Stekker uit De Wereld Leert Door

Stekker uit De Wereld Leert Door

Geschreven door Pieter Jongsma

De Wereld Leert Door keert niet terug op televisie. De Wereld Draait Door, waaruit De Wereld Leert Door ontstond, verkeek zich op de tien minuten op Nederland 3. Dat zei DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk woensdag tijdens de seizoenspresentatie van de VARA.

"Logistiek was het een ontzettende klus", vertelde Van Nieuwkerk. "Het werd vlak voor onze uitzending opgenomen, dat was lastig." Aanvankelijk was het de bedoeling dat Van Nieuwkerk ook het wetenschapsblokje zou presenteren, maar dat ging al na een paar dagen mis. "Vaak was de uitzending van 19.30 uur nog niet klaar."

Op Nederland 3 ontstond vorig jaar een gat omdat NOS op 3 verschoof. "Er kwam tien minuten vrij voor een klein programmaatje. Bij ons kwam de vraag: hebben jullie nog wat? Toen dachten we: we zouden dit kunnen proberen", vertelde Van Nieuwkerk over het ontstaan van De Wereld Leert Door.

Ondanks het verdwijnen van De Wereld Leert Door blijft wetenschap een belangrijke poot van De Wereld Draait Door. Zo blijft het VARA-programma colleges organiseren. Robert Dijkgraaf, die dat ook vorig jaar deed, keert terug. Kok Robert Kranenborg, die geregeld aanschuift in DWDD, verzorgt een college over de koe.

Alexander Klöpping, die in het kader van DWDD University naar Silicon Valley reisde, krijgt waarschijnlijk weer een eigen serie. "Daar zijn we wel mee bezig", zei Van Nieuwkerk. Ook vertelde de presentator dat filosoof René Gude komend seizoen, dat maandag van start gaat, vaker aanschuift.

Het item waarin muziekliefhebbers hun ideale popavond voor Nederland 3 samen mogen stellen, krijgt een vervolg. "We mogen van de publieke omroep daadwerkelijk twee popavonden vullen. Het eindigt met een documentaire, daarvoor hebben we twee uur de tijd om van alles en nog wat over muziek te laten zien." Wie de popavond samen gaan stellen, is volgens Van Nieuwkerk nog niet bekend.

De Wereld Draait Door verhuist in januari van Nederland 3 naar Nederland 1. Nerveus voor die verschuiving is Van Nieuwkerk niet. "Helemaal niet, ik heb er wel zin in. Het is toch een beetje gek. We zitten gewoon hier en er verandert voor ons geen bal."

Dat is niet helemaal waar, moest Van Nieuwkerk toegeven. "We kunnen nooit meer iets uitlopen, dat gebeurde nog wel eens." DWDD krijgt op Nederland 1 een plek voor het achtuurjournaal, dat stipt om 20.00 uur moet beginnen. "We moeten nog iets verzinnen om er charmant en vrolijk mee te stoppen als het nog niet afgelopen is."