij denk ik de eerste van de drie zijn die eruit vliegt. JayJay rekent gezien zijn geheime keuze op het bereiken van de samensmelting maar of hij dat gaat halen?

De aflevering eindigde met een shot van Bertie die met Dennis in een grot staat. Wordt deze grot de geheime locatie waar de afvallers moeten overleven? En ik zie een aantal dames en Dave graag in die grot de nacht doorbrengen samen met een horde vleermuizen.

Bekijk Expeditie Robinson op TVblik.nl/expeditie-robinson