Bed and Breakfast: ‘Boterhamzakjedraadje’

Bed and Breakfast: ‘Boterhamzakjedraadje’

Geschreven door Sebastiaan Boers

Afgelopen vrijdagavond zaten er ruim één miljoen mensen klaar voor Bed and Breakfast (BenB). Het populaire programma van Max was alweer toe aan haar derde aflevering. In deze aflevering stonden onder andere Tina en Coby centraal. De twee vriendinnen runnen samen een BenB. Want de man van Tina wil liever niet op televisie. (Dat is maar goed ook, aldus Tina).

Het zal je maar gezegd worden. Ik ben wel reuze benieuwd hoe de man van Tina naar de uitzending heeft gekeken. Gelukkig kwamen daar al snel Astrid en Maurits aan. Het koppel bezocht als eerste de BenB. Astrid keek haar ogen uit en was onwijs blij met… een zachte deken. Gelukkig kunnen kleine dingen in het leven nog gelukkig maken.

Het tweede koppel wat op bezoek kwam waren Tineke en Kees. Meteen vond ik Tineke een gezellige verschijning. De twee leerden elkaar kennen via een (betaalde) datingsite. ‘We zijn goedkoop aan elkaar gekomen’ aldus Tineke. Sommige informatie kun je beter voor jezelf houden. Maar de eerlijkheid kan ik wel waarderen.

Er is nog een reden waarom Tineke zo opgevallen is. Zij gebruikt leuke woorden zoals; knussig. Ik weet niet of het wel een woord is, maar het klinkt wel heel gezellig. Je weet meteen wat er mee bedoeld wordt. Dus daarom reken ik het goed. Helaas was er wel een flinke gleuf tussen. Het ging over het bed, voor er weer aan andere dingen gedacht wordt.

Het uitje voer deze keer naar een soort museum. Ze werden vervoerd in een zogenoemde polderkar. Dat zag er ook alweer zo gezellig uit. Iedereen vond het uitje heel fijn. Daarop volgde al snel de bed scenes. Dat vind ik toch altijd een ongemakkelijk moment. Ik weet niet wat dat is, maar sommige dingen mogen best privé blijven.

Na het slapen en het uitgebreide ontbijt, werd het tijd voor de tips. Volgens Tineke en Kees klappert de deur van het toilet. Maar alleen als het waait en je raadt het al, het waaide die nacht. Volgens Maurits is een plankje naast of achter het bed geen overbodige luxe. Want hij was in de nacht zijn kussen verloren.

Snel door naar BenB nummer twee. Deze keer stonden Astrid en Maurits centraal. Er was een gezonde spanning voelbaar. Het is toch wel een beetje spannend hoe andere BenB eigenaren naar hun BenB kijken. Tineke trapt meteen alles de grond in. Op camera zegt ze dat ze meer kleur in de kamer zou willen. Je proeft nog altijd dat het vroeger een hotel is geweest. Maar Tineke ziet ook kalksporen in de badkamer….

Gelukkig kwamen daar al snel Coby en Tina aan. Coby is toch een beetje aan het zeuren. Wederom leerde ik een nieuw woord. ‘Geneuzel’. Een woord die ik zelf nog niet vaak gehoord heb. Maar ik weet inmiddels wat het betekent. Coby zeurde namelijk over het bed. Ze dacht dat het een klein bed was. Ze was al van plan om ‘lepeltje lepeltje’ te gaan liggen met Tina. Juist.

Het uitje bracht iedereen naar een grote zagerij. Er werden boomstammen gezaagd. Ik vond het maar eng allemaal. Zo dichtbij een grote zaag te staan. Ik krijg er allerlei horrorbeelden bij, dus ik zou dat denk ik liever overslaan. Meteen door naar iets leukers; een bezoekje aan een ouderwetse snoepwinkel.

In deze snoepwinkel verkochten ze nog duimdrop. Ken je dat? Drop om je duim doen en dan zuigen. Tja. Ik koop liever drop in een zakje. Maar om je duim is wel weer iets anders. Nadat iedereen in bed lag waren Astrid en Maurits blij dat de dag erop zat. Ze vonden het maar wat spannend en waren bijzonder gespannen wat de volgende dag zou brengen.

Nou de tips liegen er niet om. In de badkamer vond Tineke allerlei kalksporen. Gelukkig heeft ze een gouden tip! Pak een washandje, doe er een flinke klodder tandpasta op en leef je uit! Succes gegarandeerd. Coby vond vooral dat de stoel voor de televisie niet handig was. Maar de stoel kan verplaats worden? Dus wat is dan het probleem? Maar ja, dat zeg je natuurlijk niet hardop.

De laatste BenB die bezocht werd was van Tineke en Kees. Daar keek ik de hele uitzending al naar uit. Ik ben fan van Tineke. Ze hebben er echt werk van gemaakt. Zelfs in de badkamer is het wc-papier gevouwen. Dat viel Astrid meteen op. Oog voor detail noemde ze het zelf al. Maurits grapte dat hij nog maar een nachtje erbij wilde boeken.

Coby en Tina zijn intens gelukkig met hun kamer. Weer volgde er een woord dat ik nog niet kende. ‘Gezemel’. Weer een fijn woord, maar wat houdt het nu precies in? Het is een ander woord voor aanhoudend zeuren. Toch maar mooi even weer iets geleerd. Wat Coby trouwens mooi vond, waren de oude elementen van de voormalig boerderij. Als je van hout houdt, is dat best mooi ja.

Het uitje van Tineke en Kees was fantastisch. Ze gingen onder andere naar de school van Dik Trom. Niet omdat Dik Trom daarop gezeten heeft. De schrijver van Dik was daar een leraar. Iedereen werd aan een dictee gezet. Ze moesten schrijven met een ouderwetse vulpen met bijbehorende inkt in een potje. De docente nam haar taak heel serieus. Juf Ank zou zelf bang van haar worden. ‘Armen over elkaar en voeten op het bankje’.

Dan kom ik even bij de titel van deze blog. ‘Boterhamzakjedraadje’. Een woord van Maurits. Een geweldig woord vind ik dat. In de badkamer vond hij de trekker in de badkamer aan een boterhamzakjedraadje. Ik weet ook niet hoe ze zoiets noemen, maar ik vind het een prima woord. Ik ben fan van het woord. Misschien ga ik het ook wel gebruiken. Gewoon een gezellig woord in de Nederlandse taal. Dat is toch iets moois? Overigens miste Tina een make-up spiegeltje. Maar die kun je ook zelf van huis meenemen?

Tijd voor de eindevaluatie. Ik moet zeggen dat ik alle koppels uit deze aflevering heel gezellig vond. Ik heb veel van ze geleerd. Leuke woorden, bijzondere woorden en vooral gezellige woorden. Hoezo je leert niets van BenB? Wel dus. Ik had al wel verwacht dat Tineke en Kees zouden gaan winnen. Ze wisten ook te winnen! Met gemak overigens. Meer dan verdiend!

Aanstaande vrijdagavond is BenB niet te zien. Maar over een week is de vierde aflevering van het huidige seizoen wel gewoon te zien om 21.25 uur bij Max op NPO 1. Aanstaande vrijdagavond wordt namelijk de Gouden Kalf 2019 uitgereikt.

Bed and Breakfast is volgende week vrijdagavond weer om 21.25 uur te zien bij Max op NPO 1.

Foto: Max