Zomercolumn: Overstappen doe je zo!

Het is volop zomer en het is daarom een mooi moment om terug te blikken op het afgelopen half jaar. Wat is er allemaal gebeurd in televisieland? Sebastiaan blikt zes keer terug naar allerlei gebeurtenissen die 2019 op de kaart hebben gezet. Want was is er veel gebeurd in een half jaar tijd.

Het jaar 2019 is pas op de helft en toch is er al een hoop gebeurd. Zo stonden de eerste zes maanden van dit jaar volledig in het teken van de vele overstappers. De ene na de andere televisiester maakte een overstap. Je kunt wel spreken van een complete verschuiving van de Nederlandse televisie. Soms moet je echt even nadenken wie er bij welke zender hoort.

Zo stapten Gordon, Wendy van Dijk en Johnny de Mol over van RTL naar SBS. John de Mol had namelijk ‘sterren’ nodig en haalde deze drie alvast binnen. Niet veel later maakte ook Linda de Mol bekend een overstap te maken. Helaas ging dat niet zonder slag op stoot. Zo mocht de blonde presentatrice niet al haar programma’s meenemen naar haar nieuwe werkgever.

Maar waarom zijn al deze ‘sterren’ overgestapt? Zij hadden bij RTL 4 vaak gouden formules in handen. Daarbij scoorden de programma’s bijzonder goed. Bij SBS6 lijkt het wel alsof de ‘sterren’ zich opnieuw moeten bewijzen. Zit de kijker er wel helemaal op te wachten? Ik denk dat het voor iedereen een beetje veel was. Als er één schaap over de dam is, luidt het welbekende spreekwoord.

RTL moest ineens vier vaste gezichten laten gaan. Dus moesten zij ook ‘sterren’ elders weghalen. Zo haalde de commerciële zender Paul de Leeuw, Katja Schuurman en Art Rooijakkers binnen. Zij verlieten alle drie de publieke omroep om bij RTL aan de slag te gaan. Paul maakte zijn debuut bij RTL als jurylid in Holland’s Got Talent. Art maakte programma’s als Praat Nederlands met me en Zomer met Art.

Dat vind ik dan wel weer een goede zet van RTL. Paul de Leeuw is een ‘ster’ die al wel eerder naar RTL had mogen komen. Alleen leek er nog geen plek voor hem. Zij probeerde het eerder al eens, als duobaan. Toen was zij te zien in programma’s als Wie ben ik?, Het zijn net mensen en Roodkapje. Maar lang bleef Paul toen niet, hij moest bij BNNVARA blijven Maar nu lijkt de presentator de juiste keuze gemaakt te hebben. Er bestaan dus ook goede overstappers.

Presentatrice Caroline Tensen maakte over de overstap van AVROTROS naar RTL. Zij was dolgelukkig dat zij Een tegen 100 mee mocht nemen. Wel werd er aan de succesformule gesleuteld. Ondanks de nieuwe invloeden bleef het een succes op de zondagavond. Dan vraag ik mij hardop af; waarom is het sleutelen nodig? Het spelprogramma was prima in haar vertrouwde vorm. Nu is het heel erg wennen om naar Een tegen 100 te kijken. Naast Een tegen 100 zal zij ook Het spijt me en Wie ben ik? gaan presenteren.

Gerard Joling stapte over van SBS naar RTL. Hij kreeg bij RTL kansen die hij bij SBS niet kreeg. Zelf gaf de zanger en presentator al eens aan dat hij de best betaalde presentator bij SBS was. Maar toch bood RTL hem een mooi contract. Dus er bestaat ook mensen die het niet voor het geld doen. Alleen vermoed ik dat Gerard er niet op achteruit zal gaan. Waarom zou hij anders vertrekken bij SBS? Er is vast meer aan de hand geweest.

Een collega van Gerard, Patty Brard, hield de gemoederen flink bezig. Waar ging ze nu programma’s maken? Bij RTL of toch weer bij SBS? Lange tijd was het vrij onzeker wat ze nu ging doen. Bijna tekende ze een contract bij RTL, maar besloot toch om naar SBS terug te keren. Bij die zender werd ze ijskoud aan de kant gezet, maar ziet het nu weer als een warm bad. Snapt u het nog? Ik vind het allemaal vrij verwarrend allemaal.

Zo zie je maar, een overstap kán werken, maar kán ook slecht uitpakken. Daar weten sommige televisiesterren alles van. Een ‘warm nest’ verlaten is een risico die zeker niet zonder gevolgen blijft. Want je kunt wel eenvoudig overstappen naar een andere zender, maar verhuist de kijker ook mee? In veel gevallen is het antwoord kort en krachtig: nee. SBS weet hier alles van, wat zeg ik, daar zijn zij een expert in!

Tot volgende week!

Geef een reactie