Uitgesmeerd: Met je lange vingers in het haar
Bron: MAX / Roland J. Reinders

Uitgesmeerd: Met je lange vingers in het haar

Geschreven door Sebastiaan Boers

Het is weer zondagavond en dus tijd voor Heel Holland Bakt. Nog maar zes thuisbakkers die hun best weer gaan doen in de tent. Met de nodige ervaring in de spreekwoordelijke rugzak gaan ze er allemaal weer vol voor. Alleen is er toch iets wat elke week weer terugkomt.

Zo staat er een opdracht klaar met lange vingers. Dat herinnert mij toch wel aan vroeger. De tijd van de basisschool. In de pauze een bakje met lange vingers. Heerlijk! Maar nu moesten de thuisbakkers aan de slag met hun lange vingers. Het was de bedoeling om een Charlotte Russe te maken. Iets met lange vingers en frambozen. Niet helemaal mijn ideale combinatie. Ik heb liever mijn lange vingers in de aardbeien of ananas. 

Alleen de tijdsdruk is weer volop van de partij. De druk loopt soms zo erg op, dat het ten koste gaat van de kwaliteit. Het is tenslotte een bakwedstrijd. Ik zou gillend de tent uit rennen als ik die kookwekker al moet aanzetten. Dan heb je ook nog een André die op de haverklap het over de tijd heeft. Nee, ik vind het maar knap wat ze allemaal doen. 

Tompouce 

De tijdsdruk begon ook al bij het maken van de tompouce. Hiervan moesten de thuisbakkers er acht van zien te maken. Hierbij viel voor de creativiteit enorm op. Een tompouce is toch iets wat je vaak op Koningsdag eet. Zo’n ding wat je eigenlijk met een vork moet eten. Alleen je wil het zo graag met je lange vingers pakken. Alleen dat smeert altijd weer zo enorm. Gelukkig ging de jury er wel netjes mee om en gebruikten een vorkje. 

Ik zag zo veel verschillende soorten tompouces dat ik meteen weer zin kreeg in een tompouce. Eigenlijk is alles wat zoet is lekker om te eten. Je krijgt gewoon honger van Heel Holland Bakt. Is de koffie klaar? Op de bank met een pak koekjes of een plakje cake. Want ja, je wilt je toch verbinden met de thuisbakkers. Om daar dan bij te eten, dat neem ik dan maar voor lief. Volgens mij heeft iedereen dat wel een beetje. Zonder gebak kijk je niet naar Heel Holland Bakt. 

Manuela

Dan gebeurde er toch iets vervelend. Manuela moest de tent verlaten. Niet omdat ze slecht gebakken heeft. Ze verliet de tent om persoonlijke omstandigheden. Hierdoor waren er op de tweede dag nog maar vijf bakkers over. Gelukkig had Narcis haar foute kersttrui ingeruild voor een andere warme trui. Want eerlijk is eerlijk, het tocht volgens mij wel enorm daar in die tent. Je denkt toch altijd waar is iets warm of waar is de kachel. 

Iets warm. Dat lijkt wel te kloppen met de laatste opdracht. Niet iets zoets, nee iets hartigs. Ik heb altijd een beetje moeite met hartig in Heel Holland Bakt. Ik wil dan toch meer zoetigheid zien. Nu moesten de thuisbakkers aan de slag met vlees. Daar werd ik toch een beetje ongemakkelijk van. Niet dat ik het niet zou willen eten. Maar gewoon het idee om iets hartigs te eten. Ik zou dat liever een keertje overslaan. Ik heb veel meer zin in een lekkere taart of gebak of iets met suiker. 

Ingestort

Om het allemaal nog erger te maken ging het bij Narcis gruwelijk mis. Haar baksel viel helemaal uit elkaar. Het stortte, net als haar motivatie, volledig in. Gwenn probeerde de schade te beperken, maar dat werd alleen maar erger. Net als je denkt dat het niet erger kan, werd haar baksel ook nog eens slecht beoordeeld. 

Al met al een zeer slechte aflevering voor Narcis. Het leek erop alsof zij de tent zou moeten verlaten. Eerlijk gezegd ging het wel die kant op. Maar daar was een klein lichtpuntje voor haar. Omdat Manuela de tent moest verlaten, mocht Narcis blijven! Ze was zichtbaar opgelucht. Dus volgende week volop in de herkansing!

Wie werd er dan meesterbakker van de week? Het ging tussen Gwenn, Cas en Hidde. Het drietal bakte allemaal op een hoog niveau. Alleen om een half puntje (van een taart denk ik) wist Gwenn de titel van meesterbakker te veroveren. Hij was zichtbaar opgelucht en vond het heel fijn. Dus hij was al in ieder geval een ronde verder. 

Nu kijk ik alweer uit naar volgende week zondag. Gelukkig is het nog een weekje wachten. Dus vanaf morgen weer volop aan het sporten. Want al dat lekkers moet er natuurlijk ook weer vanaf. Probeer maar eens Heel Holland Bakt te kijken zonder daarbij te eten. Nou dat lukt je niet hé? 

Heel Holland Bakt is iedere zondagavond om 20.25 uur te zien bij MAX op NPO 1.